1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jään paksuus

Lapissa jäänsahaukset jäämässä vähäisiksi – jokien jäät ovat keskimääräistä ohuemmat

Jäänsahauskone vaatii alleen vähintään puoli metriä paksun teräsjään.

Noin kymmenen tonnia painava jääsaha tarvitsee alleen puoli metriä teräsjäätä. Arkistokuva vuodelta 2009 Simojoelta. Kuva: Raimo Torikka / Yle

Lapissa jäänsahaukset ovat jäämässä tänäkin keväänä vähäiseksi heikkojen jääolosuhteiden vuoksi. Lapin ELY-keskus on tähän mennessä mitannut jään paksuuden Tornionjoella sekä Simo- ja Ounasjoella.

Tornionjoen suistoalueella Hellälässä jään paksuus on 55 senttiä ja se on kolmella joella ainoa paikka, jossa jäänsahauksia todennäköisesti tehdään.

Noin kymmenen tonnia painava jääsaha tarvitsee alleen puoli metriä teräsjäätä, eikä jäiden kantavuus ole ELY-keskuksen mittausten mukaan muualla riittävä.

Johtava vesitalousasiantuntija Timo Alaraudanjoki sanoo, että jokien jäät ovat tällä hetkellä noin 15–20 senttimetriä keskimääräistä ohuemmat.

ELY-keskus mittaa jään paksuuden esimerkiksi Ivalojoella vielä tämän viikon aikana.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).