1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Koronavirus siirtää monien matkoja – matkansa perunut: "Mieluummin matkustamme vähemmän kuin vaarannamme rakkaamme"

Koronavirus on laittanut monen matkasuunnitelmat uusiksi. Yle kysyi verkkosivuilla, miten koronavirus vaikuttaa matkustamiseen.

Vielä kevään lomansa säästäneet pohtivat nyt ulkomaiden sijaan kotimaan matkailua Kuva: Mikko Koski/Yle

Huoli koronaviruksesta piti matkatoimistot kuluneiden päivien aikana kiireisinä. Linjat ovat olleet kuumina, kun asiakkaat tiedustelevat oman matkakohteensa turvallisuudesta.

Yle kysyi viime viikolla, miten koronavirus vaikuttaa matkustamiseen. Reilun parin sadan vastauksen mukaan monilla paljonkin. Käytimme jutussa vain niiden vastaajien vastauksia, jotka olivat ilmoittaneet yhteystietonsa.

Koronaviruksen takia on peruutettu useita matkoja. Timon oli tarkoitus lähteä neljän päivän matkalle Milanoon pääsiäisen alusviikolla. Matka peruuntui Ulkoministeriön päätöksen myötä.

Ei tarvinnut itse arpoa, lähteäkö vai ei. Ja rahatkin tuli takaisin. Harmillista, kun monta kuukautta sitten varattuja lippuja Leonardo da Vincin Viimeistä ehtoollista katsomaan, ei myöskään voi käyttää. Sinne kun ei pääse kuin hyvissä ajoin varaamalla 30 henkilöä kerrallaan 15 minuutiksi.

Myös Tarja on perunut ja siirtänyt useamman matkansa.

Alkuvuoden Thaimaanmatka peruuntui. Suunniteltu risteily siirtyi tuonnemmaksi ja maaliskuun Kanarianmatka jätetään tekemättä.

Olgan oli tarkoitus lähteä keväällä reilaamaan toukokuun aikana Eurooppaan. Suunnitelmat on nyt peruttu.

Onneksi emme ehtineet varata mitään. Matka vaikuttaa huonolta idealta, sillä sen jälkeen voimme joutua karanteeniin, lisäksi matkasta ei välttämättä tulisi kovin mukava, jos monet turistikohteet olisivat kiinni.

Uutistoimisto AFP:n mukaan kaikissa EU-maissa on todettu koronavirustartuntoja. EU-maista eniten tartuntoja on Italiassa, maanantai-iltana lähes 9 200. Italian pääministeri Giuseppe Conte julisti koko Italian tartunta-alueeksi.

Myös Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltioon sekä Itävallan Tiroliin. THL on aiemmin jo listannut molemmat epidemia-alueiksi.

Koronaviruksen takia on peruutettu matkoja niin Italiaan, Saksaan, Espanjaan ja Israeliin Kuva: Christin Sandberg/Yle

Riskiryhmäläiset peruneet matkoja

Koronavirus on tämän hetkisen tiedon mukaan riskitekijä vanhemmille ihmisille: alle 50 vuotiailla virus johti kuolemaan 0,5 prosentissa tapauksista, kun luku yli 80-vuotiailla oli 15 prosenttia. Tästä syystä moni onkin perunut oman matkansa.

Peruimme matkan, koska emme ole enää ihan nuoria ja elämäntilanteemme vuoksi emme myöskään haluaisi olla karanteenissa. Isoja perhejuhlia toukokuussa, kertoo Israelin huhtikuun loman perunut Leena.

Virus on vaarallinen myös eri sairauksista kärsiville. Turkin Sideen huhtikuun alussa matkansa perunut Seppo kuului riskiryhmään.

Emme halua joutua varsinkaan Turkissa minkäänlaiseen karanteeniin, myös sotatilanne Syyrian rajalla huolestuttaa.

Isäni täytti 80 vuotta ja oli tarkoitus lähteä juhlistamaan tasavuosia Kanarian saarille. Koronan takia emme lähde nyt minnekään, kertoo Hannu.

Kaksi matkaa on peruttu. Perheessä on kaksi riskiryhmiin kuuluvaa harvinaissairasta. Vanhemmilla ei myöskään ole yrittäjinä mahdollisuutta jäädä karanteeniin maailmalle, kertoo Anneli.

Matka peruttu, koska matkakaverilla astma. Siihen päälle covid19 olisi vaikea juttu, kertoo Kroatia/Montenegro-matkansa perunut Birgitta.

Koronavirus on vaarallinen vanhemmille ihmisille sekä eri sairauksista kärsiville. Tämä saa monet epäröimään lähteäkö matkalle. Kuva: Yle/Arja Lento

Koronavirus leviää

Erityisesti käsien desinfiointi on tärkeää. Prahaan lähtevä Tarja aikoo vältellä isoja ihmismassoja.

Enemmän varovaisuutta ja käsihygienia tarkemmaksi.

Milla on suuntaamassa Lontooseen omatoimimatkalle ulkomailla asuvan lapsensa luokse. Hän aikoo panostaa erityisesti hygieniaan.

Toivottavasti osaan myös jättää kasvojen koskettelun. Lennolla pyydän toista paikkaa, jos lähelle sattuu selkeästi oireinen ihminen. Äärilaidan toisella puolella aion pakata mukaani hengityssuojaimia ja kertakäyttöhanskoja. Matkakohteessa täytyy harkita turistirysien väliinjättämistä ja kävellä enemmän metromatkustelun sijasta.

Myös Millan suunnitelmana on jättää iäkkäiden sukulaisten tapaamiset väliin kahdeksi viikoksi.

Moni korostaa käsien desinfioinnin tärkeyttä Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Karanteeniin joutuminen ei kiinnosta

Moni on saanut seurata eri medioista pietarsaarelaisen aviopari Peter Furun ja Lena Smeds-Furun karanteenia, jotka ovat päässeet jo takaisin Suomeen.

Furujen kokemusten kokeminen ei kiinnostanut esimerkiksi Maj-Brittiä, joka perui Kanarian lomansa. Lähtö kaksi viikkoa kestävälle lomalle olisi ollut 12.3.

Kaksi lisäviikkoa suljettuna hotelliin omalla kustannuksella ei huvita. Toimenpiteet eri maissa aika rajut, Maj-Britt.

Kela ilmoitti tänään maanantaina korvaavansa (siirryt toiseen palveluun) ansionmenetykset koronaviruksen vuoksi karanteeniin joutuneille myös EU-alueella. Aiemmin tartuntatautipäivärahaa oli päätetty maksaa Suomen alueella karanteenissa oleville työntekijöille ja yrittäjille.

Ne, jotka ovat uskaltaneet lähteä reissuun, ovat varautuneet matkaan ottamalla enemmän lääkkeitä mukaan, mikäli joutuu jäämään karanteeniin.

Parhaillaan Lanzarotella lomailevan Eijan mukaan tunnelma kohteessa on rauhallinen. Tilanne kuitenkin huolestuttaa vähän, sillä Eijan miehellä on astma.

Käsidesiä on tarjolla ja käsiä pestään huolella. Aivastavia ja räkiviä katsotaan kyllä pahalla silmällä. Eräskin herra aivasteli baarissa, ja sai lähipöydistä kiukkuisia silmäyksiä.

Sampsa varautuu tulevaan matkaan ottamalla aiemmasta poiketen matkavakuutuksen, joka kattaa peruutukset, viivästymiset.

Huonolla onnella voisi joku ulkomaakaranteeni iskeä tai lähteekin kuljetukset alta yhdellä lehdistötiedotteella.

Thaimaan Phuketissa parhaillaan lomaileva Sinikka seuraa tarkasti tiedotuksia ja tilastoja.

Alkaa huolettaa, jos tilanne muuttuu epidemiaksi. Muuten rauhallisin mielin.

Halvat lennot houkuttelisivat lentämään, mutta uskaltaako lähteä? Sitä pohtii moni. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Itsekästä vai fiksua?

Lentoyhtiö Finnair vähentää huhtikuussa liikennöintiään kotimaan ja Euroopan liikenteessä yli 20 prosentilla ja peruu yhteensä noin 2 400 lentoa. Kaikkiaan yhtiö on perunut tänä vuonna jo 3 800 lentoa.

Myös Norwegian suunnittelee peruuttavansa noin 3 000 lentoa maaliskuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin saakka. Tämä vastaa noin 15 prosenttia yhtiön kapasiteetista tällä ajanjaksolla.

Osa suhtautuu rauhallisesti ja on innostunut halvoista majoituksista ja lennoista. Parikin henkilöä muistuttaa, että kausi-influenssaan kuolee Suomessa vuositasolla satoja ihmisiä.

Ollaan vaimoni kanssa perusterveitä ja liikuntaa harrastavia, kertoo pääsiäiseksi Vilnaan ja kesällä Kreikkaan suuntaava Jari.

Lomalle on tarkoitus mennä normaalisti. Samoin Singaporen matka toteutettiin helmikuussa ilman paniikkeja, toteaa puolestaan Anne.

Jos lentämään pääsee niin matkaan lähdetään, kertoo Malesiaan parin päivän päästä Pia, joka aikoo viettää Aasiassa kuusi viikkoa.

Suvin oli tarkoitus aloittaa vaihto-opinnot Etelä-Koreassa, mutta koronaviruksen vuoksi vaihdon alku on siirtynyt muutamalla viikolla. Koska lentolippuja ei pystynyt muuttamaan, lähti hän kuitenkin maahan.

Pidän entistä enemmän huolta käsihygieniasta ja en koske esim. Paljain käsin wc:n kahvoihin, hanoihin, hissien nappuloihin jne. Kannan käsidesiä myös mukanani.

Media seuraa Suomessa ja muualla maailmassa herkeämättä koronaviruksen etenemistä. Aktiivinen uutisointi lietsoo muutaman vastaajan mukaan pelkoa.

Täysin ylimitoitettu uutisointi vain harmittaa, kertoo Thaimaahan keväällä suuntava Ari toteaa.

Enemmänkin huolestuttaa "koronauutisointi", kun herättää pelkoa lapsissa ja nuorissa, kertoo Espanjan aurinkorannikolle suuntaava Anna.

Kaikkia ei kuitenkaan matkustaminen nyt kiinnosta. Osa nostaa syyttävän sormen maailmalle lähteville. Marja ei halua ottaa vastuulle muiden altistumista taudille. Monilla on lähipiirissä iäkkäitä ihmisiä, joille tauti voi olla kohtalokas.

Kansantalouden ja oman työn vuoksi harmittaa ja suututtaa se, että ihmiset altistavat välinpitämättömyyttään toisia taudille ja reissaavat, eivätkä sitten kanna taloudellista vastuuta tekosistaan.

– Mieluummin matkustamme vähemmän kuin vaarannamme rakkaamme, Sanna kertoo.

Jos ei ihmisiä oma turvallisuus kiinnosta tarpeeksi, niin miksei ihmiset voi ajatella kansanterveyttä ja sitä, monta ihmistä mahdollisesti voi itse sairastuttaa ja jopa tappaa Suomeen tuomansa tartuntaketjun kautta?, toteaa Marika.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa tartuntoja nyt 40, italialaisille maahantulokielto Itävaltaan, Saksassa perutaan tapahtumia

Finnair peruu lisää lentoja Euroopassa koronaviruksen vuoksi – yhteensä yli 2 000 lentoa

Ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista Itävallassa Tiroliin ja Saksassa Nordrhein-Westfaleniin

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.