1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjastot

Pelinurkkia ja ompelukoneita – Oodin vaikutus näkyy, kun pietarsaarelaiset kertovat toiveitaan kirjastosta

Seuraavaksi halutaan näkemyksiä niiltä, jotka eivät käytä kirjastoa.

Palautelapuissa tuli monenlaista toivetta, mutta myös kiittävää palautetta. Kuva: Petra Haavisto / Yle

Pietarsaaren 120 vuotta täyttävä kirjasto etsii kuntalaisilta mielipiteitä siitä, millainen kirjaston pitäisi tulevaisuudessa olla.

Vastauksia on annettu jo yli 130, pääosa perinteisillä post it -lapuilla kirjastoon. Seuraavaksi halutaan löytää ne, jotka eivät käytä kirjastoa. Heitä tavoitellaan muun muassa Facebookiwsa.

Saaduissa palautteissa näkyy kirjaston johtajan Leif Storbjörkin mukaan Helsingin uuden keskustakirjaston Oodin vaikutus: asiakkaat toivovat paitsi monenlaista uutta kirjallisuutta, myös Pietarsaaren tilojen uusiutumista, peli- ja leikkinurkkia ja esimerkiksi ompelukoneita.

– Lista on pitkä ja saalis mielenkiintoinen, sanoo Storbjörk ja muistuttaa, että Pietarsaaren kirjastossa on kirjoja enemmän kuin Oodissa.

Toisaalta hän pohtii, onko niitä siis liikaa – pitäisikö kirjoja hieman vähentää ja tilaa raivata toisenlaiselle tekemiselle.

– Mitä meidän tupa voisi olla? Se voisi olla niin matalan kynnyksen paikka kuin mahdollista: kokoonnutaan kirjastoon ihan vain porukalla, tullaan, jutellaan ja oleskellaan. Olisi mainiota, jos sellaista saisi tehtyä.

Millaisia muutoksia kirjastossa voi toteuttaa, riippuu lopulta rahasta ja tahtotilasta, muistuttaa Storbjörk.