Koronavirus on kohta historiaa Kiinassa, mutta Pohjoismaissa tartunnat lisääntyvät kovaa vauhtia – katso kuvista, miksi tautia yritetään hidastaa

Kiinassa tartuntojen määrä on kääntynyt laskuun, mutta Euroopassa piikki on vasta tulossa.

koronavirus
Hoitohenkilökunta juhlii Kiinassa.
Kaikki väliaikaisessa sairaalassa olleet potilaat oli saatu kotiutettua, joten hoitohenkilökunta juhli Wuhanissa maanantaina 9. maaliskuuta.AFP / Lehtikuva

Vaikka koronavirustartuntoja on ollut määrällisesti eniten Kiinassa, ne ovat Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan vähenemään päin. Yli 80 000:sta tartunnan saaneesta jo 70 prosenttia on parantunut.

Sen sijaan Euroopassa uusien tartuntojen määrä vasta alkanut kasvaa voimakkaasti. Tartuntoja on ollut erityisen paljon Italiassa. Myös Pohjoismaissa tartuntojen määrä on lisääntynyt vauhdilla viime päivien aikana.

Näin uusien todettujen koronavirustartuntojen määrä on kehittynyt Kiinassa, Euroopassa ja Pohjoismaissa:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mitä viranomaiset tekevät?

Viranomaiset eri puolilla Eurooppaa yrittävät nyt estää koronaviruksen leviämistä asettamalla sairastuneita eristyksiin ja virukselle altistuneita karanteeniin, rajoittamalla liikkumista sekä perumalla suuria yleisötapahtumia.

Koronavirus ei leviä yhtä ärhäkkäästi kuin tavallinen kausi-influenssa, ja suurin osa sairastuneista saa vain lieviä oireita. Siksi osa ihmisistä voi pitää viranomaisten reaktioita ylimitoitettuina. Ne on kuitenkin syytä ottaa tosissaan.

Järeiden toimien ei ole tarkoituskaan estää koronavirusta leviämästä, koska se olisi käytännössä mahdotonta.

Toimilla yritetään hidastaa viruksen nopeaa leviämistä. Yhdenkään maan terveydenhuoltojärjestelmä ei pysty vastaamaan tilanteeseen, jossa suuri määrä ihmisiä tarvitsee samaan aikaan kiireellistä sairaalahoitoa.

Koronaviruksen kohdalla riskiryhmään kuuluvat erityisesti iäkkäät ihmiset. Esimerkiksi Pohjois-Italiassa sairaaloiden teho-osastot ovat jo äärirajoilla.

Viranomaistoimien merkitystä havainnollistaa muun muassa tämä sosiaalisessa mediassa levinnyt esitys siitä, miten ihmisten kanssakäymisen rajoittaminen vaikuttaa epidemian leviämiseen.

Epidemian leviämistä kuvaava grafiikka, viranomaistoimenpiteillä epidemian huippua voidaan pienentää ja siirtää myöhemmäksi.
Asmo Raimoaho / Yle

Alkuperäisessä tutkimusartikkelissa (siirryt toiseen palveluun) mainituilla terveydenhuollon ulkopuolisilla toimenpiteillä viitataan muun muassa sairastuneiden eristämiseen, altistuneiden kartoittamiseen ja karanteeneihin, koulujen ja työpaikkojen sulkemiseen sekä yleisötapahtumien rajoittamiseen.

Periaate koronaviruksen kohdalla on sama: ihmisten liikkumisen rajoittamisella pyritään ostamaan lisää aikaa, jotta terveydenhuoltojärjestelmä ei kuormittuisi liikaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Koronavirus lukuina

Varmistetut tartunnat

Euroopassa

Suomessa

Kuolleet

Euroopassa

Suomessa

Parantuneet

Euroopassa

Tartunnan saaneiden ja parantuneiden määrää ei voida mitata luotettavasti. Eri maissa ja Suomen sairaanhoitopiireissä testejä tehdään eri kriteerein. Siksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia.
Lähde: Johns Hopkins -yliopisto, THL

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Mitä sinä voit tehdä?

Myös Suomessa viranomaisten suositukset kannattaa ottaa vakavasti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää koronavirukseen liittyviä ajankohtaisia tietoja ja ohjeita verkkosivuilleen (siirryt toiseen palveluun).

Koronaviruksen osalta epidemia-alueiksi on tällä hetkellä määritelty Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea, Italia, Tirolin alueen hiihtokeskukset Itävallassa, sekä Saksassa Nordrhein-Westfalenin osavaltio. Matkustamista näille alueille tulee välttää.

Jos olet matkustanut epidemia-alueella edellisen 14 vuorokauden aikana ja tunnet äkillisen hengitystieinfektion oireita – kuten kuumetta, yskää tai hengenahdistusta – ota puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen, josta saat ohjeet hoitoon hakeutumiseen.

Koronavirus leviää etupäässä pisara- ja kosketustartuntana, joten älä suuntaa lähimmän sairaalan päivystykseen, jos epäilet itselläsi tai läheiselläsi tartuntaa.

Viruksen leviämisen ehkäisemiseksi jokaisen kannattaa pestä käsiä ahkerasti, välttää kasvojen koskettelua ja kiinnittää huomiota muiden ihmisten lähellä yskimiseen ja aivastamiseen.

Koska erityisesti iäkkäät ihmiset kuuluvat riskiryhmään, THL kehottaa vanhusten kanssa työskenteleviä ihmisiä jäämään matalalla kynnyksellä pois töistä, jos flunssaoireita ilmenee.

Nuhaista lasta ei myöskään kannata viedä tällä hetkellä esimerkiksi isovanhemmille hoitoon lainkaan.

Juttua muokattu 12.3.2020 klo 10:30. Korjattu asiavirhe ja muutettu kohta "koronavirus ei tartu yhtä herkästi kuin tavallinen kausi-influenssa" muotoon "koronavirus ei leviä yhtä ärhäkkäästi kuin tavallinen kausi-influenssa".

Keskustelu on auki 12.3. klo 23 asti.

Lue lisää:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Koronavirus voi elää kuntosalin laitteessa tai buffetlounaan kauhassa jopa yhdeksän päivää – se kuolee saunalla, viinalla ja saippualla

Infektiotautien erikoislääkäri Jukka Lumio: Massatapahtumien peruminen saattaa olla turhaa – “Virus jyllää kolmesta kuuteen kuukautta ja sitten se katoaa”

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Uusimmat uutiset koronavirustilanteesta puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus