1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. omakotitalot

Pohjois-Savo on sähköllä lämmittävälle omakotiasukkaalle maan kallein asuinpaikka – Kemiönsaari kallein kunta

Omakotiliiton mukaan Pohjois-Savossa kuluja nostavat erityisesti sähkölämmityksen kulut.

Kuvituskuva Kuva: Yle

Varsinais-Suomessa sijaitseva Kemiönsaari on maan kallein kunta sähköllä lämmittävälle omakotiasujalle. Kemiönsaaressa omakotiasujan vuosikulut ovat lähes 4900 euroa. Kalleimpien kuntien joukossa ovat myös Parainen, Sastamala, Leppävirta, Raisio ja Järvenpää.

Omakotiliiton teettämän tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan maakunnista kallein on Pohjois-Savo, jossa myös edellä olevalla listalla mainittu Leppävirta sijaitsee. Leppävirralla omakotitalon kokonaiskulut ovat yli 4500 euroa ja Siilinjärvellä 4500 euroa vuodessa.

Edullisimmin samoilla vertailutekijöillä selviää Kempeleessä 3200 eurolla. Muita edullisemman pään kuntia ovat Pietarsaari, Kokkola, Kittilä, Seinäjoki ja Keminmaa.

Omakotiliiton tutkimuksessa vertailukohtana on käytetty 120-neliöistä sähkölämmitteistä omakotitaloa (lämmityksen kulutus 14 000 kWh/v) ja sähkön hinnassa paikallisen energiayhtiön toistaiseksi voimassa olevaa hinnastoa.

Lämmityssähkö vie yli puolet asumiskustannuksista. Enimmillään lämmityksestä joutuu maksamaan Leppävirralla, Iisalmessa, Varkaudessa, Siilinjärvellä ja Pieksämäellä, lähes 2500 euroa vuodessa. Nämä kunnat kuuluvat sähkön jakelussa Savon Voiman verkkoalueeseen.

Omakotiliiton mukaan asumiskustannukset ovat nousseet kolmessa vuodessa keskimäärin 11 prosenttia. Kustannuksia ovat nostaneet sähkön siirtomaksujen korotukset, mutta myös kiinteistöverojen, vesimaksujen ja jätehuollon maksujen kallistuminen.

Tutkimuksessa selvitettiin kunnallisten maksujen suuruutta omakotitaloissa. Näitä ovat lämmityssähkön lisäksi kiinteistövero, käyttösähkö, vesimaksut ja jätemaksu.

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.

Uutista korjattu 11.3. kello 15:39: Muutettu lause "Kalleimmillaan omakotitalon sähkölasku on Leppävirralla, Iisalmessa, Varkaudessa, Siilinjärvellä ja Pieksämäellä, lähes 2500 euroa" muotoon "Enimmillään lämmityksestä joutuu maksamaan..." ja lisätty tarkentavia tietoja tutkimuksesta.