1. yle.fi
  2. Uutiset

Pirkanmaan järvet ennätyskorkeudessa – lisäjuoksutukset Kokemäenjokeen voisivat uhata satoja rakennuksia

Viranomaiset yrittävät poikkeusluvalla välttää lisäjuoksutukset.

tulvat
Kuminapelto tulvii Kauvatsalla.
Tulvavesi on vallannnut peltoja Kokemäen Kauvatsalla. Katja Halinen / Yle

Pirkanmaan säännöstellyillä järvillä on nykytilanteessa haastavaa pitää vedenkorkeudet sallituissa rajoissa ilman juoksutusten nostamista, jos sateet tulevat edelleen vetenä ja sademäärät ovat suuria.

Pirkanmaan ely-keskus on hakenut aluehallintovirastolta uutta poikkeuslupaa Näsijärven säännöstelyyn ja näin välttää lisäjuoksutuksia Kokemäenjokeen.

Nykyistä suuremmat juoksutukset voisivat aiheuttaa tulvavahinkoja Kokemäenjoen yläjuoksulla Kiikan seudulla Sastamalassa ja joen keskiosassa Huittisissa ja Kokemäellä.

Jo tällä hetkellä Kokemäenjoen keskiosassa on paljon peltoja veden vallassa.

– Jos virtaamat kasvavat entisestään, uhattuna on kymmeniä ellei satoja asuin- ja vapaa-ajan rakennuksia, arvioi Varsinais-Suomen ely-keskuksen johtava vesitalousasiantuntija Juha-Pekka Triipponen.

Pirkanmaan järvien pinnat ovat nyt ennätyskorkealla. 1860-luvulle saakka ulottuvassa mittaushistoriassa ei ole koskaan mitattu näin suuria vedenkorkeuksia luonnontilaisilla järvillä maaliskuun alussa.

Talven sateet ovat olleet yli puolitoistakertaiset tavanomaiseen verrattuna.

Lue lisää:

Jorma Javanaisen kuminapelto on veden alla ja osasyyllinen on hänen mielestään Suomen valtio: "Sanottiin, että tehkää mitä teette"

Lue seuraavaksi