1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Komissio pani pisteen "aavelennoille" – koneet eivät enää lennä tyhjinä koronaviruksen takia

Esimerkiksi lentoyhtiö Virgin Atlantic on kertonut lennättäneensä koneitaan lähes tyhjinä aikaslottisäännön vuoksi.

Lentoyhtiöt eivät joudu enää lennättämään tyhjiä koneita koronavirusalueille. Kuva: AOP

EU:n komission puheenjohtajan Ursulan von der Leyenin mukaan lentokenttien niin sanottuja aikaslottisäännöksiä höllennetään (siirryt toiseen palveluun) koronaviruksen takia.

– Haluamme helpottaa lentoyhtiöitä lähtö- ja saapumisaikojensa ylläpitämisessä, vaikka ne eivät liikennöisi kyseisille kentille liikenteen vähentymisen vuoksi. Tämä on väliaikainen toimenpide, joka auttaa sekä ilmailualaa, mutta myös ympäristöämme, von der Leyen kertoi lehdistötilaisuudessa (siirryt toiseen palveluun) tiistaina.

Lentoyhtiöt ja ilmailuviranomaiset ovat viime päivät lobanneet Euroopan komissiota, jotta se koronaviruksen takia pikaisesti hellittäisi voimassa olevia lentokenttäsäännöksiä. Näin vältytään järjettömältä tuhlaukselta ja turhilta ilmastopäästöiltä.

Säännöt olisivat pakottaneet turhiin lentoihin

Säännöt olisivat pakottaneet lentoyhtiöt lentämään koneitaan koronavirusalueille tyhjinä edestakaisin vain, jotta ne voisivat säilyttää omat nousu- ja laskeutumisaikansa eli slottinsa suosituilla lentokentillä.

Ilmailualalla on yleinen "käytä tai menetä" -sääntö lentoyhtiöiden aikasloteista. Suositut kentät ja solmukohdat vaativat, että yhtiöt käyttävät slottejaan vähintään 80-prosenttisesti.

Jos yhtiöt eivät sitä tee, ne menettävät slotin jollekin toiselle yhtiölle. Hyvät slotit perustuvat yhtiöiden ja kenttien väliseen historiaan, mutta niiden jälkimarkkinat ovat miljoonien eurojen arvoisia. Kukaan ei halua menettää hyvää slottia.

Päätös komission käsissä

Koronavirus on rampauttanut lentoliikenteen pahasti ja seisauttanut lennot useihin kohteisiin, Kiina ja Hongkong etunenässä. Näiden kohdalla säännöstä onkin tehty poikkeus, mutta muut kohteet, kuten esimerkiksi Italian kaupungit eivät ole olleet poikkeusmenettelyn piirissä.

Sääntö perustuu EU-lakiin ja siksi sen muutokset ovat EU:n komission käsissä.

Svenska Ylen mukaan lentoliikennealan organisaatio IATA pyysi, että muutkin kohteet kuin Kiina jätetään lähtö- ja saapumisaikojen ulkopuolelle, koska koronavirustilanne on poikkeuksellinen.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo (siirryt toiseen palveluun), että myös Britannian liikenneministeri Grant Shapps vetosi maanantaina komissioon, jotta se tekisi nopeasti tarvittavat poikkeukset sääntöihin.

Lontoon ympäryskentät, kuten Heathrow, ovat tupaten täynnä ja kaikki haluavat säilyttää aikaslottinsa suurkentillä.

Lentoyhtiöistä esimerkiksi Virgin Atlantic on kertonut lennättäneensä koneitaan lähes tyhjinä aikaslottisäännön takia.

Aiemmin vastaavia muutoksia on tehty SARS-epidemian aikaan vuonna 2003 ja finanssikriisin takia vuonna 2009.

Lue aiheesta lisää:

Finnair peruu lisää lentoja Euroopassa koronaviruksen vuoksi – yhteensä yli 2 000 lentoa

Asukkaat vaativat lentokentän sulkemista koronaviruksen vuoksi – Pohjois-Italiasta ei haluta enempää tartuntoja Etelä-Karjalaan

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä