1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Katri Kulmuni

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni: Toistaiseksi ei ole näkyvissä, että hallitus ottaisi elvytyspaketin käyttöön

Koronaviruksella on merkittäviä talousvaikutuksia Suomen ja maailman talouteen.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kommentoi koronaviruksen talousvaikutuksia eduskunnassa.
Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kommentoi taloustilannetta medialle tiistaina eduskunnassa. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen.

Koronavirus on laittanut maailman pörssit sekaisin ja ekonomistit arvioivat, että Suomen talous on joutunut taantumaan alkuvuoden aikana.

Maa on syöksynyt taantumaan, jos sen talous on laskenut kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) kommentoi tänään medialle, ettei hallitus ole ottamassa elvytyspakettia näillä näkymin käyttöön.

Hallitus on ohjelmassaan sanonut, että se voi poikkeuksellisissa talousoloissa ottaa käyttöön miljardin euron elvytyspaketin.

– Tämä on hallitusohjelmaan kirjattu mekanismi. Silloin talouden pitäisi supistua noin prosentilla kaksi vuosineljännestä putkeen. Ja tässä tilanteessa ei ole näkyvissä senkaltaista tilannetta, Kulmuni totesi.

Hallitus arvioi talouden kehittymistä kehysriihessä, joka pidetään huhtikuun alussa.

Hallitus selvittää yritysrahoitusta

Hallitus haluaa tukea yrityksiä, jotka ovat nyt tiukassa paikassa rahoituksen kannalta.

Keskustan puheenjohtaja Kulmuni on pyytänyt elinkeinoministeriötä selvittämään, että kaikki asiat ovat kunnossa yritysrahoituksen osalta.

Lähinnä valtio pyrkii auttamaan yrityksiä, joilla on koronaviruksen talousvaikutusten takia tilapäisiä rahoitushuolia.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Finnveralla on repertuaari kunnossa, jolloin he voivat käytännössä reagoida, Kulmuni sanoi.

Finnvera on valtion omistama yhtiö, joka takaa kotimaisille yrityksille rahoitusta. Finnveran tarkoituksena on lisätä yritystoimintaa Suomessa.

Käytännössä hallitus haluaa varmistaa, että yritykset saavat nyt riittävästi rahoitusta vaikeina aikoina.

Työllisyystoimet pitää tehdä itse

Hallitus on ladannut itselleen kovia talous- ja työllisyystavoitteita. Hallitusohjelman mukaan se tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta.

Tavoite tarkoittaa sitä, että hallituksen pitäisi omilla toimillaan luoda 60 000 uutta työpaikkaa. Valtiovarainministeri Kulmunin mukaan hallitus pitää tavoitteestaan kiinni.

– Työllisyystavoitteet ovat voimassa aivan kuten ennenkin. Tiesimme jo hallitusta muodostettaessa, että maailmantaloudesta ei ole Suomelle paljon vetoapua, Kulmuni totesi.

Valtiovarainministerin mukaan koronaviruksen kaltainen yllättävä tilanne vain korostaa sitä, että hallituksen pitää omilla toimillaan saada työllisyysaste nousuun.

Lue lisää:

5 kysymystä: Miten käy asuntojen arvoille ja millaisia vaikutuksia koronaviruksella on Suomen talouteen? Ekonomistit vastaavat

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta