Asukkaat vaativat lentokentän sulkemista koronaviruksen vuoksi – Pohjois-Italiasta ei haluta enempää tartuntoja Etelä-Karjalaan

Lentokentän sulkeminen edellyttäisi valtakunnallisia päätöksiä liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta.

koronavirus
Ryanair lentää Lappeenrannasta muun muassa Berliiniin ja Ateenaan.
Vielä tällä viikolla Ryanair lentää kahdesti viikossa Lappeenrannasta Bergamoon.Emma Pietarila / Yle

Asukkaat vaativat lentojen keskeyttämistä ja lentokentän sulkemista Lappeenrannassa.

Lentokentän toimintaa rahoittaa sen omistaja eli Lappeenrannan kaupunki, joten ihmiset ovat olleet yhteydessä kaupungin päättäjiin. Kaupungilta arvioidaan, että painetta lentokenton sulkemiseen on tullut kovasti.

Asukkaiden mukaan syynä on se, että Etelä-Karjalan ensimmäinen koronavirustartunta tuli Pohjois-Italiasta, jonne myös Ryanair lentää Lappeenrannasta.

– Mielestäni pitäisi harkita hyvin vakavasti lentojen lopettamista. Nämä viimeaikaiset lennot huolestuttavat, koska todetut tartunnat ovat tulleet Pohjois-Italiasta, Keijo Martikainen sanoo.

Martikainen ei itse lähtisi nyt ollenkaan ulkomaille. Leea Kangasmäen mielestä lentokentillä tehtävät terveystarkastukset olisivat paikallaan Lappeenrannassakin.

– Kenttää ei tarvitsisi kokonaan sulkea, mutta Italian-lennot voisi kyllä perua.

Turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meuronen
Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö Ari-Pekka Meurosen mukaan Lappeenrannan kaupunki ei voi yksin päättää lentokentän sulkemisesta.Kare Lehtonen / Yle

Ryanair keskeyttää lennot

Lentokentän sulkeminen olisi käytännössä valtavan korkean kynnyksen takana. Lappeenrannan kaupungin turvallisuus- ja riskienhallintapäällikkö. Ari-Pekka Meuronen kertoo, ettei yksittäinen maa saati yksittäinen kaupunki voi omilla toimenpiteillään sulkea lentoliikennettä tai lentokenttää.

– EU on yhtenäinen alue, ja tällaisissa asioissa puhutaan EU-tasoisista päätöksistä. EU:n keskeinen perusperiaate on vapaa liikkuvuus, Meuronen painottaa.

Sulkeminen edellyttäisi valtakunnallisia päätöksiä liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta, joka tekisi päätöksen STM:n suosituksesta terveydellisin perustein. Kielto vaatisi myös yhteydenpitoa EU:n kanssa, sillä kuten mainittu EU:n keskeinen perusperiaate on vapaa liikkuvuus.

– Teoriassa Etelä-Suomen aluehallintovirasto voisi paikallisesti tehdä tällaisen päätöksen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin suosituksesta, mutta kynnys tällaisen yhtä aluetta koskevan päätöksen tekemiseen on erittäin korkea. Siinä mielessä tämä on lähinnä teoreettinen mahdollisuus, Meuronen lisää.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Esimerkiksi Finnair peruu lisää lentoja Euroopassa koronaviruksen vuoksi. Yhteensä yli 2 000 lentoa perutaan. Yhtiö on lisäksi jo aiemmin kertonut peruneensa tältä vuodelta 1400 lentoa.

Ryanair puolestaan päätti maanantai-iltana keskeyttää lennot Lappeenrannan ja Bergamon välillä ainakin huhtikuun alkupuolelle saakka. Yhtiö lentää huomenna keskiviikkona sekä ensi lauantaina kaksi lentoa, joiden tarkoitus on kotiuttaa matkustajat Lappeenrannasta Italiaan, ja Bergamosta Lappeenrantaan sekä Venäjälle.

– Matkustajat on nyt saatava kotiutettua ennemmin suorilla lennoilla kuin niin, että jäädään matkustamaan monen mutkan takaa, Meuronen täsmentää.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus