Työministeri Haatainen lupaa puuttua ulkomaista työvoimaa kaltoin kohtelevien työnantajien lupiin

Haatainen sanoi Ylen aamun puhelinhaastattelussa, että esiin tulleet väärinkäytökset ovat järkyttäviä ja piti hyvänä, että asiasta keskustellaan.

Kotimaa
Kokkien hyväksikäyttö nepalilaisissa ravintoloissa jatkuu - Työministeri: "Ohjeistan TE-toimistot lupakäytännöistä"
Kokkien hyväksikäyttö nepalilaisissa ravintoloissa jatkuu - Työministeri: "Ohjeistan TE-toimistot lupakäytännöistä"

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo ohjeistavansa työ- ja elinkeinotoimistoja, etteivät ne myönnä enää lupia työhön palkkaamiseen sellaisille työnantajille, jotka ovat laiminlyöneet velvoitteitaan. Haatainen oli Ylen aamun haastateltavana ulkomaisen työvoiman huonosta kohtelusta.

Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) on kirjoittanut nepalilaisista kokeista, jotka tekevät ravintoloissa pitkiä työpäiviä ilman lomia. He ovat myös voineet joutua maksamaan työpaikastaan tuhansia euroja.

Haatainen pitää käsittämättömänä tilannetta, jossa uhri joutuu kärsimään.

– Jos hän nostaa asian työpaikalla esille, niin hänet irtisanotaan ja sitten hän menettää työlupansa ja joutuu palaamaan pahimmassa tapauksessa velat niskassaan takaisin lähtömaahansa.

Haataisen mielestä pitäisi pohtia sitä vaihtoehtoa, että hyväksikäytön uhrille voitaisiin ottaa käyttöön oleskelulupa uuden työpaikan hakemista varten niin että hän pystyisi jatkamaan toisessa työssä. Nyt se ei ole mahdollista.

– Nykyjärjestelmä suojelee väärinkäyttäjää, sanoo Haatainen. Asiaa käydään hänen mukaansa läpi sisä- ja oikeusministeriöissä.

Harmaan talouden torjuntaan liittyen hallitus on Haataisen mukaan suuntaamassa resursseja toimiin, joilla pyritään ehkäisemään muun muassa ravintola-alalla ilmeneviä ongelmia.

Haatainen pitää myös tärkeänä, että poliisin ihmiskaupparyhmä perustetaan pian.

Työperäisen maahanmuuton hallinto siirtyi sisäministeriöltä työ- ja elinkeinoministeriölle tämän vuoden alussa.