1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaupunkiympäristö

Vanhoihin tehdaskortteleihin saattaa tulla yllättäen myös asuntoja ja iltaravintoloita Helsingissä – poliitikot jyräsivät virkamiesten toiveet

Virkamiesesityksen mukaan valtaosa vanhan teollisuusalueen rakennuksista olisi suojeltu ja pidetty yksinomaan toimitilakäytössä.

kaupunkiympäristö
Kuortaneenkatu Vallilassa.
Kaupunkiympäristölautakunnan mukaan Vallilan vanhoihin tehdaskortteleihin voi rakentaa myös asuntoja.Seppo Sarkkinen / Yle

Helsingin rakennetusta ympäristöstä vastaava kaupunkiympäristölautakunta päätti tänään yllättäen, että Helsingin itäisessä kantakaupungissa sijaitseviin Vallilan vanhoihin tehdaskortteleihin voi jatkossa rakentaa myös asuntoja ja toimitiloja iltaravintoloille.

Kaupungin virkamiesten laatiman alkuperäisen suunnitelman mukaan Vallilan teollisuuskorttelia oltiin kehittämässä yksinomaan toimitila-alueena. Virkamiesesityksen mukaan valtaosa vanhan teollisuusalueen rakennuksista olisi suojeltu ja alueella olisi jatkossakin ollut lähinnä kulttuurin toimijoiden ja teknologiayritysten toimitiloja.

Virkamiesvalmistelun mukaan asuntorakentaminen sopii alueelle huonosti, jos sinne tulee esimerkiksi yöaikaan toimivia ravintolapalveluita.

Kaupunkiympäristölautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava (kok.) sanoo, että lautakunta katsoo alueen tarvitsevan nyt kipeästi uutta elämää.

Rautava itse katsoo, että myös rakennusten suojeluperiaatteet tulee tarkastaa uudelleen.

– Alue tarvitsee uutta elämää, eikä sitä pidä suojella kuoliaaksi.

Virkamiesten näkemyksen mukaan alueella on lukuisia suojeltavia rakennuksia. Suurin osa tehdasrakennuksista on rakennettu 1930-luvulla.

Kaupunkiympäristölautakunnan alueelle kaavailemien niin kutsuttujen hybridirakennusten yläkerroksissa olisi asuntoja ja alemmissa kerroksissa esimerkiksi ravintoloita, jotka olisivat avoinna ja asukkaiden käytössä myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Tehdasmiljöön omaleimaisuutta halutaan jatkossakin tukea.

Kaupunkiympäristölautakunnan puheenjohtajan, apulaispormestari Anni Sinnemäen (vihr.) mukaan alue on jatkossakin pääosin toimitila ja työpaikka-aluetta, mutta lautakunta halusi avata mahdollisuuden sille, että joissakin hankkeissa voidaan toteuttaa myös asuntorakentamista.

Sinnemäen mukaan tehdaskortteleiden suojelu on mahdollista toteuttaa niin, että alueelle syntyy uusia kerrostumia esimerkiksi siten, että vanhoja rakennuksia korotetaan lisäkerroksilla.

Sinnemäki sanoo, että alueen suunnitteluperiaatteiden mukaista omaleimaisuutta halutaan jatkossakin tukea.

– Hybridirakentaminen ei välttämättä ole helppoa, mutta sille on hyvä antaa mahdollisuus.

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan ja kaupunkiympäristölautakunnan jäsenen Eveliina Heinäluoman mukaan aluetta on hyvä kehittää monipuolisesti.

– On tärkeää, että alueelle mahdollistetaan myös asuntotuotanto.

Heinäluoma sanoo, että uudet asukkaat elävöittävät itäistä kantakaupunkia ja mahdollistavat myös palvelujen lisäämisen tulevaisuudessa.

Heinäluoman mukaan alueen kehittämisen yhteydessä tulee toki huomioida myös alueen omaleimaisuus vanhana teollisuusmiljöönä.

Keskusteluun Vallilan tehdasmiljöön kehittämisestä otti kantaa blogissaan myös vihreiden Osmo Soininvaara. Hän kirjoitti viime tiistaina, että Vallilan tehdasrakennusten suojelussa ei välttämättä ole järkeä (siirryt toiseen palveluun).

Soininvaara kertoo olevansa sitä mieltä, että ison osan suojeltavista rakennuksista voisi purkaa käyttökelpoisemman toimitilan tieltä. Soininvaara toteaa, että alueella suojelun hinta menetettyinä mahdollisuuksina on huomattavan korkea.

Kaupunkiympäristöstä vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki puolestaan sanoo, että alueella on paljon suojelemisen arvoisia rakennuksia.

– Suojeluarvot ovat hyvin perusteltuja. Turhaa purkamista tulee välttää, Sinnemäki sanoo.

Lue seuraavaksi