Hyppää sisältöön

Trumpin matkustuskielto: Tämän tiedämme nyt sen vaikutuksista suomalaisiin – Finnair peruu kaikki USA:n lennot

Suomalaiset eivät voi lentää Yhdysvaltoihin 13.3–14.4 välisenä aikana matkustuskiellon takia. Ulkoministeriö: Nyt ei ole syytä matkustaa.

Saapuvien ja lähtevien koneiden aikataulunäyttö Helsinki-Vantaan lentokentällä 4. maaliskuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Yhdysvallat kieltää matkustamisen manner-Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 päiväksi.

Päätös koskee myös suomalaisia, joiden on tarkoitus matkustaa Suomesta Yhdysvaltoihin 13. maaliskuuta14. huhtikuuta välisenä aikana. Päätös astuu siis voimaan jo perjantaina keskiyöllä.

Finnair peruu USA:n lennot

Finnair kertoo peruvansa kaikki Yhdysvaltain lennot (siirryt toiseen palveluun) 14. maaliskuuta–12. huhtikuuta matkustuskiellon vuoksi. Listalla on Miamin, New Yorkin ja Los Anglesin lentoja.

Myös lennot Delhiin on peruttu 15. maaliskuuta–14. huhtikuuta välisenä aikana, koska Intian viranomaiset ovat asettaneet uusia viisumivaatimuksia.

Finnairin asiakaspalvelukanavat ovat olleet ruuhkautuneet aamusta lähtien. Sama tilanne on myös muilla Yhdysvaltoihin lentävillä yhtiöillä.

Finnairin Yhdysvalloissa olevat asiakkaat kertovat sosiaalisessa mediassa, että he eivät tiedä, miten he pääsevät takaisin Suomeen, jos yhtiö peruu lisää lentojaan.

Finnairin viestinnästä kerrotaan, että Finnair lentää vielä joitakin lentoja Yhdysvaltoihin.

– Lennämme vielä muutaman päivän ajan, mutta tarkoitus on vain tuoda asiakkaita Yhdysvalloista kotiin ja viedä meidän verkostoissa olevia Yhdysvaltain kansalaisia kotiinsa, Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo.

Finnair pyrkii tekemään palaajille myös uudelleenreitityksiä.

– Jos asiakkaita ei saada Yhdysvalloista kotiin meidän jäljellä olevilla lennoilla, pyrimme reitittämään heidät uudelleen yhteistyökumppaneiden kautta. Tosin näiden vaihtoehtoisten lentojen määrä Yhdysvaltain ja Euroopan välillä on tässä tilanteessa varsin rajattu,

Tallqvist kertoo, että kun maahantulorajoitukset astuvat voimaan, Finnair ei voi enää ottaa lennoille asiakkaita, joita kielto koskee.

Matkustajilla on pari vaihtoehtoa, jos lento on peruttu. Finnairin asiakkaat voivat vaihtaa koronan takia peruttuja lentoja kuluitta tai saada rahansa takaisin.

– Jos lennot on peruttu asiakas luonnollisesti saa lipun hinnat takaisin. Myös jos asiakkaan menolento vielä lennettäisiin vaikka huomenna. Jos lento on nyt ja paluu on jo peruttu, niin asiakas voi perua koko matkan ja saada lipun hinnan takaisin, Tallqvist sanoo.

Poikkeuksellisen koronavirustilanteen vuoksi 30. huhtikuuta mennessä varatun matkan ajankohtaa (siirryt toiseen palveluun) voi Finnairilla muuttaa marraskuun loppuun saakka.

UM: Uusia maahantulokieltoja tulossa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) luopuu maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi, koska koronavirustartunnan riski on kohonnut koko Euroopassa ja maailmassa.

Ulkoministeriö suosittaa tästä syystä noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla (siirryt toiseen palveluun).

Ministeriön mukaan nyt ei ole syytä matkustaa. On odotettavissa, että maahantulokieltoja tulee lisää muilta mailta.

Ulkoministeriö ei aio enää muuttaa matkustustiedotteita koronaviruksen vuoksi.

Lentokielto ei koske Britanniaa ja Irlantia

Maahantulon kieltäminen Yhdysvaltoihin koskee käytännössä Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaisia ja alueella vierailleita ei-amerikkalaisia.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeriön mukaan kielto koskee kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat olleet Schengen-alueella 14 päivän aikana ennen tuloaan Yhdysvaltoihin.

Presidentti Donald Trump perusteli matkustuskieltoa EU:n lepsuilla toimilla koronavirusta vastaan.

Schengen-alueeseen kuulumattomat Britannia ja Irlanti ovat poikkeus kiellosta. Syytä tähän ei tiedetä. Myös Britanniassa (siirryt toiseen palveluun) ja Irlannissa on ollut koronatartuntoja ja virukseen on kuollut ihmisiä.

Asiantuntijat povaavat jo taantumaa

Trumpin määräämällä matkustuskiellolla on valtavat talousvaikutukset Euroopalle.

Ensin kieltoon piti kuulua myös Yhdysvaltain ja Euroopan välinen rahtiliikenne, mutta presidentti Trump twiittasi pian tiedotustilaisuuden jälkeen, ettei kielto koskekaan rahtia.

Talousanalyytikko Tero Kuittinen arvioi Ylelle, että päätös tietää silti taloustaantumaan ajautumista. Kuittisen mukaan Trumpin toiminta vaikuttaa kostolta kauppapoliittisista erimielisyyksistä EU:n kanssa.

Britannian sulkemista kiellon ulkopuolelle Kuittinen kuvaa kostoksi niille maille, joiden kanssa Yhdysvalloilla on ollut kauppakiistoja. Näihin EU-maihin kuuluvat Saksa ja Ranska.

Myös vakuutusyhtiö Varman toimitusjohtaja Risto Murto sanoo päätöksen olevan shokki taloudelle. Murto arvioi talouskasvun hidastuvan merkittävästi, osassa taloutta on hänen mukaansa tapahtunut jo äkkipysähdys.

Hän ennakoi vaikeuksia lentoyhtiöiden lisäksi kaikille turismiin ja lentoliikenteeseen kytköksissä oleville yrityksille.

Osakemarkkinoiden ensireaktio kieltoon on ollut tyrmistys, ja pörssit ovat avautuneet reippaaseen laskuun.

Helsingin pörssi romahti avautuessaan 5,2 prosenttia. Finnairin osake laski 7,7 prosenttia.

Yllätystoimet diplomaattinen loukkaus EU:lle

Useat matkustuskiellon kohteeksi joutuneet maat miettivät nyt vastatoimia Yhdysvalloille.

Useiden EU-maiden suurlähettiläät ovat kertoneet amerikkalaiselle uutiskanava CNN:lle (siirryt toiseen palveluun), että he eivät tienneet Trumpin päätöksestä etukäteen, vaan se tuli lähettiläille yllätyksenä.

Tämä on diplomaattinen loukkaus Euroopan unionia kohtaan.

Lue lisää:

Lue tästä kaikki tuoreimmat tiedot koronaviruksesta

Matkustuskielto yllätti talousasiantuntijat – markkinoille tulossa rankka päivä

Kirjeenvaihtajalta: 30 päivän matkustuskiellosta tulee hirveä härdelli, jolla on valtavat talousvaikutukset Euroopalle

Yhdysvalloissa asuva talousanalyytikko Trumpin Euroopalle asettamasta matkustuskiellosta: ”Tietää taloustaantumaa ja vaikuttaa kostolta”

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een asti.