1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Risteilyjättien arvo sukeltaa – Etla: Koronakriisin jatkuminen voi pahimmillaan johtaa laivatilausten perumisiin

Turun telakalta laivoja tilanneiden varustamojen osakkeet olivat eilen tuntuvassa laskussa, osin pörssien heilunnan ja toisaalta koronaviruksen suorien vaikutusten vuoksi.

koronavirus
Rakenteilla oleva Costa Smeralda Turun telalakalla.
Turussa valmistunut Costa Smeralda nousi otsikoihin tammikuussa, kun 6000 matkustajaa joutui Italiassa karanteeniin koronaepäilyn takia.Petra Ristola / Yle

Koronaviruksesta aiheutunut kansainvälisten risteilylaivojen ahdinko näkyy Royal Caribbean Cruises -ja Carnival Cruise Lines -varustamojen rajuna pörssikurssien laskuna. Tilanteen kesto vaikuttaa siihen, miten telakoilta tehtyjen laivatilausten käy.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen ennustepäällikkö Markku Lehmus arvioi ihmisten säikähtäneen koronavirustilannetta siinä määrin, että seuraavan puolen vuoden aikana risteilyjen varaukset vähenevät merkittävästi.

– Tällä hetkellä ajatellaan, että epidemiasta päästään tämän vuoden toisella puolikkaalla pikku hiljaa eroon. Siinä tapauksessa varausten määrä risteilijöillä alkaa myös elpymään. Ihmisten muisti on aika lyhyt. Eli tämä voi jäädä lyhyen aikavälin heilahteluksi.

Lehmus pitää toistakin vaihtoehtoa mahdollisena. Epidemia voi jatkua tai viruspelko jää kummittelemaan ja ihmiset muuttavat käyttäytymistään pidemmäksi aikaa.

– Tällainen riskiskenaario on olemassa. Voi koitua konkursseja ja sitten pahimillaan peruutuksia laivatilauksiin, Markku Lehmus sanoo.

– Olemme ensi kesänä viisaampia. Liian synkkä en vielä ole, mutta huomioisin kuitenkin riskin mahdollisuuden.

Meyer Turku: Sovitut rakennetaan normaalisti

Meyer Turun telakan tilauskirja näyttää hyvältä. Esimerkiksi telakalla rakenteilla oleva Mardi Gras -alus luovutetaan Carnival Cruise Lines -varustamolle näillä näkymin lokakuussa.

– Meillä on sitovia sopimuksia vuoteen 2025. Ne tehdään normaalisti, sanoo Meyer Turun viestintäpäällikkö Tapani Mylly.

Hän ei halua enempää kommentoida telakan asiakkaiden asioita.

Royal Caribbean Cruises ja Carnival Cruise Lines ovat tilanneet Turusta kaikkiaan seitsemän ristelijää. Niistä kolme on jo tuotannossa ja neljän suunnittelu on alkanut.

Lue lisää koronan talousvaikutuksista:

Danske Bank: Koronavirus ajaa Suomea kohti taantumaa

Yle seuraa: Helsingin pörssi avautui kauhupäivän jälkeen nousuun – Toive elvytyksestä ruokkii huteraa nousua

5 kysymystä: Miten käy asuntojen arvoille ja millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Suomen talouteen? Ekonomistit vastaavat

Koronapelko valtasi Wall Streetin – Trump aikoo pikaelvyttää Yhdysvaltain taloutta

Lue seuraavaksi