Kainuun sotessa ei tarjota korvaushoitoa alaikäisille opioidiriippuvaisille – terveysjohtaja: "Yksittäisten tapausten takia ei tarvitse pystyttää systeemiä"

Alaikäisten opiodiongelma ei ole Kainuussa merkittävä.

Opioidien väärinkäyttö
Lääkkeiden painopakkauksia pöydällä.
Kainuuseen ei ole tarvinnut vielä rakentaa systeemiä alaikäisten opioidiriippuvaisten korvaushoidoista. Kuvituskuva. Yle, Henrik Leppälä

Kainuussa ei ole korvaushoitoa alaikäisille opioidiriippuvaisille.

Syynä on se, että alaikäisten opiodiongelma ei ole Kainuussa merkittävä ja vaikeimmat tapaukset on ohjattu alaikäisten hoitoon erikoistuneisiin yksiköihin Kainuun ulkopuolelle.

– Mielestäni alaikäinen opioidiriippuvainen tarvitsee arvion paikassa, jossa ollaan asiaan vahvasti perehtyneitä, Kainuun soten vs. terveysjohtaja Kristiina Kananen sanoo.

Jos asiaan vihkiytyneessä yksikössä aloitettaisi korvaushoito, soten tehtävänä olisi taata hoitosuunnitelman toteutuminen hoidon päätyttyä. Oman yksikön perustamiselle ei ole ollut Kainuussa vielä tarvetta.

– Tällä hetkellä näiden yksittäisten tapausten takia meidän ei tarvitse pystyttää systeemiä, missä tehdään päätöksiä siitä, kenelle ja millä ehdoin hoitoa annetaan.

Myöskään muualla Suomessa ei tällä hetkellä anneta opioidiriippuvaisille alaikäisille lääkkeellistä korvaushoitoa, selviää Ylen selvityksestä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä (siirryt toiseen palveluun)!