1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Perinteiset kirjat pitävät pintansa myös nuorten keskuudessa, vaikka e-lainat yleistyvät – Kirjastotoimenjohtaja: "Ruutua tuijotetaan muutenkin koko päivä"

Monien kirjastojen e-aineistoon kuuluu nykyään kirjojen ja äänikirjojen lisäksi esimerkiksi elokuvien striimauspalvelu.

Elokuvapalvelu Viddla otettiin käyttöön ensimmäisen kerran Rautalammin kirjastossa vuonna 2017. Tällä hetkellä palvelu on käytössä kaikkiaan 86 kirjastossa, esimerkiksi Kuopiossa, Mikkelissä, Oulussa ja Lappeenrannassa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Kirjastojen sähköiset aineistot kasvattavat suosiotaan. Kuopion kaupunginkirjastossa e-lainojen osuus kaikista lainoista kohosi viime vuonna huimat 82 prosenttia.

Kirjastosta voi lainata sähköisessä muodossa kirjoja, äänikirjoja, lehtiä, musiikkia ja elokuvia. Kirjastotoimenjohtaja Päivi Savinaisen mukaan yksi syy lainamäärien kasvuun onkin tarjonnan monipuolisuus.

– Myös jonottamisen vähentyminen voi vaikuttaa. Osa e-aineistosta on lainattavissa nyt niin, että useampi henkilö voi yhtä aikaa lukea e-kirjaa tai kuunnella äänikirjaa, Savinainen kertoo.

E-aineiston osuus kaikista lainoista pieni

Erityisesti sähköisten lehtien luku on Savinaisen mukaan lisääntynyt. Niiden lukemiseksi asiakkaan on oltava kirjaston langattoman verkon piirissä.

– Maakuntalehdet tulevat kirjastoon vasta keskiviikkona, mutta e-lehtenä ne voi lukea tuoreeltaan. E-lehtiä voi lukea oman laitteen lisäksi myös isolta lukupöydältä, mikä muistuttaa paperilehden lukemista.

E-aineistoa lainattiin viime vuonna Kuopiossa noin 79 500 kertaa, kun toissa vuonna lainausmäärä oli vajaat 44 000. Se on Savinaisen mukaan vieläkin suhteellisen pieni osuus 2,1 miljoonan kokonaislainamäärästä.

– Se on kaukana yliopistokirjastojen e-aineistojen lainauksista, mutta iso määrä yleiselle kirjastolle. Se vertautuu pienen lähikirjaston vuoden kokonaislainamäärään.

"Fyysinen kirja miellyttää edelleen"

Myös Kuopion kirjastojen kokonaislainamäärä kasvoi noin prosentilla viime vuonna, vaikka pääkirjaston kävijämäärät laskivat. Kirjastosta jouduttiin sulkemaan viime vuonna osastoja remontin vuoksi.

– Fyysinen kirja miellyttää edelleen. Myös monet nuoret ja opiskelijat kertovat valitsevansa perinteisen kirjan, koska e-kirjan lukeminen muistuttaa työtä. Ruutua tuijotetaan muutenkin koko päivä, Savinainen huomauttaa.

Kuopiossa lainausten lisääntyminen selittyy pitkälti uusilla omatoimikirjastoilla ja niiden laajentuneilla aukioloajoilla. Kuopiossa on kolme omatoimikirjastoa Jynkässä, Nilsiässä ja Karttulassa. Huhtikuun puolivälissä omatoimikirjastopalvelu laajenee Puijonlaaksoon.

Lue myös:

Otava-konserni veti äänikirjat pois kirjastojen ulottuvilta – kansallista e-kirjastoa hahmotellaan valtion tuella

Lappeenrantalaiset lainasivat e-aineistoja entistä enemmän – suosio ei uhkaa painettujen kirjojen asemaa

Netflix sai ilmaisen haastajan – kirjastojen striimauspalvelu tarjoaa satoja elokuvia: "Tätä voisi jopa käyttää"