Kuopiossa valmisteltiin nopeasti koronakaranteenissa oleville mahdollisuus osallistua ylioppilaskirjoituksiin

Useimmissa lukioissa erillisen tilan järjestäminen on todettu mahdottomaksi.

koronavirus
Kuopion kaupungin lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormunen
Kuopion kaupungin lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormusen mukaan Kuopiossa valmisteltiin ripeästi erillistila koronakaranteenissa olevien abiturienttien varalta.Sami Takkinen / Yle

Kuopiossa on tänään tiistaina nopealla aikataululla valmisteltu tila, joka mahdollistaa koronakaranteenissa olevien ylioppilaskokelaiden osallistumisen ylioppilaskirjoituksiin.

Tila on valmisteltu yhteistyössä terveysviranomaisten ja Ylioppilastutkintolautakunnan kanssa.

– Abiturientti voi olla altistunut ja karanteenissa, mutta voi osallistua kokeeseen, jos on oireeton. Tartunnan saanut ja karanteenissa oleva ei voi osallistua. Tämmöinen tilanne voi tulla vielä vastaan, kertoo Kuopion kaupungin lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormunen.

Sormusen suurlukioiden rehtoreilta selvittämien tietojen mukaan vastaavia tiloja löytyy koko Suomesta vain Helsingistä Viikin normaalikoulun lukiosta, missä karanteenissa oleville on varusteltu 24-paikkainen tila.

Viikin normaalikoulun lukion rehtori Marja Martikainen kertoi myös Ylen Aamussa maanantaina, että oppilaitoksessa on varmistettu kirjoituksia varten erillistila.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkän tietojen mukaan erillisen tilan järjestäminen on monissa paikoissa todettu mahdottomaksi.

Ytl antaa tarvittaessa lukioille tukea ja tietoa aiheeseen liittyen.

Kuopiossa omalla sisäänkäynnillä varustettu erillistila järjestyi Lyseon lukiosta. Siellä käytössä on myös vaadittava oma wc. Paikkoja on 15.

– Meillä on nyt paikka, mihin voimme siirtää koronakaranteenissa olevia kaikista Kuopion lukioista esimerkiksi Juankoskelta tai Nilsiästä, toteaa Sormunen.

Lapp på glasdörr som säger att man inte får störa eftersom studentskrivningar pågår, ungdomar i bakgrunden
Huoli koronaviruksesta varjostaa tämän kevään ylioppilaskirjoituksia.Lehtikuva

Päätöksen osallistumisesta tekee lääkäri ja oppilaitos

Kuopion kaupungin lukio-opetuspäällikkö Jukka Sormusen mukaan haasteena voi olla riittävä vapaaehtoisten valvojien määrä kokeessa.

Tilassa tarvittaisiin kaikkiaan vähintään neljä valvojaa ja heillä kaikilla tulee olla osaamista esimerkiksi järjestelmien käyttämisestä.

Kuopiossa erillistila on varauduttu desinfioimaan ennen ja jälkeen mahdollisen tutkintosuorituksen. Lisäksi tilaan on varattu suojavaatteet valvojia varten.

– Lääkäri tekee karanteenissa olevasta riskianalyysin ja katsoo, salliiko hän kokelaan lähteä tekemään koetta, kuvailee Sormunen.

Kuopion kaupungin tartuntatautien vastaava lääkäri Raija Savolaisen mukaan kokelaalla ei kuitenkaan saa olla oireita.

– Hoitava lääkäri on mukana tekemässä päätöstä. Hän voi olla esimerkiksi työterveyslääkäri tai terveyskeskuslääkäri, Savolainen toteaa.

Myös Jukka Sormunen muistuttaa, että jokainen tapaus tarkastellaan päiväkohtaisesti erikseen yhdessä lukion ja terveysviranomaisten kanssa.

Koronaan sairastunut ei saa Ylioppilastutkintolautakunnan (siirryt toiseen palveluun) ohjeiden mukaan osallistua ylioppilaskirjoituksiin vaan hänen ilmoittautumisensa mitätöidään.

Kunnat tai lukiot voivat kuitenkin valmistella karanteenissa oleville, ei tartunnan saaneille erillistilan ylioppilaskirjoituksia varten.

Kuopiossa ei toistaiseksi ole ilmennyt karanteenissa olevia ylioppilaskokelaita, jotka vaatisivat erillistilan.

Juttua korjattu 11.3.2020 klo 14.11 "Aluehallintovirasto tarkastaa tilat, jos niitä joudutaan käyttämään ylioppilaskirjoitusten aikana vielä tähän tarkoitukseen" -lause poistettu tekstistä. Toisin kuin jutussa ensimmäisten tietojen mukaan kerrottiin, Aluehallintovirastolla ei ole roolia erillistilan tarkastamisessa.

Lue lisää:

Lue uusimmat tiedot koronaviruksesta: Suomessa tartuntoja nyt 40, Ruotsin terveysviranomainen: tartuntariski erittäin korkea

Kaarinan lukiossa epäily koronaviruksesta – sairastuneita voi olla sekä oppilaissa että henkilökunnassa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus