Hyppää sisältöön

Kirjeenvaihtajalta: Putin löysi kiireisestä aikataulustaan hetken käydäkseen varmistamassa duumassa virkakaudelleen jatkoa aina vuoteen 2036

Koronaviruksesta löytyi yksi syy Putinin jatkon varmistavalle perustuslakiuudistukselle.

Vladimir Putinin neljäs presidenttikausi päättyy vuonna 2024. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

MOSKOVA Presidentti Vladimir Putin asteli tänään tiistaina itsevarmana Venäjän duuman eteen, kun se käsitteli presidentin tammikuussa esittelemää perustuslakiuudistusta.

Samalla varmistui pikavauhtia ajetun uudistuksen perimmäinen syy.

Vain pari tuntia aiemmin Yhtenäisen Venäjän duuman edustaja – ja samalla maailman ensimmäinen nainen avaruudessa – Valentina Tereškova suorastaan aneli, että perustuslakihankkeeseen lisättäisiin kohta, joka sallii Putinin jatkamisen presidenttinä myös vuoden 2024 jälkeen.

Tereškovan helpotukseksi Putin suostui järjestelyyn.

Valentina Tereškova, entinen kosmonautti ja nykyinen duuman edustaja. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Venäjä tarvitsi siis perustuslakinsa uudistamista, jotta Putinin presidenttikausien laskuri voidaan nollata ja hän voi jatkaa vastaisuudessakin maan johtajana.

Puhuessaan duumalle Putin korosti vallan vaihtuvuuden tärkeyttä. Hänen mukaansa vain sillä tavalla Venäjän dynaaminen kehitys voidaan turvata.

Siksi uudistettavassa perustuslaissa tullaan rajoittamaan yhdelle ihmiselle sallittujen presidenttikausien määrä kahteen. Nykyisessä perustuslaissa rajoitus koskee kahta perättäistä kautta.

Itse Putinia rajoitukset eivät kuitenkaan koske. Ei vaikka aiemmin Kremlistä annettiin ymmärtää (siirryt toiseen palveluun), että perustuslakiuudistuksella ei pyritä presidenttikausien nollaamiseen.

Venäjän presidenttinä voidaankin nykytiedon valossa nähdä tuttu naama aina vuoteen 2036 saakka.

Putinin jatko Venäjän johdossa on enää pelkkä tekninen kysymys.

Presidentti sitoi kausiensa nollaamisen muodollisesti perustuslakituomioistuimen näkemykseen asiasta. Kenellekään tuskin on epäselvää, saako Putin tuen Venäjän oikeusjärjestelmältä.

Duuma ehti hyväksyä vain muutama tunti aiemmin julkisuuteen tuodun esityksen ääniin 380–43. Lisäystä Putinin presidenttikausien nollaamisesta vastustivat kommunistit.

Kansalaiset puolestaan äänestävät perustuslakiuudistuksesta kokonaisuutena huhtikuun 22. päivä.

Keskellä viikkoa pidettävä äänestys on määrätty vapaapäiväksi. Siitä halutaan tehdä kansanjuhla 20 vuotta Venäjää johtaneen Putinin kunniaksi. Itse äänestys ei kuitenkaan ole sitova.

Käytännössä Putinin nykyisenkin, vielä neljä vuotta kestävän presidenttikauden loppumiseen on niin pitkä aika, että lähes mitä tahansa voi tapahtua ennen sitä. Tämänpäiväiset käänteet kertovat itsessään maan poliittisten prosessien huimasta vauhdista.

Putin perusteli perustuslakiuudistusta duuman edessä monisanaisesti.

Vladimir Putin lähdössä duuman puhujankorokkeelta tänään. Kuva: Juri Kochetkov / EPA

Hän puhui (siirryt toiseen palveluun) muutosten olevan tarpeellisia öljyn hinnan romahduksen painaessa Venäjän talousnäkymiä ja koronaviruksen levitessä maailmalla.

Koronavirus saattaa omalta osaltaan helpottaa perustuslakiuudistuksen jouhevaa läpivientiä. Se voi toimia hyvänä syynä hanketta vastustavien mielenosoitusten kieltämiseksi.

Muuten perustelut tuntuvat päälleliimatuilta. Presidentti kun esitteli uudistukset ensimmäisen kerran julkisuudessa jo lähes kolme kuukautta sitten.

Lisäksi Putin lupasi, että uudistettu perustuslaki takaa maan turvallisuuden tilanteessa, jossa muut yrittävät eristää Venäjää kansainvälisesti. Samat ulkoiset voimat horjuttavat Putinin mukaan Venäjää myös sisältäpäin.

Tällaiseksi Venäjän horjuttamiseksi nähtäneen myös ne kriittiset äänet, jotka uskaltavat julkisesti vastustaa perustuslakimuutoksia.

Putin kutsui tänään perustuslakiuudistusta ”laadulliseksi askeleeksi demokratiamme kehittämisessä”.

Länsimaisten standardien mukaan tämänpäiväinen näytös kuitenkin osoittaa suurta harppausta taaksepäin entistä itsevaltaisempaan suuntaan.

Jotakin Venäjän demokratiasta kertoo myös duuman puhemiehen Vjatšislav Volodin kommentti, joka näytettiin tv:ssä heti Putinin poistuttua paikalta.

– Meidän tulee olla kiitollisia siitä, että presidentti löysi kiireisestä aikataulustaan huolimatta aikaa käydä luonamme, Volodin sanoi.

Lue lisää: