Pohjalaiset oppilaitokset peruvat opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaanmatkat ainakin keväältä

Vaasan Vamia teki matkustamattomuuspäätöksen kevätlukukauden ajaksi. Sedu Seinäjoelta peruu matkustamisen heinäkuun loppuun saakka.

koronavirus
Vamian Sampo-kampus
Terhi Varjonen/Yle

Pohjalaiset ammattioppilaitokset ovat peruneet opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaanmatkat koronavirustilanteen vuoksi.

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin ensimmäinen koronavirustartunta keskiviikkona.

Vaasalainen Vamian perui opiskelijoidensa ja opettajiensa tulevat ulkomaanmatkat kevätlukukauden loppuun saakka. Myös Vamiaan ulkomailta saapuvien opiskelijoiden ja henkilökunnan vierailut sekä työelämäjaksot perutetaan.

Ammattiopiston tiedotteen mukaan mahdollinen poikkeus nyt päätettyyn linjaukseen on toukokuulle sovitut opettajien työelämäjaksot. Vamiassa kuitenkin seurataan tilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeistusta. Toukokuun työelämäjaksoista päätetään myöhemmin tilanteen mukaan.

Vamiassa opiskelee noin 5000 opiskelijaa.

Sedusta ollaan yhteydessä ulkomailla oleviin vaihtareihin

Seinäjokisen Sedun rehtori Reija Lepola teki keskiviikkona päätöksen perus kaikki opiskelijoiden ja henkilökunnan ulkomaan vaihtojaksot heinäkuun 2020 loppuun saakka. Peruutus koskee sekä Sedusta lähteviä kuin sinne saapuvia henkilöitä.

Sedussa on ollut suunnitteilla noin 50 sedulaisen vaihtojaksot eri puolille Eurooppaa, Venäjälle, Ugandaan ja Namibiaan. Lisäksi koulussa on ollut sovittuna 40 saapuvaa opiskelijavierailua ja 15 opettajavierailua.

Tällä hetkellä ulkomailla olevien sedulaisten vaihtojaksojen osalta tilanteet katsotaan tapauskohtaisesti. Suurin osa 18 tällä hetkellä ulkomailla olevista opiskelijoista ja henkilökunnan jäsenistä on palaamassa tällä viikolla Suomeen. Kaikkiin ulkomailla oleviin sedulaisiin ollaan koululta yhteydessä.

Sedussa jo olevien kansainvälisten opiskelijoiden ja henkilöstön vaihtojaksot saatetaan loppuun suunnitellusti.

Ammattikorkeakouluissa ja Vaasan yliopistossa tilanne erityisseurannassa

Vaasan ammattikorkeakoulussa ja Vaasan yliopistossa ei toistaiseksi ole kielletty henkilökunnan tai opiskelijoiden matkustamista. Vaasan yliopiston rehtori Jari Kuusisto sanoo, että koronatilanne on erityisseurannassa.

– Yleisohje kaikille yliopistossa on, että pyrimme minimoimaan kaikkea matkustamista riskialueille. Moni kansainvälinen seminaari on esimerkiksi peruttu ja matkustamista ei senkään takia tule. Tilanne kuitenkin elää jopa tunnin kerrallaan, Kuusisto kertoo.

Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Jorma Tuominen vakuuttaa, että tilannetta seurataan koko ajan tarkasti.

– Karanteeni tai jopa koko kampuksen sulkeminen on mahdollista, mikäli tilanne äityy pahaksi, Tuominen sanoo.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus