Finnairin päätös perua lennot kuukaudeksi yllätti Kainuun: virolaisten lääkärien työmatka vaikeutuu – henkilöstöjohtaja: "Hurjaa"

Kainuun soten lääkäri- ja hoitohenkilökunnassa on kahtakymmentä eri kansallisuutta.

Lentojen perumisella on laajat vaikutukset Kainuuseen. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

Kajaanin lentojen peruminen hankaloittaa Kainuun soten ulkomaalaisten työntekijöiden liikkumista. Finnair on ainoa lentoyhtiö, joka lentää Kajaaniin.

Lentoyhtiö Finnair kertoi tiistaina peruvansa kaikki Kajaanin lennot huhtikuun ajalta koronavirustilanteen aiheuttaman kysynnän vähenemisen takia.

– Hurjaa. Meidän on pohdittava, miten esimerkiksi virolaiset lääkärit pääsevät sujuvasti paikalle, sanoo Kainuun soten henkilöstöjohtaja Riitta Uhrman.

Kainuun soten lääkäri- ja hoitohenkilökunnassa on kahtakymmentä eri kansallisuutta. Uhrmanin mukaan vain osa heistä käy pidemmillä vapailla omalla kotiseudullaan.

Kyse on lähinnä juuri virolaisista lääkäreistä, joiden matkanteko junalla ja lautalla tulee kestämään suuntaansa jopa reilut puoli vuorokautta.

– Tämä vaatii hyvää vuorosuunnittelua ja töiden järjestelyä, jolloin täällä tehdään pidempi rupeama ja sen jälkeen he ovat pidemmän aikaa ansaitsemallaan vapaalla. Olemme tässä taitavia, mutta ikävä kyllä heidän pääseminen kotiseudulle tulee haasteelliseksi.

Uhrman uskoo, etteivät järjestelyt tule näkymään potilaiden arjessa, sillä ulkomaalaisen työvoiman osuus ei ole Kainuun sotessa kuitenkaan niin suuri.

Koronaviruksesta kertova näyttö Kajaanin lentoasemalla. Kuva: Timo Sihvonen / Yle

"Toivotaan, ettei kauppoja peruunnu tämän takia"

Lentojen peruminen rajoittaa merkittävästi Kainuun saavutettavuutta. Kainuun yrittäjien toimitusjohtajan Anu Tervosen mukaan kuntien ja maakuntaliiton pitää tehdä vetoomus VR:lle, että Kainuuseen saataisiin lisävuoroja junaliikenteeseen.

Myös bussiliikenteestä yritetään saada apuja peruuntuneiden lentojen tilalle. Tässä tilanteessa pitäisi Tervosen mielestä myös ensi tilassa huomioida kuinka Oulun ja Kuusamon syöttöliikenne kentiltä Kainuuseen onnistuu.

– Tämä osuu liike- ja työmatkustukseen, Kajaanin ja Helsingin väliä kuljetaan paljon. Toivotaan, ettei kauppoja peruunnu tämän takia vaan, että etäyhteyksillä saadaan hommat sujumaan, sanoo Tervonen.

Samalla Tervonen toivoo, että asiakkaille saadaan tarjottua vaihtoehtoisia kulkuneuvoja.

– Nyt pitää nopeasti koota rivit ja vaikuttaa ja koittaa saada muut yhteydet pelaamaan priimasti.

VR seuraa tilannetta, mutta tällä hetkellä yhtiö ei suunnittele lisävuoroja.

Maakuntajohtaja on vihainen

Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malinen ei säästellyt tunteitaan päivän lentouutisesta.

– Olen vihainen, kyllä tästä reklamaatio Finnairille lähtee, sanoo Malinen.

Erityisesti maakuntajohtaja ihmettelee perusteita, joilla Finnair lakkautti lentojaan eli huhtikuun näkymillä.

– Lappiin lentoja ei ole rajoitettu, koska siellä on sesonki päällä, mutta onhan se meilläkin.

Pentti Malisen mukaan matkustusyhteyksien varmistamiseksi kootaan delegaatio, johon kuuluu esimerkiksi maakuntaliitto sekä kuntien ja yrittäjien edustajat.

Kainuussa ei ole toistaiseksi todettu koronavirustartuntoja ja niiden ehkäisemiseksi on tehty tiukkojakin varotoimia: Kajaanin kaupunki laittaa etätyöhön epidemia-alueella oleskelleet varhaiskasvatuksen ja koulujen työntekijät, ja lapset saavat mennä kouluun vain täysin terveinä.

Voit keskustella aiheesta 11.3.2020 klo 23:een saakka!