Hyppää sisältöön

Etelä-Savoon suunnitteilla tietoliikenneverkkoja – asiakkaiksi toivotaan niin vakituisia kuin kesäasukkaitakin

Digitaalinen maailma halutaan mahdollisimman monen ulottuville.

Suunnitelmissa on kaivaa valokuituverkot maahan. Arkistokuva. Kuva: Antti Seppälä / Yle

Etelä-Savon maakuntaliitto laatii suunnitelmaa siitä, että koko maakuntaan rakennettaisiin parempia tietoliikenneverkkoja.

Suunnitelma pitää sisällään niin kiinteät valokuituverkot kuin mobiiliyhteysverkot, joita molempia halutaan parantaa. Samaan rakennussuunnitelmaan sisältyvät myös sähköverkot, jotka kaivettaisiin samalla kertaa maahan.

Hankkeessa on ajateltu myös vapaa-ajan asukkaita, joita halutaan mukaan asiakkaiksi, sanoo Etelä-Savon maakuntaliiton maakuntajohtaja Pentti Mäkinen.

– Asukasmäärä kasvaa Etelä-Savossa lähes kaksinkertaiseksi kesäaikaan. On tärkeää, että heille on myöskin palvelut. Samalla tietoliikennepalvelut ovat tarjolla vakituisille asukkaille, eli molemmat hyötyvät tästä, Mäkinen toteaa.

Maakuntaliitto tavoittelee myös sitä, että kesäasukkaat viipyisivät pidempään, esimerkiksi puolisen vuotta.

– Sillä on erittäin suuri vaikutus yrityksille, kaupoille ja erityisesti sille, että tällä tavalla voidaan monipaikkaista ja paikkariippumatonta työtä voidaan edistää niin, että ihmiset voivat osan ajasta viettää vapaa-ajan asunnolla, osan työpaikalla, Mäkinen selventää.

Tavoitteena on saada tietoliikennehankkeelle valtion tukea, jota ruvetaan jakamaan syksyllä, kun valmisteltu esitys laajakaistatuista tulee eduskuntaan.

Mukana hankkeessa ovat Etelä-Savon maakuntaliiton lisäksi Suur-Savon sähkö, Blue Lake Communications ja MPY Telecom.

.
.