1. yle.fi
  2. Uutiset

Pelinurkkia ja ompelukoneita – Oodin vaikutus näkyy, kun pietarsaarelaiset kertovat toiveitaan kirjastosta

Seuraavaksi halutaan näkemyksiä niiltä, jotka eivät käytä kirjastoa.

kirjastot
Käsi pitelee lappusia, joihin on kirjoitettu toiveita kirjastolle.
Palautelapuissa tuli monenlaista toivetta, mutta myös kiittävää palautetta.Petra Haavisto / Yle

Pietarsaaren 120 vuotta täyttävä kirjasto etsii kuntalaisilta mielipiteitä siitä, millainen kirjaston pitäisi tulevaisuudessa olla.

Vastauksia on annettu jo yli 130, pääosa perinteisillä post it -lapuilla kirjastoon. Seuraavaksi halutaan löytää ne, jotka eivät käytä kirjastoa. Heitä tavoitellaan muun muassa Facebookiwsa.

Saaduissa palautteissa näkyy kirjaston johtajan Leif Storbjörkin mukaan Helsingin uuden keskustakirjaston Oodin vaikutus: asiakkaat toivovat paitsi monenlaista uutta kirjallisuutta, myös Pietarsaaren tilojen uusiutumista, peli- ja leikkinurkkia ja esimerkiksi ompelukoneita.

– Lista on pitkä ja saalis mielenkiintoinen, sanoo Storbjörk ja muistuttaa, että Pietarsaaren kirjastossa on kirjoja enemmän kuin Oodissa.

Toisaalta hän pohtii, onko niitä siis liikaa – pitäisikö kirjoja hieman vähentää ja tilaa raivata toisenlaiselle tekemiselle.

– Mitä meidän tupa voisi olla? Se voisi olla niin matalan kynnyksen paikka kuin mahdollista: kokoonnutaan kirjastoon ihan vain porukalla, tullaan, jutellaan ja oleskellaan. Olisi mainiota, jos sellaista saisi tehtyä.

Millaisia muutoksia kirjastossa voi toteuttaa, riippuu lopulta rahasta ja tahtotilasta, muistuttaa Storbjörk.

Lue seuraavaksi