1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilivoimalat

Kohutun hiilivoimalan avaava Uniper aikoo olla päästötön 15 vuodessa – Fortum ei vielä kommentoi tavoitetta

Fortumilla on pian määräysvalta Uniperissa. Toistaiseksi se ei kommentoi Uniperin tavoitetta päästöttömyydestä.

Ympäristöaktivistit tunkeutuivat Datteln 4 -voimalaan helmikuun alussa. Kuva: Ina Fassbender / AFP

Fortumin noin puoliksi omistama saksalainen energiayhtiö Uniper aikoo olla sähköntuotannossaan päästötön 15 vuodessa, vuoteen 2035 mennessä. Yhtiö kertoi tavoitteestaan tulosjulkistuksen yhteydessä. Sen strategian uusi suunta painottuu sekä turvalliseen että ympäristöystävällisyyteen sähköntuotantoon.

Toimitusjohtaja lupaa kiihdyttää hiilestä luopumista

Uniperin toimitusjohtaja Andreas Schierenbeckin mukaan vuoteen 2040 mennessä maailman energiankysyntä lisääntyy merkittävästi nykyisestä. Hän kertoi myös, että Uniperin siirtymävaihe ympäristöystävällisemmäksi yhtiöksi on hyvässä vauhdissa.

– Olemme asettaneet strategiseksi tavoitteeksemme kiihdyttää luopumista hiilestä, Schierenbeck sanoi.

Vuoteen 2022 mennessä Uniper investoi yli 1,2 miljardia euroa suunnitelmiin, jotka edistävät siirtymistä vähähiilisempään energiantuotantoon.

Uniperin investointeja koskevissa kriteereissä edellytetään myös, että uudet hankkeet ovat paitsi liiketaloudellisesti järkeviä, myös auttavat saavuttamaan tavoitteet vähähiilisemmästä energiantuotannosta. Uniperin tulevaisuuden strategia keskittyy yhtiön mukaan pitkälti kaasun käyttämiseen energiantuotannossa.

Venäjän kilpaililuviranomaisten päätöstä odotetaan muutaman viikon kuluessa

Valtio-omisteinen Fortum omistaa Uniperista hieman alle puolet, ja se on joutunut ympäristöväen kovan kritiikin kohteeksi, koska Uniper aikoo avata Datteln 4-hiilivoimalan Saksassa, vaikka Saksa on ilmoittanut luopuvansa kivihiilestä vuoteen 2038 mennessä.

Uniperin strategialinjaukset eivät muuta sen päätöstä avata Datteln 4-kivihiilivoimala Dortmundin lähellä. Voimalan käyttöikä on kymmeniä vuosia.

Fortumin osuus Uniperin omistuksesta nousee pian noin 70 prosenttiin osakekannasta, kunhan omistusjärjestelyt saadaan valmiiksi. Nyt se omistaa yhtiöstä 49,9 prosenttia.

Fortum osti lokakuussa yli 20 prosentin lisäosuuden Uniperista. Kauppa on kuitenkin edelleen vailla lopullista viranomaisvahvistusta, sillä Venäjän kilpailulainsäädännön edellyttämä päätös puuttuu yhä. Fortum odottaa, että se on valmis muutaman viikon kuluessa.

Muutoksia on odotettavissa ainakin Uniperin hallintoneuvostoon, kun Fortumin määräysvalta yhtiöstä kasvaa merkittävästi.

Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi tiedotteessa tämän kuun alussa, että "kaupan loppuunsaattamisen jälkeen haemme läheisempää strategista yhteistyöstä yritysten välille mukaan lukien vahvempaa edustusta Uniperin hallintoneuvostossa”.

Vielä Fortum ei halua ottaa kantaa Uniperin tuoreisiin strategialinjauksiin, vaan kommentoi niitä muutaman päivän kuluttua.

Fortum sanoo tiedotteessa, että se on pannut merkille Uniperin tänään julkaiseman strategiapäivityksen ja vuoden 2019 tuloksen. Fortum analysoi huolellisesti Uniperin päivitettyä strategiaa ja tulosta ja kommentoi niitä muutaman päivän kuluessa, sanoo Ingela Ulfves, joka on Fortumin sijoittajasuhde- ja talousviestintäjohtaja.

Lundmark puolusti Uniperin toimintaa

Fortumin toimitusjohtaja, Nokian johtoon syksyllä siirtyvä, Pekka Lundmark on puolustanut Uniperin toimintaa. Hän sanoi Fortumin tulosjulkistuksen yhteydessä helmikuun alussa, että Uniper on jo julkistanut suunnitelman sulkea kaikki vanhat kivihiiltä polttavat laitoksensa Saksassa.

Dattelnin sulkemiseen Lundmark ei nähnyt mitään syytä, koska Saksa joutuu käyttämään hiiltä sähkön huoltovarmuuden turvaamiseksi

Ne sulkevat 2,9 gigawattia kapasiteettia, samalla kun Dattelnin 1,1 gigawattia kapasiteettia otetaan käyttöön. Hän korosti Ylen haastattelussa, että kaiken tämän nettovaikutus on voimakkaasti positiivinen ympäristön kannalta.

Datteln on jo toiminnassa, mutta kaupallisessa käytössä vasta kesäkuussa.

Tyypillisen ydinvoimalan hyötyteho on noin yksi gigawatti.

Uniperin vesi- ja ydinvoimalat Ruotsissa ja Saksassa tuottavat noin 40 prosenttia kaikesta yhtiön tuottamasta sähköenergiasta Euroopassa. Uniper aikoo myös lisätä investointeja aurinko- ja tuulivoimaan pitkällä tähtäimellä.

Euroopassa taas Fortum on yksi vähäpäästöisimpiä energiayhtiöitä.

Uniperilla on toimintaa yli 40 maassa ja noin 11 500 työntekijää. Düsseldorfissa päämajaansa pitävä Uniper tuottaa sähköä sekä Euroopan että Venäjän markkinoille.

Lue myös:

Fortumiin kytkeytyvä hiilivoimala taas aktivistitempauksen kohteena Saksassa

Valtio omistaa liudan isoja ilmastopäästäjiä – Miten hallitus saa Fortumin, Finnairin ja Vapon linjaan ilmastotavoitteidensa kanssa?

Fortum sotkeutui sakeaan soppaan Saksassa – Toimitusjohtaja Pekka Lundmark, miksi te ette estä kohutun hiilivoimalan käynnistämistä?