Lemmikit matkustavat omistajiensa mukana yhä useammin - helsinkiläiset suuntaavat koirien kanssa muun muassa Pietariin koiranäyttelyyn ja Thaimaan hiekkarannoille

Lemmikkieläinten vientitarkastuksia tehtiin Helsingissä viime vuonna 250 eläimelle. Määrä oli lähes kaksinkertainen edellisvuoteen verrattuna.

Kotimaa
Nainen kantaa koiraa sylissään.
Helsingin ympäristöpalvelut tekivät vientitarkastuksen viime vuonna 250 lemmikille, joista valtaosa oli koiria ja kissoja. Kuvituskuva.Elisa Kinnunen / Yle

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäri Päivi Lahti kertoo, että EU:n ulkopuolelle omistajiensa kanssa lähteville lemmikkieläimille tehtiin vientitarkastuksia viime vuonna ennätysmäärä.

Ympäristöpalvelujen eläinlääkärit tekivät tarkastuksen 250 lemmikkieläimelle, joista suuri osa oli koiria ja kissoja. Tarkastusten määrä oli lähes kaksinkertainen vuoteen 2018 verrattuna. Toissavuonna vientitarkastuksia tehtiin Helsingissä 137 matkalle lähtevälle lemmikille.

Helsingin kaupungin valvontaeläinlääkäri Lahden mukaan tarkastusten lisääntyminen kertoo siitä, että ihmiset matkustavat yhä enemmän lemmikkiensä kanssa. Tilastoissa näkyy Lahden mukaan myös se, että ihmiset ottavat lemmikin mukaan, kun muuttavat ulkomaille esimerkiksi Australiaan ja Thaimaahan.

Koiraharrastajat sen sijaan suuntaavat aiempaa useammin näyttelyihin EU:n ulkopuolelle.

– Aika paljon käydään näyttelymatkoilla esimerkiksi Venäjällä. Suomalainen koiranomistaja lähtee oman koiransa kanssa käymään Pietarissa koiranäyttelyssä.

Kaupungin eläinlääkäreiden tekemillä vientitarkastuksilla varmistetaan, että ulkomaille mukaan otettava eläin kestää kuljetuksen, eikä se levitä tauteja.

EU:n alueella lemmikin kanssa matkustaessa ei tarvitse erillistä todistusta vientitarkastuksesta, vaan eläimelle riittää lemmikkipassi.

Lue myös:

Koirat saivat oman vessan Helsinki-Vantaan lentoasemalle – Mimmi-koira testasi uuden käymälän tekonurmen