1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion keskusseurakuntatalo Lehto Asuntojen rakennuskohteeksi

Seurakuntayhtymä on saamassa kaupasta noin 4,6 miljoonaa euroa.

Kuopio
Kiviristi kirkon seinässä.
Kuvituskuva.Petri Aaltonen / Yle

Kuopion seurakuntayhtymä on myymässä Suokadulla sijaitsevan keskusseurakuntatalon rakennusyhtiö Lehdolle. Lehto Asunnot on tehnyt tarjouskilpailussa tontin rakennusoikeudesta korkeimman tarjouksen, noin 4,6 miljoonaa euroa.

Seurakuntayhtymä on tekemässä Lehto Asuntojen kanssa esisopimuksen kaupasta, jolla kiinteistö siirtyy sille purkukuntoisena. Seurakuntayhtymällä ei ole rahaa korjata keskusseurakuntataloa, minkä takia siellä olevat toiminnot pitää siirtää muualle ja talosta on luovuttava.

Lehto Asunnot tarjosi seurakuntayhtymälle rakennusoikeudesta 603 euroa neliömetriltä, mikä oli korkein tarjous. Lehdon tarjous oli neliötä kohden 20 prosenttia suurempi kuin toiseksi suurin, NCC Suomi Oy:n tarjous, 503 euroa neliöltä.

Tontin kaavoitus on käynnissä ja rakennusoikeutta eli kerrosalaa tulee olemaan noin 8000–8300 neliömetriä. Myyjän tahtona on, että tontille saadaan mahdollisimman paljon rakennusoikeutta, mikä edellyttää nykyisten rakennusten purkamista. Lopullinen kauppahinta riippuu rakennusoikeusneliöiden määrästä.

Jos seurakuntayhtymä olisi päätynyt jatkamaan keskusseurakuntatalon käyttöä, olisi rakennus vaatinut noin 11 miljoonaa euroa vaativan peruskorjauksen. Toimintoja on jo jouduttu siirtämään muualle sisäilmaoireiden takia.

Kuopion evankelis-luterilaisten seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti maanantaina esittää kirkkovaltuustolle esisopimuksen hyväksymistä. Sopimukselle tarvitaan lisäksi kirkkohallituksen vahvistus.

Lue seuraavaksi