Hyppää sisältöön

Suuri Journalistipalkinto: Yleisradion toimittaja Antti Kuronen on Vuoden journalisti

Vuoden 2019 ansioituneimmat journalistit julkistettiin keskiviikkoiltana.

Ylen Antti Kuronen palkittiin Vuoden journalistina. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Suuren Journalistipalkinnon voittajat (siirryt toiseen palveluun) palkittiin neljässä eri palkintoluokassa.

Vuoden journalistiksi valittiin Antti Kuronen ja Vuoden jutuksi Paavo Teittisen ja Katri Kallionpään artikkeli. Vuoden journalistinen teko oli Vastalääke.fi ja Vuoden journalistinen pomo Riina Nevalainen.

Kuronen raportoi Al-Holin leiristä

Vuoden journalistiksi valittu Yleisradion ulkomaantoimittaja Antti Kuronen iloitsee saamastaan tunnustuksesta.

– Hienoa, että tällä tavalla arvostetaan ulkomaanjournalismia. Olen ollut paljon kriisialueilla ja raportoinut konflikteista ja tuntuu todella kivalta, että se nyt huomioidaan, Kuronen sanoo.

Hän on tehnyt ansiokasta työtä raportoidessaan eri puolilta maailmaa, kuten Syyriasta, Gazasta ja Itä-Ukrainasta.

– Kuvaan ja leikkaan juttuni pääasiassa itse ja välillä joudun työskentelemään erittäin vaikeissa olosuhteissa. Silloin kokemuksesta ja kontakteista on paljon hyötyä.

Ylen toimittaja Antti Kuronen haastattelemassa suomalaisnaisia Al-Holin leirillä. Kuva: Otso Reunanen / Yle

Antti Kuronen oli ensimmäinen Al-Holin pakolaisleirillä Syyriassa vieraillut suomalaistoimittaja. Hän kävi siellä ensimmäisen kerran viime vuoden toukokuussa.

– Minulle avattiin leirin portti, aikaa annettiin vain rajallisesti ja juoksin etsimään suomalaisia. Kun löysin naiset, ei ollut ollenkaan varmaa, että he suostuisivat haastateltaviksi. Piti luoda luottamus, Kuronen muistelee nyt tilannetta leirillä.

Isis-naiset olivat huolissaan henkilöllisyytensä paljastumisesta.

– Lupasin heille, että en paljasta nimiä tai mistä he ovat kotoisin.

Antti Kurosen televisio- ja radiojuttujen sekä nettikirjoitusten ansioista suomalaiset ovat saaneet tietoa leirin suomalaisnaisista ja -lapsista sekä leiriolosuhteista.

Hän seuraa edelleen pakolaisleirin tilannetta ja pitää yhteyttä siellä oleviin suomalaisiin.

Parhaillaan Kurosella on tekeillä aiheesta Ulkolinja-dokumentti. Yleisradio näyttää ohjelman Vuosi Al-Holissa huhtikuussa.

Antti Kurosen lisäksi ehdolla Vuoden journalistiksi olivat Imagentoimittaja Sonja Saarikoski sekä Paavo Teittinen Helsingin Sanomista.

Paavo Teittinen ja Katri Kallionpää saivat Vuoden juttu -palkinnon. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Baltzar-paljastus Vuoden juttu

Vuoden jutuksi valittiin Paavo Teittisen ja Katri Kallionpään Helsingin Sanomiin kirjoittama artikkeli Veijo Baltzarin kultista.

Juttua kiitetään taitavasti rakennetuksi kertomukseksi siitä, kuinka teatterinjohtaja käytti väärin asemaansa kontrolloimalla, lähentelemällä ja houkuttelemalla lukioikäisiä tyttöjä asumaan kotiinsa. Voit lukea kirjoituksen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Palkintoluokassa olivat ehdolla myös Yleisradion toimittajat Jaakko Mäntymaa ja Riku Roslund. He nostivat esille suomalaisen vanhustenhoidon puutteet laajassa juttusarjassaan viime vuoden tammikuussa.

– Olimme kovassa seurassa ja jo ehdokkuus oli hieno tunnustus, toimittaja Riku Roslund sanoo.

Roslundin ja Mäntymaan jutuista nousi vilkas yhteiskunnallinen keskustelu vanhustenhoidosta.

– Tuntuu hyvältä, kun omalla jutulla on vaikutusta ja journalismilla voi muuttaa asioita parempaan suuntaan, Riku Roslund toteaa.

Vuoden jutusta kilpaili myös Elina Rannan Ilta- ja Taloussanomissa julkaistu uutinen Instru Optiikan koulutustilaisuudesta (siirryt toiseen palveluun).

Journalistinen teko huuhaata vastaan

Vuoden 2019 journalistinen teko on suuren suosion saavuttanut Vastalääke.fi (siirryt toiseen palveluun).

Sivustolla julkaistaan tutkimuksiin perustuvia, mutta helppotajuisia artikkeleita tieteestä ja terveydestä. Niissä selvitetään julkisuudessa esitettyjen terveysväittämien todenperäisyyttä ja käydään tutkitulla tiedolla huuhaata vastaan.

Palkintoluokassa olivat ehdolla myös Apu Juniori -lehti (siirryt toiseen palveluun) sekä TS kirja -klubi (siirryt toiseen palveluun).

Nevalainen uskoo kiitokseen

Palkintolautakunta valitsi Vuoden journalistiseksi pomoksi Aamulehden toimituspäällikkö Riina Nevalaisen.

Häntä kiitetään taitavaksi tavoitteiden ja ihmisten johtamisen yhdistäjäksi.

Riina Nevalaisen alaisuudessa työskentelevien kollegoiden mukaan hän on suora ja uskoo kiitoksen voimaan sekä luo ympärilleen turvallisen ja levollisen ilmapiirin.

Ehdolla Vuoden journalistiseksi pomoksi olivat myös Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell sekä Uutissuomalaisen uutispäällikkö Matti Pietiläinen.

Kilpailu hyvän journalismin puolesta

Kukin palkittu sai 7500 euroa. Voiton perusteena on merkittävä journalistinen teko palkinnon julkistusta edeltäneen vuoden aikana.

Palkinnon saajat valitsee vuosittain palkintolautakunta, johon kuuluu journalismin ammattilaisia eri tiedotusvälineistä. Lautakunnan jäsenet eivät osallistu omasta mediasta tulleiden ehdotusten arviointiin.

Vuodesta 2001 järjestetyn kilpailun tarkoituksena on tukea ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassa.

Suuri Journalistipalkinto julkistettiin gaalatilaisuudessa Helsingissä. Aikaisemmin kilpailu tunnettiin nimellä Bonnierin journalistipalkinto.

Katso Antti Kurosen haastattelu:

Katso Paavo Teittisen ja Katri Kallionpään haastattelu Yle aamun Viimeisessä sanassa: