Pikatesti voi pian tunnistaa koronan vartissa – turkulaisyrityksen teknologiaa lisensoitu Kiinaan

Yleisimmät taudinaiheuttajat jo nyt tunnistava järjestelmä tuottaa myös viranomaisille tietoa infektioiden leviämisestä.

Nopea ja automatisoitu diagnostiikkajärjestelmä on jo käytössä monilla yksityisillä lääkäriasemilla. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Turkulainen ArcDia International Oy kehittää pikatestiä COVID-19 koronaviruksen diagnosointiin.

Monilla yksityisillä lääkäriasemilla käytössä oleva mariPOC-testijärjestelmä tunnistaa jo vanhastaan yleisen OC43-koronaviruksen. Laitteita on myös julkisessa terveydenhuollossa jonkin verran.

– Olemme jo kehittäneet kausikoronavirukselle tarkan testin, joka on muun muassa Suomessa käytössä. Meillä on tarvittava osaaminen kehittää testi myös uudelle koronavirukselle, vakuuttaa tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

Ensimmäiset prototyyppitestit voivat olla jo kesällä tutkimuskäytössä. Kaupallisen CE-merkityn testin kehittäminen kestää Koskisen mukaan tyypillisesti noin vuoden.

Kymmenen virusta kiikkiin jo nyt

Nopealla diagnostiikkajärjestelmällä tulokset valmistuvat huomattavasti pikaisemmin kuin tutkituttamalla näytteet perinteisesti keskuslaboratoriossa.

Parhaimmillaan infektiodiagnoosi varmistuu vartissa.

Tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen valmistautuu esittelemään näytteenottoa nenänielusta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Nenänielusta nukkatikulla otettavasta näytteestä on tällä hetkellä havaittavissa tyypillisimmät talvisten vitsausten aiheuttajat.

– Löydämme yhteensä 10 virusta, joista tutuimmat ovat influenssa A ja B sekä RS-virus. Lisäksi järjestelmä löytää pneumokokki-bakteerin, joka on myös yleinen flunssankaltaisten oireiden aiheuttaja, kertoo tuotepäällikkö Jenna Mäkilä.

Hengitystieinfektioiden ohella yhtiö on kehittänyt pikatestejä myös suolistotulehdusten diagnosointiin.

Laite hoitaa näytteen diagnosoinnin automatisoidusti, esittelee tuotepäällikkö Jenna Mäkilä. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Nopealla diagnoosilla päästään aloittamaan tarpeenmukainen hoito pikaisesti ja vältetään turhia antibioottikuureja.

Kiinan markkinoilla kysyntää

Mittaustekniikan pohja luotiin vuosituhannen vaihteessa Turun yliopiston biofysiikan laboratoriossa professori Erkki Soinin johdolla. Markkinoille tuotavaksi TPX-tekniikka jalostui vuonna 2011.

– Meillä on Suomessa yli 50 analysaattoria kentällä. Kapasiteettia olisi testata Suomen väestöä ihan riittävässä määrin, sanoo toimitusjohtaja Vesa Kemppainen.

Nyt mariPOC valtaa uusia alueita myös maailmalta. Laitteita on reilut sata eri puolilla maailmaa, pääosin vielä Euroopassa. Jakelusopimuksia on tällä erää pariinkymmeneen maahan.

ArcDia julkisti jo huhtikuussa 2019 solmineensa lisenssisopimuksen Xinhua Healthcare Ltd:n kanssa teknologian kaupallistamiseksi Kiinassa.

– Kiinalaisen partnerin kanssa on tarkoitus pystyttää paikallista tuotantoa Kiinan markkinoita varten. Markkinat näyttävät meille erittäin lupaavilta, tarve on suuri, toteaa tuotekehitysjohtaja Janne Koskinen.

Tietoa pilveen tautien leviämisestä

Verkossa olevat laitteet tuottavat myös viranomaisille tärkeää tietoa siitä, mitkä taudinaiheuttajat jylläävät missäkin ja millä voimalla.

Tiedot auttavat esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta pysymään kulkutautien kintereillä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri hyödyntää tietoja viikottaisten influenssaraporttien laadinnassa.

– Keräämme yksilöimättömät tulostiedot pilveen, jossa muodostetaan reaaliaikainen tilannekuva influenssan kaltaisista taudeista. Tilannekuvaan on käyttäjiemme ohella pääsy viranomaisilla, esimerkiksi infektiontorjuntayksiköillä sekä THL:llä, kertoo Janne Koskinen.

Tartuntatautien leviämisestä saadaan ajankohtaista tietoa turkulaisjärjestelmän kautta. Kuva: Jouni Koutonen / Yle

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.