Koronadiagnoosien määriä kuvaavat käyrät noudattavat samaa, nopeasti kiihtyvää kaavaa – vertaa tartuntamäärien kehitystä

Diagnosoitujen tartuntojen kokonaismäärä ampaisee nopeasti ylöspäin pandemian edetessä. Sama voi olla edessä myös Suomessa.

koronavirus
Ihmisiä jonotti tiistaina koronatestiin Padovassa, Pohjois-Italiassa.
Ihmisiä jonotti tiistaina koronatestiin Padovassa, Pohjois-Italiassa.Nicola Fossella / EPA

Koronavirus SARS-CoV-2 leviää eksponentiaalista vauhtia. Tämä on tyypillistä virusepidemioille, jos virukseen ei ole rokotetta. Koronaviruksen saaja tartuttaa sen eteenpäin keskimäärin kahdelle, kolmelle uudelle. Ja he puolestaan tartuttavat sen 2–3 ihmiselle. Tartunnan saaneiden määrä kaksinkertaistuu siten nopeasti.

Ja mitä isompi määrä on saanut tartunnan, sitä nopeammin tartunnan saaneiden kokonaismäärä myös kasvaa.

Tämä näkyy hyvin, kun vertaa runsaasti tartuntoja diagnosoineiden maiden, kuten Etelä-Korean ja Italian tartuntakehitystä ja maita, joissa määrät ovat lähteneet kasvuun vasta hiljattain. Viimeksi mainitun lainen maa on myös Suomi, jossa on – illalla Satakunnassa vahvistettujen kahden tartunnan myötä – vasta 61 vahvistettua tartuntaa.

Voit katsoa kunkin esimerkkimaan tartuntamäärien kehitystä myös erikseen grafiikan oikeassa yläkulmassa olevasta pudotusvalikosta tai nuolesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Esimerkiksi Saksassa liittokansleri Angela Merkel arvioi, että 60–70 prosenttia saksalaisista saattaa ennemmin tai myöhemmin sairastua koronavirukseen.

Toisaalta koviin karanteenitoimenpiteisiin turvautunut Kiina on saanut tartuntojen määrän roimaan laskuun. Vielä helmikuussa diagnosoituja tartuntoja tuli päivittäin lisää tuhansia, viime päivinä uusien tartuntadiagnoosien määrä on laskenut alle sadan.

Aiheesta lisää saksaksi: Die Wucht der großen Zahl/Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus