1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yhdysvalloissa asuva talousanalyytikko Trumpin Euroopalle asettamasta matkustuskiellosta: ”Tietää taloustaantumaa ja vaikuttaa kostolta”

Tero Kuittisen mukaan markkinoilla on kaaostunnelma eikä luottoa Trumpin hallinnon kykyyn toimia rationaalisesti koronapandemian keskellä.

Los Angelesin lentokenttä 9. maaliskuuta. Kuva: Etienne Laurent / EPA

WASHINGTON Yhdysvaltain taloutta ja markkinoita seuraava talousanalyytikko Tero Kuittinen kummastelee presidentti Donald Trumpin Euroopalle asettamaa matkustuskieltoa.

– Trumpia motivoi usein kosto, ja se kyllä tässä nyt tulee mieleen, kun Trumpilla on ollut varsin kireät välit Saksan ja Ranskan kanssa, ja Englannista saa edelleen lentää, mutta ei Manner-Euroopasta. Siihen ei löydy mitään järjellistä selitystä.

Kauppapoliitiset erimielisyydet voivat Kuittisen mukaan olla matkustuskiellon taustalla, sillä Trump on ollut näreissään erityisesti Saksan autoteollisuudelle, joka Trumpin näkemyksen mukaan käyttää Yhdysvaltoja hyväkseen.

Kuittinen arvioi, että matkustus Euroopasta Yhdysvaltoihin alkaa ohjautua Britannian kautta.

–Lontoon lentoliikenteelle tulee olemaan tiukka paikka, jos sen pitää tässä olla pullonkaulana parille kymmenelle Euroopan maalle, Kuittinen arvioi Ylelle kotoaan Connecticutista.

Lue tästä, miten kielto vaikuttaa suomalaisiin

Markkinoiden ensireaktio tyrmistys

Trump ilmoitti perjantaina keskiyöllä alkavasta matkustuskiellosta keskiviikkoiltana osakemarkkinoiden jo sulkeuduttua. Ensireaktiot näkyivät kuitenkin jo, eivätkä ne olleet myönteiset. Kuittisen mukaan Dow Jonesin futuurit tippuivat heti Trumpin puheen jälkeen 900 pistettä.

– Markkinat ottivat tämän hyvin negatiivisesti vastaan. Edelleen markkinoilla on vaikutelma, että Trumpin hallinto ei pysty tekemään rationaalisia päätöksiä tai koordinoimaan lähimpien ystävämaiden kanssa, että yhdessä mietittäisiin vaikutuksia.

Lue tästä uusimmat tiedot koronavirustilanteesta

Kuittisen mukaan nyt vaikuttaa siltä, että Trumpin ilmoitus tuli Euroopalle täysin yllättäen.

– Näytti siltä, että onko koordinoinut tätä Euroopan diplomaattien kanssa lainkaan. Totta kai tämä on valtava diplomaattinen loukkaus Euroopalle.

Tero Kuittinen Kuva: Yle

Markkinoilla valtavaa hämmennystä aiheuttaa myös epävarmuus siitä koskeeko matkustuskielto myös rahtia. Trumpin puheessa sen sanottiin kuuluvan, mutta myöhemmin Trumpin hallinto viestitti, ettei kuuluisikaan.

– Nyt on täysi kaaos tällä hetkellä päällä. Kukaan ei tiedä, mitä nämä ilmoitukset merkitsevät, Kuittinen sanoo.

Lue tästä kirjeenvaihtaja Mika Hentusen analyysi

Taloustaantuma uhkaa

Kuittinen pitää varmana, että koronapandemian ja sen leviämisen estämiseksi määrättyjen toimien myötä ollaan menossa taloustaantumaan. Hän arvioi, että toisella vuosineljänneksellä Yhdysvaltain talous tulee sukeltamaan 1-3 prosenttia.

– Tämä on kuluttajille iso shokki, että viikon aikana tulee näin monta pelottavaa ja hämmentävää uutista. Kun suljetaan yliopistoja ja kouluja, ja nyt nämä radikaalisti muuttuneet matkailukiellot, kuluttajat eivät tule tästä selviämään.

Kuittinen luonnehtiikin kevään kulutusnäkymiä ”todella kolkoiksi” ja sanoo, että nyt on kysymys enää lähinnä siitä, kuinka jyrkkä talouspudotuksesta tulee.

Kuittisen mukaan toisin kuin Yhdysvaltain presidentit yleensä, Trump on vahvasti henkilöinyt itsensä ja kautensa menestyksen osakekursseihin ja talousvetoon.

–Siihen on hyvä syy, että yleensä Yhdysvaltain presidentit eivät halua kommentoida osakemarkkinoita, koska eivät halua henkilöityä siihen, koska riski talouslaskusta on koska tahansa.

Kuittisen mukaan Trumpille kurssinoususta on tullut identiteetin ydin, ja nyt kurssilaskun myötä on edessä vaarallinen tilanne, että Trump voi tehdä mitä tahansa elvyttääkseen taloutta ja saadakseen osakekurssit taas nousuun.

– Varmaan tulee valtavia tukipaketteja eri teollisuuden aloille, kuten hotelli-, lento- ja öljysektorille. Kenties myös syviä veroleikkauksia, jotka republikaanien mukaan ovat aina lääke.

Markkinoille ne eivät välttämättä kuitenkaan riitä, sillä sieltä katsotaan Kuittisen mukaan kuluttajien suuntaan. Kuittista huolettaa erityisesti pienituloisten tilanne.

– Pienituloisilla ei ole sairausvakuutusta eivätkä uskalla jäädä kotiin. Jos tässä ei tehdä mitään pienituloisille, vaan ohjataan kaikki fiskaaliset tukipaketit isoille yrityksille, niin se ei tule ongelmia ratkaisemaan.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.