1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Uhkaako korona Kreikan pakolaisleirejä? Lesboksella todettu koronavirustartunta toi huolen taudin leviämisestä Moriaan

Leirien tilannetta vaikeuttaa myös avustusjärjestöjen vetäytyminen ulkopuolisen väkivallan vuoksi.

Pakolaiset täyttävät vesipulloja jäteastioiden keskellä Morian pakolaisleirillä. Kuva: Aris Messinis / AFP

Tieto ensimmäisestä koronavirukseen sairastuneesta henkilöstä Lesboksella on herättänyt huolen siitä, että tauti voisi levitä saarella sijaitsevalle Morian pakolaisleirille.

Morian leiriin ja sen läheisyyteen on ahtautunut jopa 20 000 ihmistä, vaikka leiri on mitoitettu vain kolmelle tuhannelle.

Surkeat hygieniset olot edistävät sairauksien puhkeamista ilman koronaakin. Tilannetta pahentaa vielä se, että avustusjärjestöt ovat joutuneet vetäytymään leiriltä ainakin väliaikaisesti.

Moriassa käynyt Guardian-lehden toimittaja raporto (siirryt toiseen palveluun)i, että ainakaan maanantaina ei mikään järjestö toiminut leirissä.

Väkivalta karkottaa auttajia

Järjestöt ovat joutuneet väistymään ja vapaaehtoiset työntekijät ovat lähteneet heikkenevän turvallisuustilanteen vuoksi. Väkivaltaiset joukkiot ovat hyökänneet myös terveydenhuoltohenkilökunnan kimppuun, raportoi Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi leirissä on viikon sisällä sattunut kaksi tulipaloa.

30-vuotias pakolaisäiti Sherzad kertoi Guardianin haastattelussa, ettei ollut saanut kolmiviikkoiselle vauvalleen vaippoja eikä lääkkeitä.

– Viime viikolla kaikki oli suljettu, eikä ruokaa ollut riittävästi saatavilla. Jos en saa kunnolla syödäkseni, ei minulla ole maitoa ruokkiakseni nälkäistä poikaani, valitti Sherzad. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

Morian leirillä on palanut jo kaksi rakennusta. Kongosta saapunut Israel toimi opettajana pakolaislasten koulussa, joka paloi 7. maaliskuuta. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

Myös MSF, eli Lääkärit ilman rajoja -järjestö joutui väkivaltaisuuksien vuoksi keskeyttämään toimintansa kahdeksi päiväksi. Järjestön sairaanhoidosta vastaava Mie Terkelsen sanoi, että tauon jälkeen vastaanotto oli täyttynyt potilaista.

– Ihottumat ja täit ovat tavallisia, sillä leirin olot ovat surkeat.

Yksinäisten lasten määrä tyrmistyttää

Terkelsen on Lesboksella nyt toistamiseen, ja kertoo olevansa tyrmistynyt leirillä yksinään olevien alaikäisten määrästä.

– Olen nähnyt 13-vuotiaan keuhkokuumeisen pojan nukkuvan ulkona oliivipuiden alla.

Täyteen ahdetun leirin olosuhteissa koronavirus leviäisi esteettä.

Lisäksi Kreikka rajoitti heinäkuussa turvapaikanhakijoiden pääsyä terveydenhuollon pariin, eikä korvaavaa väliaikaista järjestelyä ole vielä otettu käyttöön.

Kreikka sulki koronan vuoksi koulut ja yliopistot

Koronavirusta ei ole kuitenkaan toistaiseksi tavattu leirissä. Lesboksen saarella karanteeniin asetettiin sunnuntaina 40-vuotias kreikkalaisnainen, joka oli matkustanut Israelissa ja Egyptissä. Kreikan saarista on myös Evianilla tavattu koronavirusta.

Rannikkovartioston pelastamia pakolaisia Mytilenen satamassa. Kuva: Oretis Panagiotou / EPA

Viime viikolla Kreikan saarille saapui veneillä noin 1 700 uutta turvapaikanhakijaa, kun Turkki oli päästänyt siirtolaisia liikkeelle. Tulijoista suurin osa suuntasi juuri Lesbokselle, joka sijaitsee lähimpänä Turkkia.

Kreikka kiristi rajavalvontaansa sekä maalla että merellä, eikä ota kuukauteen vastaan turvapaikanhakijoita. Siirtolaisten tulo on kiristänyt mielialoja Kreikassa.

Samaan aikaan koronavirus koettelee manner-Kreikkaa. Valtaosa tapauksista – joiden yhteismäärä lähenee sataa – on todettu Länsi-Kreikassa ja Ateenassa. Useimpien tapausten alkuperäksi epäillään Pyhälle maalle – Israeliin ja Egyptiin – tehtyä pyhiinvaellusta.

Länsi-Kreikassa on koronaviruksen vuoksi peruutettu julkisia tapahtumia.

Samasta syystä ei yleisö pääse torstaina todistamaan muinaiseen Olympiaan, josta olympiatulta lähdetään kuljettamaan Tokion kesäolympialaisia kohden.

Lue lisää:

Kreikan pakolaisleirin kurjat olot järkyttävät kokenutta avustuslääkäriä: "Ei ole sanoja kuvailemaan sitä"