Salibandyn suurseura Oilers määrää epidemia-alueilta palaavat juniorit koronakaranteeniin – Espoon terveyspalveluiden johtaja: ylimitoitettua

Seuran tavoitteena on estää karanteenilla tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin.

koronavirus
Tauon paikka salibandykentällä.
Espoon Oilers on tiettävästi ainut seura, joka on asettanut koronakaranteeniohjeita. Kuvituskuva.Yle

Espoolainen salibandyjoukkue Esport Oilers määrää koronaepidemialueilta saapuville junioreilleen kahden viikon harrastuskaranteenin.

Italiassa ja Kiinassa matkalla olleiden pelaajien tulee Suomeen saapumisen jälkeen olla 14 päivän ajan osallistumatta harjoituksiin ja tapaamatta pelikavereita.

Seura painottaa, että epidemia-alueeksi määritellään koko Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italia. Oilers edellyttää kaikilta näillä alueilla matkustavilta pelaajilta 14 vuorokauden karanteenia seuran toiminnasta. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Rajoituksesta on tiedotettu joukkueen jäsenistöä seuran joukkueenjohtajien ja valmentajien kautta. Toimihenkilöiden tulisi myös hoitaa asian valvontaa.

Tällä hetkellä karanteenissa on yksi seuran junioreista, kertoo toiminnanjohtaja Jouni Vehkaoja Esport Oilersista. Vehkaojan mukaan viime viikolla tuli tiedustelu, miten toimitaan tapauksessa, jossa yksi juniorijoukkueen pelaaja oli palaamassa Pohjois-Italiasta.

– Meiltä pyydettiin ohjeistusta ja päädyimme tällaiseen varatoimenpiteeseen, ettei ainakaan meidän seura ole levittämässä koronaviruksen tarttumista eteenpäin.

Toiminnanjohtaja Vehkaojan mukaan joukkueenjohtajat tekivät asiasta yksimielisen päätöksen 5. maaliskuuta.

– Haluamme ottaa tämän tilanteen tosissamme. Emme kokeneet tätä ylireagoinniksi tai liioitteluksi, jos epidemia-alueelta matkustetaan takaisin Suomeen.

Seura muistuttaa kaikkia jäseniään myös hyvästä käsihygieniasta. Kädet kehotetaan pesemään aina hallille tullessa ja sieltä lähtiessä sekä käyttämään desinfioivaa käsihuuhdetta.

Vehkaoja uskoo, että muissakin seuroissa ja lajeissa päädytään tiukennuksiin ja rajoituksiin, mikäli epidemiatilanne jatkuu tai laajenee.

Oilersissa pelaa salibandya noin 1 800 lasta ja nuorta.

Espoon terveyspalveluiden johtaja pitää päätöstä ylimitoitettuna

Espoon terveyspalveluiden johtaja Sanna Svahn pitää Oilersin päätöstä ylimitoitettuna. Svahnin mukaan Suomen parhaat ammattilaiset ovat tutkineet ja selvittäneet tautia, eikä oireeton ihminen tartuta tai on hyvin epätodennäköistä, että levittäisi tautia.

– Tämmöistä ohjetta meillä ei ole, että oireettomia ihmisiä jätettäisiin pois harjoituksista.

Jos tulee epidemia-alueelta tai on kontakti koronavirukseen sairastuneeseen henkilöön ja tulee oireita, niin siinä tapauksessa on syytä jäädä kotiin ja soittaa toimintaohjeita terveydenhuollon numeroista.

– Mielestäni tätä ohjetta pitäisi nyt koko valtakunnassa noudattaa, Svahn painottaa.

Svahn arvioi, että lähipäivinä todetaan vielä uusia tartuntatapauksia.

– Jos katsoo, miten tämä tauti on maailmalla edennyt, niin uskoisin lähipäivinä tulevan joitakin uusia tartuntatapauksia.

Kaikilla seuroilla ei ole rajoitusta

Tiettävästi muiden seurojen junioreille ei ole annettu koronakaranteeniohjeita.

Esimerkiksi Vantaan palloseurasta VJS:stä ja Helsingin Jalkapalloklubista HJK:sta kerrotaan, että seurat noudattavat asiassa viranomaisten ohjeita. Seurojen tiedossa ei tällä hetkellä ole tietoa siitä, että Italian matka takia pitäisi rajoittaa harjoituksiin osallistumista.

Koronatartunnan vuoksi Helsingin kaupungin terveysviranomaisten taholta karanteeniin asetun HJK:n P07 poikien joukkueen karanteeni jatkuu vielä tämän viikon.

HJK on jättänyt seuran kättelykulttuurin pois ainakin toistaiseksi ja jokaisella pelaajalla tulee olla oma juomapullo harjoituksissa, eikä saa juoda toisten pulloista.

– Jos lapsi tai nuori tuntee itsensä kipeäksi, niin ei missään nimessä tule harjoituksiin mukaan, painottaa toiminnanjohtaja Timo Muurinen HJK:sta.

Muurisen mukaan seura etenee viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti ja erillisiin karanteihin mennään vasta, jos kaupunki tai Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, THL niin määrittävät.

Ajankohtaisen koronatilanteen ja lisätietoja löydät muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta: Koko Italia tartunta-aluetta, Vietnam epäsi viisumivapauden suomalaismatkaajilta

Infektiotautien erikoislääkäri Jukka Lumio: Massatapahtumien peruminen saattaa olla turhaa – “Virus jyllää kolmesta kuuteen kuukautta ja sitten se katoaa”

Suomessa todettu kymmenen uutta koronavirustartuntaa – Forssan seudulla sairastunut opettaja altisti tietämättään oppilaita

Mitä uudesta koronaviruksesta tiedetään nyt? Asiantuntija vastaa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus