1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pysäköinti

Kuntalaiskyselyn tulokset julki – toriparkki sai rajun tyrmäyksen kaupunkilaisilta

Toriparkkia koskevaan kuntalaiskyselyyn vastasi noin 9700 kaupunkilaista. Heistä vain 10 prosenttia oli sitä mieltä, että P-tori pitäisi rakentaa.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus ja kaupunginvaltuusto ottavat toriparkin käsittelyyn vielä kuluvan kevään aikana. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Valtaosa kuntalaiskyselyyn vastanneista (siirryt toiseen palveluun) hämeenlinnalaisista on sitä mieltä, että Hämeenlinnan keskusta ei kaipaa toriparkkia. Vastaajista vain noin 10 prosenttia on sitä mieltä, että keskustan pysäköintitarve tulisi järjestää rakentamalla P-tori.

– Saisihan sinne auton parkkiin, mutta saa sen toisaallekin. Onhan niitä muitakin ratkaisuja. Se on tietysti yksi tapa hoitaa pysäköinti, mutta muitakin asioita voitaisiin selvittää, pohtii hämeenlinnalainen Antti Krapu.

Rengossa asuva Leena Ali-Penttilä hänkään toriparkkia kaipaa.

– Tori on ihan hyvä näin. Ei tarvitse mennä maan alle. Jos tarvitaan parkkitilaa, niin rakennetaan sitten linja-autoaseman luokse joku parkkitalo.

45 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että taloyhtiöiden tulisi ratkaista pysäköinti ensisijaisesti omalla tontilla ja hyödyntäen olemassa olevia parkkiratkaisuja. Toiseksi eniten kannatusta sai kantakaupungin reuna-alueille rakennettavat pysäköintiratkaisut.

Hämeenlinnalaisilta kysyttiin myös, kannattaisivatko he P-torin rakentamista, jos puolet rahoituksesta tulisi yksityiseltä ja puolet kaupungin omistamalta pysäköintiyhtiöltä. Kysymys sai kaupunkilaisilta niin ikään täystyrmäyksen. Peräti 87 prosenttia vastaajista vastasi kysymykseen ei.

Sen sijaan valtaosa on sitä mieltä, että kantakaupungin keskustaa tulisi kehittää kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia lisäämällä.

Toriparkkia ei suoralta kädeltä hylätä

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) ei yllättynyt tuloksesta, mutta on siihen pettynyt.

– Ei tähän tyytyväinen voi olla. Enemmän olen hämmästynyt siitä, että yli 5000 ihmistä vastasi, ettei tätä torin ympäristöä tarvitse kehittää. Se panee miettimään, voiko tuloksiin luottaa. Ovatko ihmiset oikeasti sitä mieltä?

Tylyistä luvuista huolimatta Rautio ei suoralta hylkää toriparkkisuunnitelmaa. Kysely on neuvoa-antava, eikä se sido päättäjiä.

– Tuloksia ei voi väheksyä. Meillä on peiliin katsomisen paikka. Me emme ole onnistuneet kertomaan sitä, mitä se voisi tuoda kaupungille ja riskit ovat nousseet keskustelussa liian isoksi. Meillä ei ole toriparkista vielä päätösesitystä. Kyllä minä itse toivon, että me vielä selvitämme yksityisen rahan mahdollisuutta. Meillä on voimassa oleva valtuuston päätös siitä, että puolet rahoituksesta täytyy tulla yksityiseltä puolelta.

Kansalaisnäkökulmaa vaikea ohittaa

Lapin yliopiston hallintotieteen professori Timo Aarrevaara katsoo, että kansalaisnäkökulma on keskeinen tekijä päätöksenteossa,

– Hyvä virkamiesvalmistelu ottaa kaikki asiat huomioon, mutta näin vahvaa kannaottoa on vaikea ohittaa. Tässä tapauksessa oli hyvä saada selville kaupunkilaisten mielipide.

Helmikuussa järjestettyyn Hämeenlinnan toriparkkia ja pysäköintiratkaisuja kartoittavaan kuntalaiskyselyyn vastasi 9690 hämeenlinnalaista. Kyselyn vastausprosentti oli tasan 17 prosenttia. Valtaosa vastaajista asui kantakaupungin alueella.

Kyselyn tulokset viedään tiedoksi kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle. Hämeenlinnan kaupunkirakennelautakunta käsittelee asiaa 24. maaliskuuta.

Kaupunginhallituksen listalla toriparkki on 6. huhtikuuta ja valtuuston on määrä käsitellä sitä kokouksessaan huhtikuun lopussa.

Lue myös:

9700 kaupunkilaista antoi äänensä Hämeenlinnan pysäköintiä kartoittavassa kuntalaiskyselyssä