1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Ruotsissa yli 350 koronatartuntaa ja yksi kuollut – taksikuski kertoo Ylelle puhdistavansa maksupäätteen jokaisen asiakkaan jälkeen

Koronaviruksen leviäminen alkaa näkyä Ruotsissa. Viranomaisten maltillinen linja jakaa mielipiteitä.

Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa on havaittu yli 200 tartuntaa. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

TUKHOLMA Ruotsissa koronavirustartuntojen määrä on lähtenyt nopeaan nousuun. Tilanne näkyy selvästi Tukholmassa, missä on eniten tartuntoja.

Huoli on levinnyt muun muassa taksinkuljettajien joukkoon, joista eräs kertoo Ylelle desinfioivansa maksupäätteen jokaisen asiakkaan jälkeen.

–Moni asiakas yskii kämmeneensä hihan sijaan. Se on todella törkeää tässä tilanteessa, mutta en uskalla sanoa heille mitään, kertoo nimettömänä pysyttelevä kuljettaja.

Moni taksinkuljettaja on päättänyt olla ajamatta Arlandan lentoasemalle, kertoo Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). He pelkäävät mahdollista tartuntaa riskialueilta tulevilta matkustajilta.

Tukholmalaiset Åsa Holmlund ja Anna-Lena Svensson suhtautuvat koronaviruksen leviämiseen Ruotsissa rauhallisesti. Kuva: Kirsi Heikel / Yle

“Tuntuu varmemmalta jättää matkustamatta”

Tukholmalainen Anna-Lena Svensson perui eilen koko perheen matkan Kyprokselle.

– Tilanne näyttää nyt huonolta niin Kyproksella kuin täälläkin. Tuntuu varmemmalta jättää matkustamatta. Menemme sen sijaan tuntureille pääsiäiseksi, hän sanoo.

Svensson pitää hyvänä Ruotsin viranomaisten maltillista suhtautumista virukseen.

Svensson ei ole alkanut hamstrata tarvikkeita kaupasta. Hän kertoo, että hänen tuttavansa oli ostanut runsain määrin nesteytysjauhetta apteekista kotiin. Televisiossa oli kerrottu, että siitä on hyötyä kuumeessa.

Ruotsin terveysviranomaisten mukaan paikallisen epidemian puhkeaminen on vain ajan kysymys. Riski on suurin Tukholmassa ja Göteborgissa. Viranomaiset nostivat tartuntojen leviämisriskin korkeimmalle mahdolliselle tasolle tiistaina.

Kaikkiaan Ruotsissa on todettu yli 350 tartuntaa. Niistä valtaosa, yli 200, on Tukholman alueella. Keskiviikkona iltapäivällä Ruotsissa kerrottiin ensimmäisestä koronavirukseen kuolleesta. Kyseessä on iäkäs potilas, joka oli tehohoidossa Tukholman läänissä sijaitsevassa sairaalassa.

Tartuntoja todetaan koko ajan enemmän. Viime viikon lopulla uusia tartuntoja havaittiin noin 30 päivässä. Tämän viikon alussa tartuntojen määrä on noussut 60:een päivässä.

Matkustus- ja kättelykieltoja työpaikoilla

Åsa Holmlund hätkähti viikoloppuna uutisia tartuntatilanteesta. Hän oli perjantaina täpötäydessä keskustan diskossa tanssimassa.

– Tajusin vasta silloin, että mehän olimme siellä ihan vieri vieressä. Varmaan siellä oli joku pienessä kuumeessakin, hän pohtii.

Holmlund ajattelee silti, että normaalia elämää ei voi laittaa jäihin viruksen takia. Hänen 15-vuotias tyttärensä on menossa perjantaina diskoon viettämään syntymäpäiviä, mikä sopii hänelle erinomaisesti.

Holmlundin työpaikalla on matkustuskielto, mitä hän pitää hyvänä.

– Sen lisäksi emme kättele tai halaa. Tilanteeseen suhtaudutaan töissä vakavasti, mutta ei paniikinomaisesti, hän kertoo.

Osa pitää tilannetta hyvin vakavana

Keski-ikäinen tukholmalainen mies haluaa osallistua keskusteluun nimettömänä. Hän sanoo, että tilanne on vakava ja siksi hänestä oli aivan käsittämätöntä, että viikonloppuna kaupungissa oli koolla liki 30 tuhatta ihmistä valitsemassa Ruotsille euroviisuedustajaa.

– Taloudelliset syyt painavat ehkä päätöksissä enemmän kuin ihmisten terveys, hän pohtii.

Hän on itse käynyt kuntosalilla tavalliseen tapaan. Viikonlopun herkut hän aikoo ostaa lähikaupan irtokarkkihyllystä, lähipiirin varoituksista huolimatta.

Koulut ja yritykset rikkovat virallisia karanteeniohjeistuksia

Ruotsin terveysviranomaisten karanteenilinjauksia on arvosteltu liian lepsuiksi. Linjauksen mukaan töihin ja kouluun voi mennä terveenä entiseen tapaan, vaikka olisi oleillut riskialueilla, kuten Italiassa. Tämä on herättänyt paljon keskustelua. Esimerkiksi Tanskassa ja Norjassa suositellaan 14 vuorokauden kotikaranteenia riskialueilla vierailun jälkeen.

Monet koulut ja yksityiset yritykset ovat rikkoneet omalla päätöksellään ohjeistusta. Kouluja on suljettu, kun oppilaiden joukosta on löytynyt koronavirukseen sairastuneita.

Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun) kertoi keskiviikkona, että useat viranomaiset ovat päättäneet olla noudattamatta virallista terveysviranomaisten linjaa. Muun muassa verohallinto, finanssivalvonta ja työvoimatoimistot ohjeistavat työntekijöitään pysymään kotona 14 vuorokautta, jos he ovat olleet riskialueella.

Ruotsin terveysviranomaisilta odotetaan suositusta yleisötapahtumien perumisesta mahdollisimman pian. Hallitus ei voi rajoittaa ihmisten kokoontumisvapautta ilman terveysviranomaisten puoltoa.

Puolueet koolle tilanteen takia

Puoluejohtajat ovat koolla tänään pääministeri Stefan Löfvenin kutsusta. Puolueet käyvät läpi toimia, joita Ruotsi voisi ottaa käyttöön viruksen levitessä. Esimerkiksi sairastumisen omavastuuta ehdotetaan väliaikaisesti poistettavaksi, jotta voidaan varmistaa, että henkilö jää kotiin.

Pääministeri Löfven piti myöhään tiistai-iltana tiedotustilaisuuden, jossa hän vertasi Ruotsin koronavirustilannetta maratoniin, jossa ollaan vasta alkumetreillä.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: EU-parlamentti ja jäsenmaat sopuun koronatodistuksesta, yliopistoissa yhä luennot etänä syksyllä

Viking Line on antanut tulosvaroituksen koronaviruksen levitessä

Aiheesta voi keskustella torstaihin kello 23.00:een asti.