1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rajavalvonta

Presidentti ja puoluejohtajat pohtivat rajaturvallisuutta ja valmiuslain uudistamista – Rajavartiolaitos: Suomella mahdollisuus sulkea raja

Vaikka Suomen raja suljettaisiin, rajan yli päässeiden ihmisten turvapaikkahakemukset olisi käsiteltävä.

rajavalvonta
 Turvapaikanhakijoiden autoletka odotteli puomiasemalla 3 kilometriä Alakurtista itään lauantaina 23. tammikuuta 2016 Venäjän rajavartiolaitoksen lupaa päästä jatkamaan matkaansa Suomeen Sallan Kelloselän raja-asemalle.
Suomeen tuli vuodenvaihteessa 2015-2016 turvapaikanhakijoita myös Lapin itärajan kautta. Suomeen pyrkineiden turvapaikanhakijoiden autoletka puomiasemalla Venäjällä, Alakurtista itään tammikuussa 2016.Jussi Nukari / Lehtikuva

Rajavartiolaitos vahvistaa, että Suomella on halutessaan mahdollisuus sulkea rajanylityspaikkoja omilla rajoillaan. Suomen maaraja suhteessa Venäjään on Euroopan unionin ulkoraja.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi eilen Ylen Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla, että laki antaa mahdollisuuden sulkea rajat väliaikaisesti ja rajoittaa maahantuloa.

– Siihen löytyy selvä peruste silloin, kun maahan kohdistuu vakava, yleisen järjestyksen ja turvallisuuden tai kansanterveyden kannalta sellainen uhka, että se katsotaan toimenpiteenä välttämättömäksi, raja- ja meriosaston päällikkö Matti Sarasmaa kertoo.

Sisäministeriö voisi päättää välittömistä toimista siihen asti kunnes valtioneuvosto eli hallitus istunnossaan ratkaisisi rajan sulkemisen.

Kreikka on sulkenut Turkin vastaisen, Euroopan unionin ulkorajan ylityspaikat ja ilmoittanut, ettei maa ota kuukauteen vastaan turvapaikkahakemuksia.

Raja-Joosepin rajavartioasema Inarissa.
Inarin Raja-Joosepin rajanylityspaikka itärajalla Lapissa. Raja-aseman kautta tuli vuodenvaihteessa 2015-2016 Suomeen moninkertaisesti turvapaikanhakijoita aiempiin vuosiin verrattuna.Vesa Toppari / Yle

Valmiuslain uudistustarve presidentin ja puoluejohtajien palaverissa

Matti Sarasmaa arvelee, että Kreikan tapahtumat johtavat siihen, että Suomessakin arvioidaan, onko lainsäädäntö kunnossa vastaavien tapahtumien varalta.

Keskustelua on ollut esimerkiksi siitä, onko poikkeusolojen valmiuslaki ajantasalla hybridiuhkien tai normaaliolojen poikkeustilanteiden ja häiriöiden varalta, mukaanlukien rajaturvallisuudet vakavat häiriöt.

– Löytyykö valmiuslaista riittävät toimivaltuudet viranomaisille, Sarasmaa kiteyttää kysymyksen valmiuslaista normaaliolojen poikkeustilanteissa.

Valmiuslain tarkoittamia poikkeusoloja on aiempina vuosina mietitty enemmän sodan uhkan tai sodan kaltaisiin poikkeustilanteisiin varautumisena.

Sama teema oli esillä jo maanantaina, kun presidentti Sauli Niinistö tapasi eduskuntapuolueiden puheenjohtajia. Tapaamisessa pohdittiin myös hybridiuhkien estämisen ja rajaturvallisuuden varmistamisen mahdollisia vaikutuksia valmiuslainsäädäntöön.

Presidentin ja puoluejohtajien tapaamisessa käsiteltiin myös suhtautumisesta koronaviruksen mahdollisesti aiheuttamiin laajempiin toimenpiteisiin.

Tapaamisen jälkeen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) tiedotti, että valmiuslain uudistamista selvittää nyt valtioneuvoston turvallisuuskomitea. Selvityksen jälkeen oikeusministeriö pohtii, miten valmiuslakia ryhdytään tarkistelemaan.

Henriksson toteaa tiedotteessa, että tarkoitus on päivittää laki vastaamaan "uusia ja muuttuneita uhkia ja riskejä", kuten hybridivaikuttamista.

Rajan ylittäneiden turvapaikkahakemukset käsitellään aina

Käytännössä rajan sulkeminen voisi tarkoittaa ensimmäisessä vaiheessa asteittaista rajanylityspaikkojen liikenteen rajoittamista. Viime kädessä esimerkiksi kaikki itärajan rajanylityspaikat voitaisiin sulkea.

Itärajaa on käytetty suomalaisessa keskustelussa vertailukohtana Kreikkaan Euroopan unionin ulkorajojen ylitse tulevista turvapaikahakijoista. Raja Norjaan on ETA-alueen eli Euroopan talousalueen (EU + Norja, Islanti ja Liechtenstein) sisäraja.

Rajan sulkeminen ei kuitenkaan estä turvapaikkahakua, jos hakija on päässyt rajan ylitse Suomeen.

– Mikäli rajanylityspaikat suljetaan, niin Suomella on edelleen velvollisuus ottaa vastaan rajan yli tulleet henkilöt, jotka anovat turvapaikkaa ja saattaa heidät asianmukaiseen turvapaikkakäsittelyyn. Tästä ei voida tinkiä, Sarasmaa tiivistää.

Turvapaikkahakemuksen jättämistä varten pitää kuitenkin päästä Suomen valtakunnanrajojen sisäpuolelle. Rajapuomin takaa turvapaikka-sanan huutaminen ei riitä.

– Esimerkiksi Suomen lähetystöissä ulkomailla ei voi jättää turvapaikkahakemusta.

fas
Ilkka Kemppinen / Yle

Rajan sulkeminen käytännössä tarkoittaa laillisen rajanylistysliikenteen sulkemista rajanylityspaikoilla.

– Että raja totaalisesti suljettaisiin ja siitä ei kukaan voisi liikkua, niin sehän on sula mahdottomuus, Sarasmaa kuvailee.

Vaikka Suomi sulkisi rajansa, kaikki Suomen kansalaiset, jotka haluavat palata Suomeen, otettaisiin vastaan.

Jos ihminen pääsee maastorajan tai rajanylityspaikan kautta rajan yli ja anoo turvapaikkaa, hakemus otetaan vastaan.

– Suomessa ei tule sellaista tilannetta, että turvapaikanhakijat käännytetään ilman asianmukaista käsittelyä rajan yli takaisin, Matti Sarasmaa Rajavartiolaitoksen esikunnasta kertoo.

Jos maahan tullut ihminen ei ano turvapaikkaa, viranomaiset harkitsevat maahan saapumisen edellytyksiä ja mahdollisesti käännyttävät hänet takaisin lähtömaahan tai kotimaahansa.

Raja-Jooseppi turvapaikanhakijoiden pyöriä joulukuussa 2015
Osa vuodenvaihteen 2015-2016 turvapaikanhakijoista itärajalla Lapissa ylitti rajan polkupyörällä. Pyörät jäivät Inarin Raja-Joosepin asemalle.Tapani Leisti / Yle

Suomi varautunut, jos vuoden 2015 turvapaikkahaku toistuu

Rajavartiolaitoksen mukaan Suomi on varautunut vuosien 2015 ja 2016 kaltaiseen tilanteeseen, jossa turvapaikanhakijoiden määrä rajoilla moninkertaistuu. Tuolloin turvapaikanhakijoiden enemmistö tuli Ruotsista länsirajan ylitse, mutta hakijoita tuli myös Venäjältä itärajan ylitse.

Rajanylityspaikkojen sulkeminen on yksi keino varautumisessa, mutta ei ainoa.

– Suomella on tietysti tarkka suunnitelma. Rajavartiolaitoksella on omat suunnitelmansa, jotka koskevat toimintaa rajan välittömässä läheisyydessä ja rajanylityspaikoilla, Sarasmaa kertoo.

Suomen rajoilla ei ole tehostettu valvontaa Kreikan tapahtumien vuoksi.

– Se on ihan selvää, että Kreikan tapahtumat on tietysti saattanut meidät aktivoitumaan varautumisen ja suunnittelun kannalta.

Sarasmaan mukaan Rajavartiolaitoksen varautumissuunnitelmat koskevat kaikkia rajanylityspaikkoja itärajalla, joka on myös EU:n ulkoraja.

Suunnitelmissa on kuvattu, mitä poikkeusolot voivat olla ja miten rajanylityspaikalla toimitaan. Varautuminen ja valmistautuminen nousee asteittain tapahtumien mukaan, oli kysymys sitten laajamittaisesta laittomasta maahantulosta tai jostain muusta häiriöstä rajalla.

Suomi rajoitti tulijoiden määrää Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla

Suomi otti Lapissa Sallan ja Raja-Joosepin raja-asemilla käyttöön Venäjältä tulevan liikenteen säännöstelyn vuodenvaihteessa 2015–2016. Suomi rajoitti Venäjältä tulleiden rajanylittäjien määrää, jos Venäjältä tuli suuria määriä turvapaikanhakijoita.

Sallan ja Inarin Raja-Joosepin rajanylityspaikat ovat pieniä. Jos raja-asemat eivät olisi selvinneet turvapaikanhakijoiden määrän lisääntymistä, seuraava toimenpide olisi ollut raja-asemien sulkeminen väliaikaisesti.

Ylen tiedon mukaan Suomi ei halunnut sulkea näitä raja-asemia, koska pelkona oli, että turvapaikanhakijat olisivat siirtyneet muille raja-asemille.

Yksi Ylen lähde kuvaa, että Suomi yritti hallita tilannetta hidastamalla rajanylitystä niin paljon kuin mahdollista ilman, että raja-asemia tarvitsi sulkea. Samalla jatkettiin viranomaisten ja poliittisen tason neuvotteluja Venäjän kanssa.

Juttuun lisätty presidentin ja puoluejohtajien tapaaminen sekä lisätty yksityiskohtia aiheesta 9.3.2020, viimeksi kello 17.30.

LUE LISÄÄ:

Pääministeri Sanna Marin: Ymmärrän Kreikkaa tässä tilanteessa – väkivalta rajalla on tuomittavaa

Turkin presidentti Erdoğan kehottaa Kreikkaa avaamaan rajansa siirtolaisille ja päästämään nämä muualle Eurooppaan

Sisäministeri Maria Ohisalo: Kreikka toimii väärin, turvapaikkahakemukset pitäisi käsitellä

Ennätysmäärä itärajan yli: päivässä tuli 38 turvapaikanhakijaa

Lue seuraavaksi