Hyppää sisältöön

Haaparannan lukion opettajalla koronavirustartunta – varotoimi sulkee myös kymmenien suomalaisoppilaiden kielikoulun

Opettaja on ilmeisesti saanut tartunnan matkustettuaan talvilomalla Itävaltaan, joka on listattu yhdeksi epidemia-alueeksi.

Haaparannan Tornedalsskolan on suljettu henkilökuntaan kuuluvan koronavirustartunnan vuoksi. Kuva: Laura Valta / Yle

Haaparannalla on todettu ensimmäinen koronavirustartunta. Tartunta on varmistunut Haaparannan lukion eli Tornedalsskolanin opettajalla. Koronavirustartunnan vuoksi Tornedalsskolan on suljettu toistaiseksi.

Koulun sulkeminen koskee myös kymmeniä suomalaisoppilaita, sillä myös samoissa tiloissa sijaitsevan kielikoulun yläluokat suljetaan. Kielikoulun yläluokilla on 40 oppilasta Suomen puolelta.

Haaparannan sivistystoimenjohtaja Arja Martinviita kertoo, että tieto tartunnasta tuli myöhään keskiviikkoiltana. Haaparantalaisella koululla altistuneiden määrästä ei ole vielä tietoa.

Martinviidan mukaan koulu on nyt suljettu varotoimena. Oppilaat eivät ole kotikaranteenissa. Terveysviranomaisilta odotetaan lisää ohjeita.

Opettaja lomaili Itävallan epidemia-alueella

Ruotsin television haastattelema (siirryt toiseen palveluun) Tornedalsskolanin rehtori Peter Mariin kertoo, että tartunnan saanut opettaja oli talvilomalla ollut matkalla maassa, joka luetaan koronaviruksen riskialueisiin.

Töihin palattuaan hän sai influenssaoireita, joiden syyksi vahvistui koronavirus.

Sivistystoimenjohtaja Arja Martinviidan mukaan kyseinen opettaja oli lomaillut Itävallassa. Itävallan Tirolin alue on sittemmin julistettu yhdeksi epidemia-alueeksi ja UM:n matkustusohjeessa kehotetaan välttämään tarpeetonta matkustamista sinne.

Ruotsin television mukaan Pohjois-Ruotsin Norrbottenissa tiedossa on tällä hetkellä viisi koronavirustartuntaa.

Tornion sivistystoimenjohtajan Ilkka Halmkronan mukaan Näätsaaren koulu suljettiin varotoimena. Kuva: Laura Valta / Yle

Myös Torniossa tyhjennettiin koulu varotoimena

Torniossa Näätsaaren koulu suljetaan varotoimena loppuviikon ajaksi. Asiasta kertoi ensimmäiseksi Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun). Koulussa toimii esikoulu ja alakoulun luokat 1-3.

Sivistystoimenjohtaja Ilkka Halmkronan mukaan varotoimen syynä on se, että yksi koulun opettajista on altistunut koronavirukselle oltuaan joko samalla matkalla tai samalla lennolla koronavirustartunnan saaneen Haaparannan lukion opettajan kanssa.

– Me olemme tehneet ratkaisun, että altistumismahdollisuuden takia Näätsaaren koulu on torstain ja perjantain kiinni. Odotamme tuloksia tältä henkilöltä, että onko hän viruksen kantaja. Mikäli näin on, niin sitten toimimme ohjeiden mukaan eli sitten koulu on kaksi viikkoa karanteenissa, Halmkrona sanoo.

Haaparannan ja Tornion kaupunkien johto kokoustavat torstaina aamusta lähtien asian tiimoilta.

13.3. kello 13.43 Päivitetty artikkeliin tieto koulun sulkemisesta toistaiseksi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)
Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).
Tiedätkö jotain lisää jutun aiheesta? Onko sinulla juttuvinkki tai kysymys? Ota yhteyttä tällä lomakkeella (siirryt toiseen palveluun).
.
.