Vaasassa ammattiopiston opiskelijat saavat ilmaisen aamupalan – rehtori: "Toivottavasti energiajuomat jäävät pois ja oppilaat pystyisivät keskittymään"

Koulussa odottavalla aamiaisella toivotaan olevan vaikutusta myös aamupoissaoloihin ja myöhästymisiin.

ammatilliset oppilaitokset
puuroa lautasella
Vaasan Vamia liittyy aamupuuroa tarjoavien ammattioppilaitosten joukkoon. Arkistokuva.AOP

Vaasan ammattiopistolla Vamiassa aloitetaan ensi viikon maanantaista lähtien ilmaisen aamupuuron tarjoaminen opiskelijoille.

– Kyseessä on koulun aloittama kokeilu. Olemme olleet mukana kouluterveyskyselyssä ja siinä on todettu, että noin puolet opiskelijoista ei syö aamupalaa. On tutkittua tietoa, että aamupalan syömin parantaa keskittymiskykyä. Toivomme, että oppilaat oppisivat paremmin, jos pystyisivät keskittymään paremmin, sanoo rehtori Åsa Stenbacka.

Koulu haluaa kannustaa muutenkin hyviin elämäntapoihin. Säännöllisen ruokailun uskotaan vähentävän energiajuomien ja limsojen käyttöä. Koulussa odottavalla aamiaisella toivotaan olevan myönteisiä vaikutuksia myös aamupoissaoloihin ja myöhästymisiin.

– Toivottavasti energiajuomat ja limsat jäävät pois ja opiskelijat tulisivat aamulla kouluun syömään ensin sen puuron.

Rehtorin mukaan oppilaista huomaa välillä väsymyksen ja se on syy, miksi kokeilu järjestetään. Koulun ruokapalveluyksikkö valmistaa aamupalan 82 sentin annoshintaan. Annokseen kuuluu puuron lisäksi näkkileipää, voita, marjahilloa ja maitoa.

Vaasan Vamiassa aamupalalle voisi tulla toistatuhatta opiskelijaa, mutta kaikki eivät ole paikalla yhtä aikaa, vaan osa on työelämässä työssäoppimisjaksoilla.

Oppilaitos järjesti vastaavan aamupalakokeilun kolme-neljä vuotta sitten.

– Ensimmäisen viikon aikana syöjiä oli vain 50 mutta kokeilun päättyessä jo reilut 200 kävi joka päivä syömässä puuroa. Toivon, että joka päivä olisi enemmän ja enemmän syöjiä, rehtori sanoo.

Aiempi kokeilu päättyi talouteen.

– Siihen aikaan oli talousongelmia, se oli lähinnä syy lopettamiseen.

Opiskelijoille on tarjolla puuroa maanantaista alkaen tunnin ajan kello 7.30 alkaen.

Uusi kokeilu kestää koko kevään ja opiskelijoiden mielipidettä kysytään.

– Puurotarjoilu jatkuu syksyllä, jos opiskelijat kokevat sen hyväksi tavaksi aloittaa koulupäivä.

Lue lisää:

Opettaja kyllästyi energiajuomatölkkeihin ja alkoi viedä metelöivän luokan päivittäin aamupalalle – kierrokset hyytyivät heti

Opiskelijoiden keskittymiskykyä on saatu parannettua yllättävällä keinolla – nuorille tarjotaan ilmainen aamupuuro