Hyppää sisältöön

Turkin Erdoğan tapasi EU-johtoa kireissä tunnelmissa – "Meillä on selvästi erimielisyyksiä"

EU-johtajat painottivat, että vuonna 2016 tehty sopimus EU:n ja Turkin välillä on edelleen voimassa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasi maanantaina Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin Brysselissä. Kuva: John Thys / AFP

EU-johtajat tapasivat maanantai-iltana kireissä tunnelmissa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin, kertoo uutistoimisto AFP.

EU:n puolelta Turkkia kehotettiin voimakkaasti kunnioittamaan aiemmin tehtyä sopimusta, jonka myötä Turkin on määrä pitää siirtolaiset poissa EU:n rajoilta.

Presidentti Erdoğan päätti lähteä suoraan lentokentälle tapaamisen jälkeen, eikä osallistunut tiedotustilaisuuteen yhdessä Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa.

– Meillä on selvästi erimielisyyksiä, mutta olemme puhuneet toisillemme selvästi ja avoimesti, von der Leyen sanoi toimittajille tapaamisen jälkeen.

EU-johtajat painottivat, että vuonna 2016 tehty sopimus EU:n ja Turkin välillä on edelleen voimassa. Tuossa sopimuksessa Turkki suostui pitämään siirtolaiset poissa Kreikan-rajalta. Tämän vastineeksi EU antoi Turkille miljardeja euroja avustuksia.

Erdoğan ei jäänyt puhumaan lehdistölle, vaikka hän turkkilaisviranomaisten mukaan oli aiemmin näin suunnitellut. Turkin leiristä kommentoitiin vain, että "tapaaminen oli antoisa".

Ennen tapaamistaan EU-johdon kanssa Erdoğan tapasi Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin.

– Liittolaisemme tulisi näyttää solidaarisuutensa maallemme ilman syrjintää ja poliittisia ehtoja, Erdoğan sanoi.

Lisäksi Erdoğan sätti Kreikkaa siitä, että se pitää Turkkia vastuullisena "epäsäännöllisestä muuttoliikkeestä".

EU harkitsee 1500 lapsen vastaanottamista

Kymmenettuhannet turvapaikanhakijat ovat pyrkineet Turkista rajan ylitse Kreikkaan viimeisen viikon aikana, kun Turkki ilmoitti, että se ei enää estä ihmisiä pääsemästä EU-alueelle. Turkki on valittanut toistuvasti epäreilusta taakanjaosta. Maassa on noin neljä miljoonaa syyrialaispakolaista.

EU harkitsee jopa 1 500 lapsen vastaanottamista Kreikan pakolaisleireiltä, Saksan hallitus kertoi maanantaina. Ranska, Portugali, Luxemburg ja Suomi ovat ilmoittautuneet Saksan lisäksi ottamaan vastaan turvapaikanhakijoita.

Helmikuun lopulla Suomen hallitus kertoi tehneensä päätöksen 175 turvapaikanhakijan vastaanottamisesta Välimeren alueelta. Tarkoituksena on tuoda maahan erityisesti haavoittuvassa asemassa olevia, kuten lapsia ja yksinhuoltajaperheitä.

Lue lisää:

Saksan hallitus: EU harkitsee 1500 lapsen vastaanottamista Kreikan pakolaisleiriltä(9.3.)

Tuleeko heitä taas miljoona? Viisi kysymystä, mitä Kreikan rajalla tapahtuu nyt ja millainen tilanne on vuoteen 2015 verrattuna (2.3.)