1. yle.fi
  2. Uutiset

Nyt ollaan samanlaisessa paniikissa kuin finanssikriisin aikaan: 5 kysymystä ja vastausta pörssiromahduksesta ja öljyn hinnasta

Öljyn hintasota tekee rumaa jälkeä osakemarkkinoilla, koska sijoittajien hermot olivat jo valmiiksi riekaleina.

koronavirus
Työntekijä hengityssuojain kasvoillaan tankkaa asiakkaan autoa bensa-asemalla Bangkokissa 9. maaliskuuta.
Osakemarkkinat romahtivat maanantaina, kun koronavirus ja öljyn hintasota aiheuttivat sijoittajissa paniikin. Öljyn hinnan romahdus iskee erityisesti energiayhtiöihin. Kuvassa öljy-yhtiö Shellin työntekijä huoltoasemalla Thaimaan Bangkokissa. Mladen Antonov / EPA

Osakekurssit ovat sukeltaneet harvinaisen rajusti maanantaina. Syöksy johtuu siitä, että sijoittajat myyvät paniikin vallassa osakeomistuksiaan.

Markkinat olivat jo valmiiksi hyvin hermostuneessa tilassa koronaviruksen talousvaikutuksien vuoksi. Tähän päälle raakaöljyn hinta koki isoimman romahduksen 30 vuoteen.

Öljyn halpeneminen johtuu siitä, että öljyntuottajamaiden järjestö Opec ja Venäjä eivät päässeet sopuun tuotannon rajoittamisesta.

Nordean päästrategi Antti Saari, miksi nyt rytisee näin kovasti?

Ensinnäkin koronaviruksen aiheuttama epävarmuus painaa selkeästi edelleen sijoittajien mieliä. Markkinat eivät ole todellakaan päässeet vielä siitä yli.

Nyt sitten viikonloppuna Saudi-Arabia ja Venäjä aloittivat öljyn hintasodan, mikä totta kai painoi öljyn hintaa, mutta se myös aiheutti paniikkireaktion osakemarkkinoilla. Korona-pelot pahensivat liikettä.

Yleensä öljyn halpeneminen tukee taloutta. Miksi nyt osakkeet syöksyvät?

Nyt hinnoitellaan paniikkia. Lentoyhtiöt olivat jo valmiiksi paineessa, seuraavaksi vuorossa ovat energiayhtiöt.

Normaalisti öljyn hinnan laskun ei pitäisi aiheuttaa tällaista romahdusta. Periaatteessa alempi öljyn hinta auttaa niitä yhtiöitä, jotka kärsivät koronahuolista eniten. Jos pysytään näillä tasoilla vähän pidempään, lentoyhtiöt hyötyvät siitä, että lentopetrooli on selvästi halvempaa, kun lopulta löytyy sitten matkustajia.

Mutta kyseessä on shokki markkinoilla, jotka ovat jo valmiiksi aika paniikissa. Ei ole sinänsä ihmeellistä, että liikutaan kovaa alaspäin.

Euroopassa markkinat avautuivat jopa yli seitsemän prosentin laskuun. Kuinka poikkeuksellista tämä on?

Aivan todella poikkeuksellista. En muista nähneeni tällaista työurani aikana montaa kertaa. Finanssikriisin keskellä näitä totta kai oli. Nyt ollaan hieman samantapaisessa paniikkimoodissa.

Luultavasti tämän päivän aikana tilanne hieman korjaantuu. Mutta mitä tapahtuu lähipäivinä ja -viikkoina? Näkyvyys on hakusessa.

Millainen päivä on edessä Euroopassa ja Yhdysvalloissa?

Tällaisen paniikin keskellä liikkeet voivat olla mitä tahansa. Epäilen, että tässä ei päädytä yhtä alas kuin mihin kaupankäynti avattiin, mutta sitä on mahdotonta arvioida.

Mitä tilanne tarkoittaa tavallisten piensijoittajien kannalta?

Kun markkinat panikoivat, yleensä paras keino hyötyä tilanteesta on alkaa lisätä vähitellen omia omistuksiaan. Eli ei niin, että kun on tultu alas rytinällä, niin aletaan myydä perässä.

Tässä tilanteessa neuvon ihmisiä vähitellen lisäämään omistuksia – vaikkapa viikoittain tai kuukausittain pieni osa käteisvarannoista osakkeisiin.

Öljyn hinta viimeisen viiden vuoden aikana
Raakaöljyn hinta koki isoimman päiväkohtaisen pudotuksen 30 vuoteen. Samuli Huttunen / Yle

Lue myös:

Yle seuraa: Osakekurssit luisussa Helsingissä ja Tukholmassa – Öljyntuottajien erimielisyydet syöksivät pörssit laskuun

Onko maailmantalous pelastettavissa korona-katastrofilta? Kokosimme yhteen viime päivinä esitellyt taloudelliset hätätoimet ja niiden vaikutukset

Lue seuraavaksi