Juha Tapiona esiintynyt henkilö yritti huijata fanilta 10 000 euroa – Rahanpesusta epäilty nigerialaismies poliisille: "Olin lumouksen vallassa"

Juha Tapiota ei epäillä rikoksista. Poliisi tutkii rahanpesua, mutta ei saanut selville huijausviestin lähettäjää.

Laulaja Juha Tapiosta tehtiin valeprofiili, jonka avulla laulajan naisihailijalle lähetettiin huijausviesti. Kuva: Jami Ivanoff / AOP

Poliisi on saanut valmiiksi uudenlaisten artistihuijausten tutkinnat.

Yle kertoi tammikuussa, että poliisi tutkii huijausta, joissa laulaja Juha Tapion ja Kaija Koon ihailijoilta yritettiin huijata rahaa.

Pankki sai viime hetkellä estettyä ihailijoiden rahasiirrot huijareille.

Juha Tapiota ja Kaija Koota ei epäilty missään vaiheessa rikoksista. He eivät edes tienneet, että heidän nimiään käytettiin petosyrityksessä.

Nigerialaismies oli pidätettynä tutkinnassa

– Näissä tutkinnoissa oli pidätettynä Suomessa asuva nigerialainen mies. Molemmissa tapauksessa ihailijat olivat siirtämässä rahoja tämän miehen tilille, kertoo Ylelle tutkinnanjohtaja Hannu Kortelainen Helsingin poliisista.

Kortelaisen mukaan samaan mieheen kohdistuu myös muita rahanpesuepäilyjä.

– Miestä on kuulusteltu useissa rakkaushuijaustutkinnoissa. Miehen tilille on tullut eri puolilla Suomea asuvilta naisilta lähes 60 000 euroa.

Rahanpesuepäily tulee siitä, että miehen epäillään ottaneen vastaan uhreilta huijattua rahaa ja välittäneen sitä eteenpäin.

Kortelaisen mukaan epäilty on selittänyt poliisille monella eri tavalla sitä, miksi hänen tililleen on tullut rahaa.

– Tämä epäilty sanoi, että hän oli lumouksen vallassa, eikä siksi tiedä, miten rahat ovat päätyneet hänen tililleen. Toisaalta hän on esimerkiksi kertonut auttaneensa sairasta äitiään.

Viestien lähettäjää ei saatu selville

Kuka oli tehnyt laulaja Juha Tapion ja Kaija Koon valeprofiilit, ja kuka lähetti niiden kautta viestit laulajien ihailijoille?

Näitä asioita poliisi ei ole siis onnistunut selvittämään tutkinnassaan.

Poliisi uskoo, että artistihuijauksia on pyöritetty Nigeriasta.

– Rahanpesusta epäilty mies kiisti siis tienneensä, miten rahat ovat päätyneet hänen tililleen. Mutta hän sanoi, että Nigeriassa asuneet kaverit ovat halunneet käyttää hänen tiliään erilaisiin rahasiirtoihin, tutkinnanjohtaja Kortelainen kertoo.

Rakkaus- ja sijoitushuijauksissa raha kiertää tyypillisesti useiden henkilöiden ja pankkitilien kautta. Tämän takia poliisin on hyvin hankala päästä juuri milloinkaan päätekijöiden jäljille.

Poliisi lähettää rahanpesututkinnat syyteharkintaan lähikuukausien aikana.

Lue lisää: