Näyttelijä Olga Temosta surettavat maaseudun lahoavat torpat, joita ei myydä: "Niitä säästellään, jos joku serkun lapsi ehkä joskus tulee"

Temonen uskoo, että moni kaupunkilainen olisi kiinnostunut ostamaan mökkejä järkevään hintaan.

maaseutu
Olga Temonen arvelee, että moni kaupunkilainen olisi kiinnostunut ostamaan tyhjillään olevia maaseudun torppia
Olga Temonen arvelee, että moni kaupunkilainen olisi kiinnostunut ostamaan tyhjillään olevia maaseudun torppia

Näyttelijä Olga Temonen kasvoi maaseudulla ja palasi maaseudulle takaisin aikuisena muutaman kaupungissa vietetyn vuoden jälkeen. Nyt Temonen perheineen asuttaa isoa maalaistaloa, jonka pihapiirissä käyskentelee monenmoista lemmikkiä ja maatilan eläintä.

– Maalla asuminen on niin keskeinen osa minun perusolemista, että en osaa edes ajatella, että minulla ei olisi paikkaa, jossa en olisi metsässä tai pellonlaidassa. Tai etten voisi nähdä kauas, koska talojen seiniä on edessä, Temonen avasi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Mutta yksi asia häntä kismittää.

– Minua harmittaa todella paljon se, että ympäri Suomea on taloja ja torppia, joita ei myydä pois. Että ihmisillä on niin vahva tunneside johonkin äidin siskon serkun mummin poikaystävän mökkiin, johon ehkä tulee joku serkun lapsen tyttöystävä lapsineen ensi kesänä käymään ja sen takia sitä säästetään. Odottaessa se mökki kuitenkin pian lahoaa, eikä kukaan asu sitä oikeasti rakkaudella.

Tulevaisuuden tutkija Mikko Dufva kertoi vastikään, että Sitran tulevaisuusselvityksessä näkyy useita maaseudun nousua lupaavia asioita. On siis hyvinkin mahdollista, että ihmisiä alkaa taas muuttaa maaseudulle.

Niin ikään Maaseudun Tulevaisuuden viime vuonna teettämän selvityksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan 41 prosenttia suomalaisista suunnitteli muuttavansa maalle tai ainakin haluaisi muuttaa, jos voisi.

– Luulen, että juuri tässä joukossa on niitä, jotka voisivat olla kiinnostuneita ostamaan pienen torpan, ei veden ääreltä vaan ihan jostain pellon laidalta tai metsän ääreltä järkevään hintaan. Ja oikeasti rakastaa ja laittaa sitä taloa ja asua ehkä pysyvästikin siellä, Temonen sanoo.

Olga Temosen koko haastattelu katsottavissa Areenassa.