1. yle.fi
  2. Uutiset

Kaikki samaan tupaan! Kainuun prikaati aloittaa yhteismajoituskokeilun

Yhteismajoituskokeilu käynnistyy tämän vuoden aikana kolmessa Maavoimien joukko-osastossa.

puolustusvoimat
Alokkaat jonottavat varustevarastoon.
Kainuun prikaati tekee aloittaville alokkaille kyselyn yhteismajoituksesta. Arkistokuva.YLE/Reetta Arvila

Kainuun prikaatilla aloitetaan heinäkuussa yhteismajoituskokeilu. Kokeilu alkaa heinäkuussa myös Karjalan prikaatissa. Ensimmäisenä yhteismajoituskokeilu alkaa Maasotakoulun Reserviupseerikoulussa.

– Kainuun prikaatille tämä tarkoittaa, että aloittaville alokkaille tulee kysely, että ovatko he halukkaita yhteismajoitukseen, sanoo everstiluutnantti Timo Hänninen.

Aloite kokeiluun on tullut Varusmiesliitolta ja varusmiespalveluksen suorittaneilta naisilta. Naiset ovat kokeneet jääneensä ulkopuolelle, sillä kaikki käskyt ja ohjeet eivät ole tulleet perille samalla tavoin kuin miesvarusmiehille.

Kokeilun tavoitteena on saada tutkittua tietoa ja kokemuksia yhteismajoituksen vaikutuksista muun muassa palveluksessa olevien toimintakykyyn, palveluksen sujuvuuteen ja tiedonkulkuun. Hänninen korostaa, että varusmieskoulutuksen pääpaino ei ole majoituksessa.

– Korostamme sitä, että siihen liittyvät asiat eivät ota liian suurta roolia vaan että se olisi luonnollinen osa varusmiesten arkea.

Kokeilu koskee ainoastaan majoittumista kasarmilla. Sosiaalitilat, kuten peseytymis- ja muut saniteettitilat ovat miehille ja naisille edelleen erilliset.

Tavoitteena on majoittaa yhteistupiin yhtä paljon miehiä ja naisia. Yhteismajoituskokeiluun osallistuminen on vapaaehtoista. Alokkailla on myös oikeus peruuttaa antamansa suostumus milloin tahansa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi