1. yle.fi
  2. Uutiset

Simo Natunen, 28, joutuu suunnittelemaan reittinsä käytössä olevien vessojen mukaan – elämää helpottaa vessapassi, joka on käytössä noin 20 000 suomalaisella

Vuosittain 1. – 7. joulukuuta vietetään IBD-viikkoa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoa tulehduksellisista suolistosairauksista.

tulehdukselliset suolistosairaudet
Vessapassi Simo B.jpg
Jari Pussinen / YLE

Seitsemän vuotta sitten Simo Natunen huolestui. Parikymppinen nuori mies kärsi jatkuvasta ripulista ja lopulta ulosteen sekaan alkoi ilmestyä myös verta.

Tutkimuksissa selvisi, että oireiden taustalla on haavainen paksusuolentulehdus.

Sairaus on krooninen eikä siitä voi parantua. Aikaisemmin lähinnä vain kausiflunssaa sairastaneen nuoren miehen elämä muuttui kertaheitolla.

– Pitää miettiä, missä on lähin vessa. Mielellään vielä niin, että pääsen 30 sekunnin sisällä vessaan siitä hetkestä, kun rupeaa tuntumaan, että nyt on vessahätä, nyt 28-vuotias opiskelija kertoo.

Vatsakipujen ja ripulin kanssa kamppaillut Natunen mietti myös, millaiseksi tulevaisuus muodostuu.

– Pelkäsin, että lähtevätkö kaverit. Tai enemmän, että lähteekö tyttöystävä kävelemään. Mutta loppujen lopuksi kaikki ovat olleet todella ymmärtäväisiä.

Tyttöystävästä on sairastumisen jälkeen tullut vaimo ja ystävätkin ovat pysyneet matkassa.

Vessapassi Simo lkk.jpg
Vessapassi laajentaa esimerkiksi suolistosairaudesta kärsivän henkilön elämänpiiriä. Jari Pussinen / YLE

Vessapassi helpottaa liikkumiseen liittyvää stressiä

Apu huoleen löytyi omasta asenteesta. Avoimuus läheisiä ja työnantajaa kohtaan teki tilanteesta helpomman myös Natuselle itselleen.

– Väkisin sitä huomaa, jos toinen viettää vessassa 20 minuuttia kerrallaan. Avoimuus helpottaa omaa oloa ja muutkin ymmärtävät tilanteen paljon paremmin.

Lompakossaan Natunen kantaa Vessapassia. Se helpottaa liikkeelle lähtemistä, koska vessaan pääsyä ei tarvitse stressata.

Se on kortti, jonka omistaja pääsee vessaan jonon ohi ja ilmaiseksi esimerkiksi yleisövessoissa ja tapahtumissa. Lisäksi käytössä ovat henkilökunnan vessat ja invalidi-wc:t.

"Kukaan ei ole kyseenalaistanut vessapassia"

Vessapassiin ovat oikeutettuja suolistosairauksien lisäksi esimerkiksi erilaisia syöpiä ja endometrioosia sairastavat henkilöt, jotka voivat sairautensa vuoksi joutua käymään vessassa jopa yli kymmenen kertaa päivän aikana. Passin saa käyttöön liittymällä sairauksia edustavien järjestöjen jäseneksi.

Natunen sanoo, että mitä useampi yritys tunnistaa passin ja ottaa sen käyttöön, sitä paremmaksi vessapassin käyttäjien elämänlaatu kasvaa.

Käyttökokemukset passista ovat positiivisia.

– Kukaan ei ole kyseenalaistanut vessapassia. Festareilla ihmiset eivät välttämättä ole siinä selvimmässä tilanteessa ja se saattaa aiheuttaa vähän kärhämää. Mutta yleensä ihmiset ottavat sen todella hyvin ja päästävät minut vessaan ensimmäisenä. Kyllä minä myös yleensä näytän siinä tilanteessa siltä, että nyt on pakko päästä vessaan.

Vessapassi lappu 2.jpg
Täällä kelpaa vessapassi! Jari Pussinen / YLE

Tällä hetkellä vessapassi on käytössä 20 000 suomalaisella ja noin 230 toimipaikassa. Passiin oikeutettujen määrä on kuitenkin huomattavasti suurempi, kertoo IBD ja muut suolistosairaudet -yhdistyksen järjestösuunnitelija Laura Mäkinen.

Simo Natunen on kirjoittanut kahden vuoden ajan Reunapaikka -nimistä blogia, jossa käsitellään kroonisia tulehduksellisia suolistosairauksia. Samaa aihetta käsitellään myös Suoli suorana -podcastissa, jossa toimittajaopiskelija on ollut mukana.

Sairauden käsittely luovalla tavalla on osaltaan helpottanut tilannetta.

Natunen kokee olevansa nyt hyvässä tilanteessa niin fyysisen kuin henkisenkin terveydentilansa kanssa.

– En voisi olla enempää sinut. Olen hyväksynyt, että sairaus on osa minua. Tässä on ikään kuin samalla löytänyt itsensä – tuntee itseään ja omia rajojaan enemmän.

Lue seuraavaksi