Oppositiojohtajat Halla-aho ja Orpo ottivat yhteen – talousnäkemyksistä löytyi enemmän yhteistä kuin turvapaikkapolitiikasta

Puoluejohtajat kohtasivat Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa.

Suomen poliittiset puolueet
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Politiikan toimittajien tilaisuudessa.
Oppositiojohtajat Jussi Halla-aho (ps.) ja Petteri Orpo (kok.) ottivat toisistaan mittaa keskiviikkona politiikan toimittajien yhdistyksen tilaisuudessa Helsingissä. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa tallenteen tilaisuudesta.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon ja kokoomuksen Petteri Orpon kohtaamista hallitsi tänään yksi teema ylitse muiden. Rajavalvontaan ja muuttoliikkeeseen liittyvät kysymykset puhuttivat puoluejohtajia.

  • Halla-aho ja Orpo keskustelivat tänään Politiikan toimittajat ry:n tilaisuudessa. Voit katsoa tilaisuuden tallenteen klikkaamalla jutun pääkuvaa tai Yle Areenasta.

Perussuomalaiset jättää tänään hallitukselle välikysymyksen turvapaikkapoliittisista linjauksista sekä tilanteesta Kreikan rajalla. Kokoomus puolestaan ilmoitti eilen, ettei puolue lähde välikysymykseen mukaan.

– Kokoomus kokee erittäin suurta epäluottamusta hallituksen toimintaa ja sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) sekavia lausuntoja kohtaan, Orpo sanoi tänään.

– Tässä välikysymyksessä käsitellään myös yleisemmin maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa. Siinä meillä on eroavaisuuksia.

Halla-aho myönsi, että perussuomalaisten välikysymys ottaa kantaa humanitaariseen maahanmuuttoon myös laajemmin.

– Me haluamme lopettaa humanitaarisen maahanmuuton kokonaan. Siihen on olemassa työkaluja ja nyt tarvitaan uskallusta käyttää niitä, hän sanoi.

– Hallitus lähettää kahta erilaista viestiä sekä kotimaahan että Eurooppaan siitä, tukeeko Suomi Kreikkaa rajojen turvaamisessa. Mutta nyt on heräteltävä keskustelua myös siitä, vastaako kansainvälinen sopimusjärjestelmä enää todellisuutta.

Halla-aho: Valmiuslain tarkastelulle voisi löytyä laajaakin konsensusta

Orpon mukaan puolueet ovat "isosta kuvasta" samaa mieltä: muuttoliike tulee hänenkin mukaansa haastamaan sekä Suomea että EU:ta, eikä varautumista ole tehty riittävästi.

Puolueiden välillä on kuitenkin näkemyseroja rajojen valvonnasta ja liikkumisen rajoittamisesta.

– Meille on kaikki kaikessa, että suojelemme ulkorajoja, koska silloin ei tarvitse rajoittaa vapaata liikkuvuutta tai Schengen-sopimusta. Se on ihmisen ja elinkeinoelämän etu, Orpo sanoi.

Halla-ahon mielestä Schengen-alueen sisäinen vapaa liikkuvuus on tarkoitettu ihmisille, jotka asuvat laillisesti alueen sisäpuolella.

– Ajoimme europarlamentissa sitä, että siirtolaisuuden torjunta tulisi hyväksyttäväksi periaatteeksi EU:n sisärajavalvonnalle.

Orpo sanoi, että kokoomus olisi valmis tarkastelemaan valmiuslakia ja tarvittaessa ottamaan käyttöön mekanismin, jolla turvapaikkahakemukset voitaisiin väliaikaisesti jäädyttää.

– Olen esittänyt pääministerille ja muille puoluejohtajille, että parlamentaarinen työskentely asiassa aloitettaisiin.

Halla-aho oli myös sitä mieltä, että kysymyksessä voisi olla yhteistyölle sijaa.

– Ehkä laajempikin konsensus olisi olemassa, hän sanoi.

Oppositiojohtajat epäileväisiä korona-valmiuden suhteen

Kotimaan politiikan ilmatilaa hallitsee Turkin ja Kreikan rajatilanteen lisäksi koronavirus ja sen vaikutukset ympäri maailmaa.

Kokoomuksen Orpo on aiemmin toivonut, ettei viruksella "politikoitaisi" Suomessa. Tänään hän esitti huolensa siitä, ettei Suomessa ehkä reagoida riittävän nopeasti muuttuvaan tilanteeseen.

– Uskon aidosti siihen, että suomalaiset viranomaiset ovat maailman huippuja. Toivon, että viranomaisilla on tarkka tilannetaju ja hyvä tuntuma siihen, miten maailmalla tauti on edennyt. Jos tilanne vaatii kovempia rajoitustoimenpiteitä, niin silloin pitää olla rohkea, hän sanoi.

– Ihmisillä on erittäin paljon epätietoisuutta. Toivon hallitukselta parempaa viestinnän koordinaatiota ja selkeiden ohjeiden antamista.

Halla-ahon mielestä tilanteessa tulisi ottaa käyttöön nyt helpot keinot. Sellainen olisi esimerkiksi yleisötilaisuuksien kieltäminen tai vähentäänkin "toive ponnekkaasti rajoittaa" niitä.

– Paniikkia ei pidä lietsoa, koska sen seuraukset voivat olla pahemmat kuin laajalle levinnyt epidemia. Mutta toisaalta tämä on muodostunut myös mantraksi. Tietynlainen passiivisuus ja perusteeton optimismi näyttää olevan aika laajalle levinnyttä, hän sanoi.

– Minulla ei ole tiedollista kompetenssia kritisoida tai ottaa kantaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) näkemyksiin. Mutta tavallinekaan ihminen ei voi olla tekemättä vertailua muiden maiden ja Suomen välillä, ja siinä on ero. Aika monet maat ovat ryhtyneet dramaattisempiin toimenpiteisiin.

Kokonaisveroaste molempien hampaissa

Puoluejohtajien keskustelu ehti sivuta myös taloutta ja työllisyyttä. Perussuomalaisten Halla-aho kritisoi hallitusta työllisyystavoitteeseensa "ripustautumisesta".

– Silloin syntyy kiusaus nostaa työllisyystavoitetta tempuilla, kuten palkkatuella, hän sanoi.

Halla-aholta kysyttiin, mitkä olisivat perussuomalaisten lääkkeet työllisyyteen.

– Jos olisi yksittäisiä keinoja, mikä tahansa hallitus olisi voinut toteuttaa ne. Meidän mielestämme on selvää, että jos haluamme pitää työllisyyden korkealla, on yrityksillä oltava kilpailuedellytykset Suomessa ja ihmisille jäätävä palkasta enemmän käteen, hän sanoi.

Kokoomuksen Orpo oli samoilla linjoilla.

– Jaan näkemyksen, että kokonaisveroaste on myös liian korkea. Tätä pitäisi pystyä muuttamaan rakenteellisilla uudistuksilla.

Kuulostaa siltä, että puolueet voisivat mahtua myös samaan hallitukseen?

– Käydään ne vaalit ensin. Sen jälkeen olemme valmiita käymään kaikkien kanssa keskustelua. Siinä tilanteessa arvioidaan ohjelmalliset kysymykset, luottamuskysymykset ja se yleinen maailmankatsomus, Orpo sanoi.

Halla-aho puolestaan totesi, ettei hän ota kantaa puolue- eikä henkilökysymyksiin tässä vaiheessa.

– Olemme valmiita yhteistyöhön kaikkien kanssa, jos pystymme sillä tavalla edistämään itsellemme ja äänestäjillemme tärkeitä kysymyksiä.

Juttua on päivitetty klo 10.43 ja 11.11 keskustelun sisällöillä.

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.