Takaisin Pasilaan -podcast: Kuumeinen Elina Saunamäki, 29, kävi koronatestissä ja kuvailee kokemusta oudoksi ja ahdistavaksi

Italiasta palannut Elina Saunamäki kertoo Takaisin Pasilaan -uutispodcastin ensimmäisessä jaksossa, millaista arki karanteenissa on.

koronavirus
Punapaitainen nainen ottaa selfien, taustalla keittiö ja tulppaaneja.
– Kotiin jääminen on fiksu veto, jos tulee epidemia-alueelta, vaikka terveysviranomainen ei niin määräisikään, sanoo Elina Saunamäki.Elina Saunamäki

Elina Saunamäki, 29, on yksi tällä hetkellä koronavirusepäilyn vuoksi karanteenissa olevista suomalaisista.

Saunamäki sairastui ollessaan vaihto-opiskelijana Italian Milanossa. Korkean kuumeen ja flunssaoireiden vuoksi hänen epäiltiin mahdollisesti saaneen koronavirustartunnan. Varmuutta asiaan ei kuitenkaan saatu.

– Milanossa on tällä hetkellä aika mahdotonta saada koronavirustestiä, ellei ole tosi huonossa kunnossa. Kaikki sairaalat ovat siellä niin ruuhkautuneita.

Kuumeen laskettua Saunamäki palasi Suomeen.

– Uskalsin lentää Suomeen, kun moneen päivään ei ollut mitään oireita. Kotiin tultuani kuume nousi kuitenkin samana iltana uudelleen.

Tässä vaiheessa koronavirustesti tehtiin. Tulos oli negatiivinen, mutta lääkäri suositteli siitä huolimatta viikon mittaista karanteenia. Saunamäki päätti noudattaa suositusta.

– Teen niin siltä varalta, että olisinkin tällä hetkellä oireeton. Varmuuden vuoksi, etten tartuta ketään muuta.

Kuuntele Elina Saunamäen karanteenikokemuksista tarkemmin tänään käynnistyvästä Takaisin Pasilaan -podcastista.

Omituinen kokemus

Koska Elina Saunamäki ei omista autoa, hänet haettiin koronavirustestiin ambulanssilla. Saunamäki kuvailee kokemusta oudoksi.

– Kaikki olivat suojavarusteissa, enkä saanut koskea mihinkään. Kyllä siinä tuli sellainen olo, että voinko tartuttaa jonkun ja alkavatko ihmiset karttaa minua.

Testin tulos tuli seuraavana päivänä. Vuorokauden odotus tuntui pitkältä.

– Itse testi ja tulosten odottaminen oli ahdistavinta. Sitten kun tiesin, ettei minulla todennäköisesti ole koronavirusta, tilanne oli paljon helpompi sietää.

puhtaana hohtavat keittiön työ- ja liesitasot
Elina Saunamäen koti hohtaa tällä hetkellä puhtaana. Karanteeni on saanut myös tarttumaan askareisiin, joita yleensä tulee lykättyä.Elina Saunamäki

Opinnot jatkuvat etänä

Terveydenhoitohenkilökunta antoi Elina Saunamäelle käytännön ohjeita karanteenissa olemiseen. Monet niistä koskivat sitä, miten ruoan saa riittämään.

– Suositeltiin, että joku muu kävisi kaupassa, tai tilaisi noutoruokaa. Aika paljon tuli ohjeita myös siihen, miten oman mielialan saa pidettyä yllä, kun joutuu olemaan pitkään sisätiloissa.

Arki karanteenissa kuluu muun muassa suoratoistopalvelujen ja etäopintojen parissa. Lisäksi Saunamäki on torjunut tylsyyttä tekemällä normaalitilanteessa helposti lykkääntyviä askareita, kuten siivoamista ja valokuvien järjestämistä.

Ruokahuollossa auttoi poikaystävä, joka täytti jääkaapin ja vaihtoi sen jälkeen osoitetta.

– Poikaystäväni kuuluu riskiryhmään, koska hänellä on pitkäaikaissairaus. Siksi päätimme, että hän on vanhempiensa luona sen ajan, kun olen karanteenissa yksin kotona.

Pöydällä kolme kirjaa: mm. Olli Jalosen Merenpeitto ja Pajtim Statovcin Kissani Jugoslavia
Neljän seinän sisälle jääminen on saanut Saunamäen tarttumaan myös lukulistalla oleviin kirjoihin.Elina Saunamäki

Varotoimenpiteet ovat tarpeen

Elina Saunamäen vapaaehtoinen karanteeni päättyy perjantaina. Hän tietää myös muita Italiasta palanneita, jotka ovat tehneet saman päätöksen.

– Se on mielestäni fiksu veto tässä vaiheessa, jos tulee epidemia-alueelta, vaikka ei olisi karanteenissa terveysviranomaisten määräyksestä. Ainakin suuriin yleisötapahtumiin lähtemistä kannattaa harkita.

Saunamäen mukaan oli helpottavaa päästä palaamaan Suomeen ja suomalaisen terveydenhuoltojärjestelmän piiriin. Suositellut varotoimenpiteet on syytä ottaa tosissaan.

– Kun Italian tilanteen on nähnyt läheltä, se on aika huolestuttava. Olisi ihanaa, että tilanne Suomessa saataisiin pidettyä kurissa.

Takaisin Pasilaan

Kuuntele Elina Saunamäen karanteenikokemuksista tarkemmin tänään käynnistyvästä Takaisin Pasilaan -podcastista.

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus