1. yle.fi
  2. Uutiset

Tehdäänkö teollisuuspolitiikkaa tulevaisuudessa markkinavoimin vai valtiojohtoisemmin? EU alkaa selvittää kilpailusääntöjen uudistusta

EU-komissio julkaisi tiistaina elinkeinoelämän kiihkeästi odottaman teollisuusstrategian, jolla linjataan sisämarkkinoiden toimintaa.

Euroopan unioni
Juna
Ranskalainen junajätti Alstom kertoi helmikuussa suunnitelmistaan ostaa kanadalainen junanvalmistaja Bombardier. Kuva on Bombardierin Saksan-tehtaalta. Alstom olisi halunnut fuusioitua myös saksalaisen Siemensin kanssa, mutta EU-komissio esti kaupan kilpailulle haitallisena runsas vuosi sitten. Filip Singer / EPA

EU aikoo selvittää jo kesään mennessä, miten kilpailijamaiden kuten Kiinan valtiontuet vaikuttavat EU:n yrityksiin.

Jos ne heikentävät eurooppalaisten yritysten kilpailutilannetta, komissio puuttuu ulkopuolisten yritysten mahdollisuuksiin osallistua esimerkiksi julkisiin kilpailutuksiin Euroopassa. Tähän liittyvää lainsäädäntöä komissio esittelee tarvittaessa ensi vuonna.

– EU:n pitää edistää avointa kauppajärjestelmää. Mutta se tarvitsee myös työkaluja puolustautuakseen epäreilulta kilpailulta maailmanlaajuisesti, taloudesta vastaava komissaari Valdis Dombrovskis sanoi tiedotustilaisuudessa.

Komissio julkisti tiistaina pitkään odotetun teollisuusstrategian, jolla on tarkoitus parantaa eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä ja linjata sisämarkkinoiden pelisääntöjä tulevina vuosina.

– Noin 70 prosenttia yrittäjistä vastaa kieltävästi, kun heiltä kysytään, toimivatko EU:n sisämarkkinat riittävän hyvin, kilpailukomissaari Margrethe Vestager sanoi.

Hankalimmat ja jäsenmaita pahiten erottavat kysymykset siirtyvät nyt valmisteluun.

– Komissio toimii hyvän lainsäädännön periaatteiden mukaisesti, kun se selvittää ensin, ja sitten tehdään päätöksen, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Janica Ylikarjula arvioi.

Ratkaistavaksi jää, miten EU-maiden omiin valtiontukiin tai jättiyritysten syntyyn suhtaudutaan. Suomen kaltaisille pienille, kansainvälisestä kaupasta riippuville maille mahdollisilla uudistuksilla voi olla iso merkitys.

Isot maat suojelevat omaa teollisuuttaan

Komission tiistain julkituloa odotettiin hienoisella jännityksellä pienissä jäsenmaissa, koska Saksa ja Ranska ovat muuttaneet kantojaan EU:n teollisuuspolitiikkaan viime vuosina.

Ne haluaisivat esimerkiksi, että EU:ssa sallittaisiin nykyistä isompien yritysten syntyminen. Kaksikko tahtoo unionille sellaisen teollisuusstrategian, joka johtaa eurooppalaisten yritysjättien syntymiseen. Näin eurooppalaiset yritykset pystyisivät kilpailemaan paremmin yhdysvaltalaisten ja kiinalaisten maailmanjättien kanssa.

Tämä vaatisi kilpailusääntöjen lieventämistä, mikä on myrkkyä pienille, säännöistä kiinni pitäville maille.

Suomi ja muut pienet ovat pelänneet, että Britannian lähtö EU:sta vahvistaa Saksan ja Ranskan sanavaltaa unionissa. Britannia on puolustanut EU-areenoilla pienten maiden tavoin vapaakauppaa, kun taas Saksa ja Ranska suhtautuvat omaan teollisuuteensa suojelevammin (siirryt toiseen palveluun).

Pohjoismaisen elinkeinoelämän nokkamiehet vetosivat tiistaiaamuna kirjoituksessaan Financial Timesissä (siirryt toiseen palveluun), että valtiontukia ei sallittaisi jatkossakaan eikä yritettäisi suojata kotimaista teollisuutta kilpailulta.

Aiheesta lisää: Pienet pohjoiset maat menettivät brexitin myötä isoveljen.

EU-kilpailusääntöjen uudistaminen on ollut kuuma kysymys aina siitä asti, kun EU-komissio esti saksalais-ranskalaisen raideteknologiajätin syntymisen viime vuoden alussa. Tuolloin se torppasi Siemens- ja Alstom -junayhtiöiden liittymisen yhteen.

Päätös jurppi Saksaa ja Ranskaa, jotka julkaisivat välittömästi päätöksen jälkeen oman esityksensä (siirryt toiseen palveluun) uudeksi kilpailupolitiikaksi.

Thierry Breton
Ranskalainen teollisuuskomissaari Thierry Breton oli ennen EU:hun siirtymistään IT-jätti Atosin johdossa. Hänen nimittämisellään presidentti Emmanuel Macronin katsottiin ajavan EU:hun ranskalaista näkemystä, että tiettyjä isoja yrityksiä ja aloja kannattaa tukea julkisista resursseista.Olivier Hoslet / EPA

Ranskalainen teollisuuskomissaari Thierry Breton tyynnytteli vastikään Politico-verkkolehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) pienten jäsenmaiden pelkoja. Samassa haastattelussa hän kuitenkin korosti, että EU:n kilpailusääntöjä sovellettaessa pitäisi kiinnittää enemmän huomiota "avaintoimialoihin", joiden toimintaedellytyksiä pitää parantaa.

Teollisuusstrategia on EU:n maanantaina julkistaman Afrikka-strategian ja Vihreän kehityksen ohjelman Green Dealin kaltainen katto-ohjelma.

Komissio tekee niistä konkreettisia lainsäädäntöehdotuksia toimikautensa aikana. Laeista päättävät lopulta sekä jäsenmaiden ministerineuvosto että EU-parlamentti.

Lue lisää:

EU:n uusi ilmastolinjaus: Sata miljardia euroa hiilestä luopumiseen, ilmastolaki voimaan keväällä, 2030 tavoitteita tiukemmiksi

EU:n uusi johto lupaa ensitöikseen rajoille hiilitulleja – Suojellaanko niillä ilmastoa vai terästehtaita?

Lue seuraavaksi