1. yle.fi
  2. Uutiset

Koronapelko valtasi Wall Streetin – Trump aikoo pikaelvyttää Yhdysvaltain taloutta

Trump tapaa tiistaina kongressin ryhmäjohtajat hätäistunnossa. New Yorkin pörsseissä koettiin maanantaina surkein päivä vuoden 2008 lokakuun jälkeen, jolloin Yhdysvallat rypi finanssikriisissä.

koronavirus
Donald Trump puhui lehdistötilaisuudessa
Presidentti Donald Trump puhui lehdistölle maanantaina Valkoisessa talossa.Michael Reynolds / EPA

WASHINGTON Pelko koronaviruksesta leviää vauhdilla Yhdysvalloissa. New Yorkin pörssit liukuivat maanantaina muun maailman perässä alamäkeä ja päätyivät suurimpaan päiväpudotukseensa lokakuun 2008 jälkeen.

Suuryhtiöiden S&P 500 -indeksi heikkeni maanantaina 7,6 prosenttia ja teollisuusosakkeiden Dow Jones 7,8 prosenttia. Aamulla koettiin jopa harvinainen kaupankäynnin keskeyttäminen 15 minuutiksi, kun syöksykierteeseen lähtenyt S&P putosi lyhyessä ajassa seitsemän prosenttia.

Suurimpana syynä on koronaviruksen aiheuttama epävarmuus. Osakkeita painaa alas myös öljyn hinnan lasku. Saudi-Arabia kertoi sunnuntaina leikkaavansa hintoja ja suunnittelevansa tuotannon lisäämistä.

Maailman johtavien osakemarkkinoiden Wall Street ei ole kuunnellut presidentti Donald Trumpin ja hänen hallintonsa edustajien vakuutteluja siitä, että koronatilanne olisi hallinnassa. S&P on pudonnut peräti 20 prosenttia viime kuun ennätysluvuista.

Pelko 11 vuotta jatkuneen historiallisen nousukauden päättymisestä on Yhdysvalloissa nyt todellinen, ja markkinoiden käytöksestä päätellen aiheellinen. Trumpin viime viikolla myöntämä 8,3 miljardin apupaketti koronaan valmistautumiseen ja keskuspankin päätös laskea ohjauskorkoa eivät rauhoittaneet markkinoita.

Myöskään suuri yleisö ei luota Trumpiin tässä asiassa. Tuoreessa Quinnipiac-kyselyssä (siirryt toiseen palveluun) 43 prosenttia vastaajista pitää hänen koronan vastaisia toimiaan onnistuneina, 49 prosenttia epäonnistuneina.

Trumpin koneessa matkustanut karanteeniin

Trump kertoi tiedotustilaisuudessa Valkoisessa talossa tapaavansa tänään tiistaina kongressin demokraattien ja republikaanien ryhmänjohtajia. Pöydällä on tuntuvia uusia elvytystoimia Yhdysvaltain taloudelle.

Trump sanoi ehdottavansa muun muassa väliaikaisia helpotuksia työnantajamaksuihin ja tukia tuntipalkkaisille aloille, joihin koronavirus ja sen vastaiset turvatoimet eniten vaikuttavat.

Epidemia laajenee Yhdysvalloissa koko ajan. Koronavirukseen kuolleiden määräksi kerrottiin maanantai-iltana 26. Tartunnan saaneita oli jo 717. Lukuisia yleisötilaisuuksia eri puolilla maata on peruttu.

Kaksi kongressiedustajaa, jotka ovat olleet Trumpin läheisyydessä, kertoivat asettuvansa vapaaehtoiseen karanteeniin. He olivat osallistuneet tilaisuuteen koronavirustartunnan saaneen henkilön kanssa.

Toinen kongressiedustajista oli matkustanut maanantaina Trumpin Air Force One –koneessa ja toisen kerrottiin kätelleen presidenttiä.

Trump ei vastannut kysymyksiin, oliko hänet testattu koronaviruksen varalta. Varapresidentti Mike Pence kertoi, ettei ole käynyt testeissä.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä

Taloustieteilijä Sixten Korkman: Pörssit ovat jo pitkään olleet haavoittuvia koronaviruksen kaltaiselle iskulle

Maanantain pörssipäivä oli surkein yli vuosikymmeneen – Tokiossa lasku jatkuu tiistaina, öljyn hinta nousussa

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Lue seuraavaksi