Kielikahvilan suosio yllätti järjestäjät Kotkassa – suunnitelmissa jo uusia ryhmiä

Kotkassa on jo ehditty pohtia uusien kielikahvilaryhmien perustamista, vaikka toiminta alkoi vasta viime viikolla.

kielet
Kaksi kahvikuppia pöydällä.
Kielikahvilatoiminta on lähtenyt Kotkassa käyntiin odotettua paremmin. Kuvituskuva.Erik Tiessalo

Uusi kielikahvila on saavuttanut odotettua suuremman suosion Kotkassa.

Kotkan kaupunki ja Kotka-Kymin seurakunta aloittivat kielikahvilatoiminnan viime viikolla. Kielikahvilaan kokoontui jo ensimmäisellä kerralla 50 keskustelijaa.

– Kielikahvila käynnistyi ilahduttavan hyvin. Osallistujia oli enemmän, kuin odotimme ensimmäisellä kerralla, Kotka-Kymin seurakunnan maahanmuuttajatyön koordinaattori Maarit Koskensalo-Tiainen kertoo.

Kymmeniä vapaaehtoisia

Kielikahvilan tarkoituksena on auttaa vahvistamaan vieraskielisten suomen kielen taitoa kahvipöytäkeskustelun äärellä.

Kaikkiaan mukaan on ilmoittautunut vapaaehtoiseksi keskustelijaksi runsaat 30 suomea äidinkielenään puhuvaa ihmistä. Heitä oli kielikahvilan ensimmäisessä tapaamisessa paikalla parikymmentä, ja vieraskielisiä kolmisenkymmentä.

– Paikalla oli hyvin erilaisia ihmisiä. Miehiä ja naisia, nuoria ja hyvinkin ikääntyneitä ihmisiä, monia eri kieliä äidinkielenään puhuvia ja monista eri syistä Suomeen tulleita ihmisiä, Koskensalo-Tiainen kertoo.

Vaikka vieraskielisiä oli ainakin kielikahvilan ensimmäisessä kokoontumisessa paikalla suomenkielisiä enemmän, Maarit Koskensalo-Tiaisen mukaan kaikille riitti kuitenkin juttukaveri.

– Keskustelimme pienissä ryhmissä siitä, mitä kenellekin mieleen juolahti. Enimmäkseen esittäydyttiin ja kerrottiin, mitä kielikahvilatoiminnalta odotetaan.

Helpottaa tutustumista

Maarit Koskensalo-Tiainen uskoo, että kielikahvilan suosion takana on varsin yksinkertainen syy.

– Luulen, että suomalaisiin on hiukan hankala tutustua, ja meidän on hankala tutustua vieraisiin ihmisiin. Tämä on siihen luonteva tapa.

Kahvila on tarkoitettu kaikille suomen kielen tasosta riippumatta. Vastaavaa kielikahvilatoimintaa on esimerkiksi Oulussa ja Helsingissä. Tarkoituksena on myös rohkaista vieraskielisiä ihmisiä käyttämään suomen kieltä.

– Muualta muuttaneet ihmiset myös sanovat, että heillä on aika vähän mahdollisuuksia, joissa suomen kieltä voi käyttää. Monet heistä opiskelevat kieltä, mutta suomenkielisiä keskustelukumppaneita ei ole helppo löytää. Monella saattaa olla kieli aika hyvinkin hallussa, mutta he eivät rohkene aina käyttää sitä. Tässä on nyt siihen yksi mahdollisuus.

Uusia ryhmiä jo mietitty

Kielikahvilan suuresta suosiosta huolimatta mukaan mahtuu vielä uusiakin keskustelijoita.

– Pyrimme siihen, että suomenkielisiä keskustelijoita on paljon. Silloin toiminta ei ole haavoittuvaista esimerkiksi loma-aikoina tai sairastapauksissa.

Kielikahvilassa on jo ehditty suosion siivittämänä miettiä myös uusien kielikahvilaryhmien perustamista.

– Siitä on ollut puhetta. Vieraskielisiltä on myös tullut toiveita, että voisiko kielikahvila olla avoinna viikonloppuisin. Kyllä meidän pitää miettiä sitä. Jos löytyy halukkaita keskustelijoita, miksi emme voisi laajentaa toimintaa. Myös Karhulaan on jo toivottu samantyyppistä toimintaa.

Kielikahvilan kokoontumiset järjestetään torstai-iltaisin kello 17:30-19:00 Kotkan seurakuntakeskuksessa.