1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

EU-maat yhdistävät voimansa koronan taltuttamiseksi: Miljardeja euroja hätärahaa, kasvu- ja vakaussopimuksen annetaan joustaa

EU vapauttaa heti 7,5 miljardia euroa hätärahoitusta koronaviruksen aiheuttamien talousiskujen korjaamiseen.

Eurooppaneuvoston puheenjohtaja Charles Michel (istumassa, vas.) veti videoneuvotteluja EU-maiden johtajien kanssa. Kuva: EU

BRYSSEL EU-maat yhdistävät voimansa koronaviruksen edessä. Jäsenmaat pitivät hätävideokonferenssin, jossa päätettiin seuraavaa:

– Päätavoite on rajata viruksen leviäminen. Komissio järjestää päivittäiset puhelinkokoukset terveys- sekä oikeus- ja sisäministerien kanssa.

– Komissio kerää yhteen virologeja ja muita asiantuntijoita, joilta saadaan yhtenäiset suositukset viruksen leviämisen torjuntaan. Tutkimukseen ja rokotteen löytämiseen ohjataan 140 miljoonaa euroa.

– Komissio tekee inventaarion olemassa olevista sekä tuotannossa olevista lääke- ja hoitotarvikkeista EU:n laajuisesti, jotta tiedetään mitä saatavilla on.

– EU:n talous suojataan keinolla millä hyvänsä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi tiedotustilaisuudessa, että valtiot saavat tukea niitä yrityksiä, jotka sitä viruksen takia tarvitsevat.

Kasvu- ja vakaussopimuksen annetaan joustaa tässä tilanteessa. Komissio työstää ehdotuksensa ennen ensi maanantain euroryhmän kokousta.

Lisäksi komissio perustaa Korona-sijoitusrahaston. Tavoite on koota 25 miljardia euroa, jotka voidaan ohjata terveydenhuoltoalalle, pienille ja keskisuurille yrityksille sekä työmarkkinoille.

Äkillisesti komissio aikoo vapauttaa talouden suojatoimiin 7,5 miljardia euroa hätäapuna.

Puhelinkokousta johtanut Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi kokouksen jälkeen, että kaikkein tärkeintä on rajata virus ja huolehtia ihmisten terveydestä. Viime viikon perjantaina terveysministerien ylimääräisessä kokouksessa kävi ilmi, että useampi jäsenmaa ei ole varautunut pandemian kaltaisen taudin torjuntaan eikä hoitoon.

Lääkkeitä ja sairaalatarvikkeita kuten kasvosuojia ja respiraattoreita pyritään hankkimaan komission johdolla yhteishankintoina. Yhtälailla jäsenmaat pyrkivät nyt kohti yhtenäisiä ohjeita viruksen taltuttamiseksi.

EU-maissa toimet viruksen torjunnassa ovat olleet erilaisia käsienpesuohjeista kaupunkien eristämiseen.