1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS)

Hus kyllästyi houkuttelemaan lääkäreitä töihin aluesairaalaan: ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen jatko vaakalaudalla

Raaseporin sairaalan lääkäreille maksetaan 20 prosenttia muuta Hus-aluetta korkeampaa palkkaa.

Raaseporin sairaalassa toimii vielä tällä hetkellä ympärivuorokautinen perus- ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystys. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Arki-iltapäivä Raaseporin sairaalan piha-alueella näyttää yllättävän vilkkaalta.

Sairaalassa toimii yhteensä parikymmentä osastoa ja poliklinikkaa sekä nyt kenties kohtalonkysymykseksi noussut sekä perus- että erikoissairaanhoidon kattava ympärivuorokautinen päivystys.

Sairaalan johtaja Gabriela Erroll kommentoi Svenska Ylelle toivovansa parasta, mutta hän pitää myös koko sairaalan lakkauttamista mahdollisena.

– Sairaalasta ei ilman yhteispäivystystä jää enää kovin paljon jäljelle.

Hus: Ongelman ydin on raha

Raaseporin sairaalan toimintakustannukset ovat tällä hetkellä reilusti muita Husin sairaaloita korkeammat ja palveluita myös käytetään keskimääräistä enemmän.

Sairaalan lääkäreille maksetaan muuta Hus-aluetta korkeampaa palkkaa rekrytointivaikeuksien vuoksi.

Kuukausikohtainen korotus on 20 prosenttia. Tämän lisäksi pääkaupunkiseudulta Raaseporiin kulkeville lääkäreille maksetaan 350 euron päivälisä.

Silti esimerkiksi monialaisia kirurgeja ei juuri kiinnosta Raaseporin sairaala työnantajana. Leikkauksia on suhteellisen vähän ja ammattitaidon ylläpitäminen on näin ollen hankalaa.

Sairaalan tulevaa toimintaa pohtinut työryhmä on laatinut päivystyksen järjestämiseen kolme mahdollista vaihtoehtoa:

  • Toiminta jatkuu nykyisellään
  • Ympärivuorokautinen päivystys rajataan yleislääketieteeseen
  • Ei päivystystä, yleislääkärin kiirevastaanotto klo 08-22

Kahdessa viimeisessä vaihtoehdossa Raaseporista todennäköisesti siirrettäisiin vaativimmat leikkaukset muihin sairaaloihin, mutta päiväkirurgia säilyisi. Poliklinikoiden toiminta voisi jopa vahvistua nykyisestä.

– Terveyspalveluiden tai varsinkaan lääketieteellisen tarkastelun kannalta kovin isoon huoleen ei mielestäni ole aihetta. Vastaavalla tavalla järjestettyjä lähipalveluita on monessa paikassa Suomessa, esimerkiksi Kouvolan seudulla, Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toteaa.

Länsi-Uudenmaan sairaanhoitoalueen kunnat Hanko, Inkoo ja Raasepori käyttävät erikoissairaanhoidon palveluihin reilusti enemmän rahaa kuin muut Hus-alueen kunnat keskimäärin.

Husin hallitus pui Raaseporin sairaalan kustannusrakennetta viimeisimmässä kokouksessaan (siirryt toiseen palveluun). Sairaalan jatkosta on tarkoitus päättää huhtikuussa.

Korona perui sunnuntaille kaavaillun mielenilmauksen

Raaseporin sairaalassa sijainnut Tammisaaren synnytysosasto lakkautettiin kymmenen vuotta sitten. Lähialueella on elänyt siitä lähtien huoli koko sairaalan tulevaisuudesta.

Tammisaaren torilla oli tarkoitus järjestää sunnuntaina mielenilmaus sairaalan nykytoiminnan puolesta, mutta se peruttiin koronaviruksen tartuntariskin vuoksi.

Yksi tapahtuman puuhamiehistä on Inkoon kunnanhallituksen puheenjohtaja, RKP:n Henrik Wickström. Hänen mielestään tilanne nimenomaan osoittaa Raaseporin sairaalan tarpeellisuuden.

– Nyt jos koskaan tarvitaan myös aluesairaaloiden kapasiteettia! Jos yhteispäivystys häviää, niin se vaikuttaa moniin muihinkin sairaalan toimintoihin. Huoli on suuri nimenomaan tulevaisuutta ajatellen.

Raaseporin sairaalassa Tammisaaressa on yhteensä parikymmentä eri osastoa ja poliklinikkaa sekä esimerkiksi aikuispsykiatrian päiväyksikkö. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Hän vertaa Raaseporin sairaalan tilannetta Vaasaan, jonka laajan sairaalapäivystyksen jatkosta päätettiin eduskunnassa. Sekä Wickström että sairaalan johtaja Gabriela Erroll toivovat, että Hus odottaisi vielä Uudenmaan tulevia sote-linjauksia ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

– Sote huomioiden tuntuu kummalliselta, että Hus päättäisi näin ison asian itsenäisesti, Wickström hämmästelee.

Länsi-Uudellamaalla toimii Raaseporin sairaalan lisäksi myös Lohjan sairaala.

Juttua muokattu 13.3.2020 klo 13:23. Korjattu virheellinen termi "laaja päivystys" yhteispäivystykseksi.