Sodassa säilynyt ikoninen seinä on nyt osa modernia hotellia – Rovaniemi antoi kiinalaishotellille vuoden kaupunkikuvapalkinnon

Suunnittelussa käytettiin ammattilaisia ja tuloksena on esimerkillisen kaunis lisä kaupunkikuvaan, hehkuttaa kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen.

Rovaniemi
Boutique Hotel Haawe Rovaniemellä
Funktionalismia edustava rakennus valmistui vuonna 1933.Kota Collective

Rovaniemen kaupunki on palkinnut Boutique Hotel Haaween ja sen omistajan Feng Liun vuoden 2020 kaupunkikuvapalkinnolla.

Osoitteessa Valtakatu 22 sijaitseva Haawe on palauttanut yhden kaupungin vanhimman rakennuksen julkisivut alkuperäiseen asuunsa. Funktionalismia edustava rakennus valmistui vuonna 1933.

– Liikerakennus on suojeltu asemakaavalla kulttuurihistoriallisten ja kaupunkikuvallisten arvojensa johdosta. Arvopohjaisen muutossuunnittelutyön lähtökohdaksi on esimerkillisesti otettu olemassa oleva rakennus. Vaikuttaakin siltä kuin hotellitoiminta olisi toiminut rakennuksessa aikojen alusta, kaupunginarkkitehti Sipi Hintsanen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Rovaniemen Valtakatu sodan jälkeen.
Rovaniemen Osuuskaupan julkisivu jäi pystyyn sodan tuhoissa.SA-Kuvat

Historian kerrostumaa

Palkinnon myöntänyt kaupunkikuvatyöryhmä kiittää perusteluissaan erityisesti sitä, että uuden käyttötarkoituksen saanut arvokas rakennus tuo Rovaniemen kaupunkikuvaan kaivattua historian kerrostumaa.

– Rovaniemen kaupunki ja sen alati kasvava matkailuelinkeino on saanut esimerkillisen kauniin lisän niin kaupunkikuvaansa kuin laajuutta palvelutarjontaansa. Tämän on mahdollistanut historian kunnioitus sekä asiantuntevien arkkitehti- ja erikoissuunnittelijoiden käyttäminen, Hintsanen sanoo.

– Olen matkustanut eri puolilla maailmaa, mutta Rovaniemi ja eräs tietty valkoinen julkisivu olivat aina lähellä sydäntäni. Vuonna 2017 tuli vihdoin aika toteuttaa unelma ja antaa uusi elämä tälle Rovaniemen keskustan vanhimpiin kuuluvalle rakennukselle. Ensimmäiset vieraansa Haawe otti vastaan joulukuussa 2018, Feng Liu kertoo.

Palkintoa olivat vastaanottamassa myös hotellin suunnitelleet designstudio Franzin toimitusjohtaja Markus Viiperi sekä rovaniemeläisen arkkitehtuuritoimiston Pertti Rantakokko.

Aiemmin Rovaniemen kaupunkikuvapalkinto on myönnetty muun muassa Keskuskentän katsomolle, Lapinaukealle ja asunto-osakeyhtiö Lauralle.