Yhdysvalloissa pörssit avautuivat odotetusti plussalle, kauppapäivä päättyi reiluun nousuun – Toive elvytyksestä ruokkii nousua

Öljyn hinta ja pörssikurssit Aasiassa ja Euroopassa ovat kääntyneet pieneen nousuun.

kansainväliset markkinat
Meklari kulkee Dubain pörssissä.
Meklari kävelee Dubain pörssissä Arabiemiraateissa. Eilen öljystä riippuvaisissa Persianlahden maissa pörssikurssit romahtivat.Giuseppe Cacace / AFP

Öljy- ja osakemarkkinat ovat rauhoittuneet eilisen "mustan maanantain" jälkeen. Yhdysvalloissa pörssit avautuivat odotetusti nousuun iltapäivällä Suomen aikaa, ja kauppapäivän päätteeksi kurssit olivat nousseet reilusti.

Tärkeät kolme indeksiä, Dow Jones, S&P 500 ja Nasdaq-indeksi olivat iltapäivällä Suomen aikaa yli kolmen prosentin nousussa.

Kaikki kolme indeksiä olivat nousseet lähes viisi prosenttia pörssin suljettua. Dow Jones ja S&P 500 jäivät päivän päätteeksi 4,9 prosentin nousuun, kun Nasdaq päätyi 5 prosentin nousuun.

Maanantaina pelko koronavirusepidemiasta ja raakaöljyn hintakilpailusta saivat osakemarkkinat rajuun syöksyyn. Öljyn hinta maailmanmarkkinoilla putosi jopa neljänneksellä.

Helsingin pörssi avautui tiistaina aamulla nousuun. Illansuussa pörssin kehitystä kuvaava indeksi oli hieman yli prosentin korkeammalla kuin maanantain päätöslukema. Pörssin sulkeuduttua lukema oli –1,44 prosenttia.

Maanantaina lähes 12 prosenttia halventunut polttoainejalostaja Neste oli aamupäivällä pörssin vaihdetuin osake. Sen kurssi oli illansuussa hieman yli kolmen prosentin nousussa.

Iltapäivällä vaihdetuimmaksi osakkeeksi kipusi totutusti verkkoyhtiö Nokia. Sen kurssi oli illansuussa lähes prosentin korkeampi kuin maanantain päätöskurssi.

Nousussa olivat kaikki Helsingin pörssin toimialat telealaa lukuun ottamatta. Lentoyhtiö Finnairin osake oli iltapäivällä reippaassa yli viiden prosentin nousussa.

Tukholmassa, Frankfurtissa ja Pariisissa pörssit olivat illansuussa noin kahden prosentin nousussa tai hieman sen alle. Koronaviruksen estotoimien hiljentämän Italian Milanossa pörssi oli hieman maanantain päätösluvun yläpuolella.

Venäjällä Moskovan pörssi oli maanantaina kiinni, joten rytinä siirtyi tiistaille. Iltapäivällä Moskovan pörssin laskuralli oli hieman rauhoittunut hieman alle kymmeneen prosenttiin.

Sijoittajat toivovat pikaista elvytystä

Aasian pörsseissä (siirryt toiseen palveluun) eilinen lasku on kääntynyt varovaiseksi nousuksi. Tokiossa pörssipäivä päättyi hieman alle prosentin plussalle. Kiinassa Shanghain pörssi jäi lähes kaksi prosenttia ja Hongkongin pörssi lähes puolitoista prosenttia plussalle.

Analyytikoiden mukaan sijoittajat elättelevät toiveita, että valtiot aloittavat pikaisesti elvytysohjelman, jollaista Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ehti jo väläyttää.

Toinen toive liittyy siihen, että Venäjän ja Saudi-Arabian välisessä öljyn hintasodassa saavutetaan pian rauha.

Koronapelko valtasi Wall Streetin – Trump aikoo pikaelvyttää Yhdysvaltain taloutta

Venäjä tosin uhosi eilen, että sen talous kestää öljyn alhaisia hintoja vaikka vuosikymmenen, kertoo esimerkiksi Britannian yleisradio (siirryt toiseen palveluun) BBC.

Öljyn hinta nousee

Raakaöljyn maailmanmarkkinahinta oli tiistaina iltapäivällä noin kahdeksan prosenttia eilistä korkeammalla.

Pohjanmeren Brent-laadun hinta oli illansuussa noin 37 dollaria ja Yhdysvaltain WTI-laadun hinta noin 33 dollaria tynnyriltä.

Maanantain pörssipäivä oli surkein yli vuosikymmeneen – Tokiossa lasku jatkuu tiistaina, öljyn hinta nousussa

Uutista korjattu 10.3. klo 8.20 Öljylaatujen hintojen nousussa mittayksiköt ovat dollaria, ei prosenttia.

Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23.00:een asti.

Lähteet: Reuters