Emmi Tissari astui viime kesänä isänsä saappaisiin Mikkelin Kalvitsassa – Etelä-Savon maatiloilla tehdään vilkkaasti sukupolvenvaihdoksia

Vuosittain noin parilla kymmenellä eteläsavolaisella tilalla tehdään sukupolvenvaihdos niin, että maatalous jatkuu täydellä teholla.

maatilat
Emmi Tissari rapsuttaa lehmää navetassa ja puhuu samalla kännykkään.
Emmi Tissari aikoo laajentaa navettaa hieman tulevaisuudessa.Sari Ursin / Yle

Etelä-Savossa tehdään tällä hetkellä vilkkaasti maatilojen sukupolvenvaihdoksia.

Pro Agria Etelä-Savon mukaan sukupolvenvaihdoksia tehdään tällä hetkellä maakunnassa jopa pari sataa, jos luvussa huomioidaan kaikenlaiset maatilat. Noin parilla kymmenellä tilalla maataloutta jatketta täydellä teholla vaihdoksen jälkeen.

Mikkelin Kalvitsassa Emmi Tissarista tuli viime kesänä virallisesti isänsä ja isoisänsä seuraaja perheen lypsytilalla. Tilalla on noin 50-päinen karja, josta lypsäviä lehmiä on parikymmentä.

– Byrokratian ja paperityön määrä on ollut vaikeinta. Siinä pitää olla laidasta laitaan kaikki niin tarkkaan, mutta kaikkeen saa apua.

Tissarin mukaan toinen iso asia on luopumisen ja uuteen ryhtymisen käsittely.

– Tunnepuoli, uuden aloittamisen pelko ja vanhan lopettajan oma pelko tarpeettomaksi jäämisessä. Meillä se ei onneksi ole pätenyt, vaan olen ottanut vanhan isännän kaikkeen mukaan, Tissari sanoo.

Myös Pro Agria Etelä-Savon talouden asiantuntijan Matti Lyömiön mukaan tunnepuoli on merkittävä osa sukupolvenvaihdosta.

– Viisi tai kuusi vuotta voi hyvin mennä, kun asiaa pohditaan välillä ja siihen palataan.

Tissari mietti ennen sukupolvenvaihdosta muun muassa sitä, onko toiminta tulevaisuudessa kannattavaa.

– Ihmiset tarvitsevat aina ruokaa, joten yritän ainakin.